Bursalı müteahhitler kentsel dönüşüme odaklandı!
Son yıllarda Bursa gayrimenkul fuarlarlarıyla farklı bir ivme yakaladı.Türkiye geneli ortalaması yüzde 16 iken, Bursanın artış oranı yüzde 29'a ulaştı. En çok konut satılan 5 ili geçmesi,inşaat sektörünün başarısı oldu.
Son yıllarda Bursa gayrimenkul fuarlarlarıyla farklı bir ivme yakaladı.Türkiye geneli ortalaması yüzde 16 iken, Bursa'nın artış oranı yüzde 29 a ulaştı.En çok konut satılan 5 ili geçmesi,inşaat sektörünün başarısı oldu.Büyüyen ve gelişen inşaat müteahhitleri İMSİAD çatısı altında birleştiler.
2014 yılından bu güne İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığını sürdüren Namık Ziya Mescioğlu, 1982 yılında Bursa Tahtakale'de inşaat malzemesi satışıyla ticaret hayatına başladığını söyleyerek; İMSİAD'ın Adil Gökçadırın fikir önderliğinde sektörün ihtiyacına binaen kurulduğunu ve Adil Bey'e sektör olarak minnettar olduklarını belirtti. 2014 yılında İMSİAD kurucu başkanı Adil Gökçadır'dan bayrağı teslim aldıklarını, gerçekleştirdikleri faaliyetlerle sektörde birçok ilklere sahip bir dernek olduklarını ve üye sayılarını gün geçtikçe arttırmaya devam ettiklerini söyledi. İşte İMSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ile sektör yatırımlarından Bursa'da inşaat müteahhitleri sanayici ve işadamlarının bir çatı altında buluştuğu İMSİAD'ın hedeflerinden, inovasyon ve sürdürebilirliğin sektördeki önemine, üniversite ile işbirliklerinden, gayrimenkul fuarına, Mudanya'da çözülen imar sorunundan kentsel dönüşüme kadar her şeyi konuştuğumuz röportajım...
İnşaat müteahhitleri sanayici ve işadamlarının bir çatı altında buluştuğu İMSİAD'ın hedeflerinden bahseder misiniz?
Öncelikle, inşaat sektörünü verimli bir şekilde temsil edebilmek,problemlerini dernek çatısı altında bütün sektörlerin problemleri gibi algılayabilmek ve çözüm noktalarına iletebilmek diyebiliriz.Ulusalararası fuarlarda Bursa'yı temsil etmek ve pazarlayabilmek, orada mütehatlerimizin katılımcı olmalarını ve Bursa'daki yapılaşmada kentsel dönüşümde Bursa'lı firmaların rol almasını ve.Güç birliği yaparak mütehatitlerimizi Bursa'daki büyük projelere katkısını sağlayabilmek.Aynı zamanda hedeflerimiz arasında üniversite ile ilgili yaptığımız protekolle gelişmelere devam etmek,sektörümüzün üye ile entegrasyonunu sağlamak,dünyadaki bütün gelişime ve yeniliklerin olabildiğince Bursa'da da uygulanması hedefiyle üyelerimizi dünya ile entegre olmuş inşaat firmaları haline getirmek. Bunun için de üyelerimizi yapı fuarlarına ziyaretçi, gayrimenkul fuarlarına da katılımcı olarak götürebilmek için çalışmalarımıza yılmaksızın devam ediyoruz.Üniversitemizde müteahhitlerimizi ders veren hoca ve aynı zamanda öğrencilerimize burs veren durumuna getirdik.Üniversite teknoloji geliştirme merkezini kullanıyoruz. Yerel yönetimlerle çok daha sıcak temaslara geçip şehri birlikte inşa etmek,halkla dayanışma içerisinde oluşmayan ilişkilerimizi daha sıcak hale getirmek,sektörümüzün ve şehrimizin problemlerini ortak çözümlerde değerlendirmeye açabilmek bunun gibi daha bir çok sayabileceğimiz hedeflerimiz var.
Dernek içerisinde yaptığınız aktivitelerinizde 2014 yılı ve 2015'i nasıl değerlendiriyorsunuz?
Faaliyetlerimiz artarak devam ediyor. Derneğe müthiş bir cazibe katıyor. Derneğimize üye olmak isteyen bir çok üyemizi de içine alarak Bursa'yı temsil etmek istiyoruz.
2015'in sonuna doğru üyelerimizi uluslararası fuara götüreceğiz.Gayrimenkul fuarlarındaki en son gelişmeleri de yerinde inceleyerek Bursamıza taşımaya çalışacağız.
Dernekte kadın üye sayınız kaç? Dernek içerisinde iş hayatında kadının önemine nasıl bakıyorsunuz?
Şu anda 3 bayan aktif üyemiz var . Bazı inşaat firmalarımızda da bayan üyelerimiz var. Onların katılımı bizim için çok önemli. Fakat inşaat sektörüne baktığımızda durum biraz daha zor. Belki tekstil veya hizmet sektöründe bayanlar biraz daha öne çıkabiliyorlar . İnşaat sektörü biraz daha bayanların geride olduğu bir sektör. İnşaallah zaman içerisinde onlar da sektör de çoğunlukla yerlerini alırlar.
Sektörünüzü inovasyon ve sürdürülebilirlik açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Dünya konjonktürü'nün gerisinde kalmadan sektörümüzü ilerletmek istiyoruz. Uluslararası bir müşteri kentimize geldiğinde inşaatlarımızı gezdiği zaman tamamıyla Bursalı inşaatçılar dünyayı takip etmiş ve uygulamışlar demeleri için çalışıyoruz. Biz dünyadaki uygulamaların gerisinde kalmak istemiyoruz. Bunun için, üniversitemizle protokolümüz var. Protokolle hareket ederek hem mimarlık fakültemiz, inşaat mühendisliği bölümümüz hem de aynı zamanda işletme ve diğer bölümlerimizle işbirliği içerisindeyiz. Uluslar arası fuarlara katılımcı ve ziyaretçi olmakla bütün uluslararası ürünleri takip edebiliyoruz .Mega projelere götürüp getiriyoruz. Mesela, üçüncü köprü projesi, körfez geçiş projeleri ve İstanbul'da konut projesine götürdük.Sürekli kentsel dönüşümle ilgili çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Ekipler kurduk. Kentsel dönüşümü sürekli gündemde tutmaya çalışıyoruz. Bunları yapmamızın gayesi, bizim inovasyondan uzak olmayan ve bir tarafta şantiyesinin başında durup da eskiden yaptığı gibi bitirip şantiyesini teslim eden müteahhitlerimizin olmasını istemiyoruz. O yüzden inovasyon ve sürdürebilirlik bizim için çok önemli.
Kurumların ayakta kalabilmelerini sağlayacak başarının sizce ana faktörü nedir?
Kesinlikle inovasyon ve sürdürebilirlik diyebilirim.Zamanında ,olması gereken yerde ve gereken biçimiyle proje yapmak. Sermaye inşaat şirketleri için çok önemli bir faktör . Bir inşaat şirketi'nin gerekirse çok az satışla bile o projeyi bitirebilecek gücü olması lazım.İnşaat sektörümüz konjonktörü etkileyen olaylardan ilk etkilen ve o olay geçtiği zaman düzeldiğinde de en son o düzelmeyi kendisinde gören bir sektördür. Mesela, şu anda koolisyon çabaları var. Seçimden sonra oluşan tablo, konut ve kredi faizlerini yükselttiği için satışlar yüzde 60'ın üzerinde durmuş durumda. Bu da bizim sektörümüzü etkiliyor. İnanıyorum ki, koalisyon kurulursa daha da rahat olacağız. Bu manada ,sermayenin gerçekten iyi bir şekilde olması gereken bir sektör bizim sektörümüz. Firmalar sermayelerine göre hareket etmeli,sürekli yenilikleri, inovasyonları takip etmeleri ve dünya ile entegre olmaları ,gayrimenkul fuarlarına içerde ve dışarda katılımcı ziyaretçi olmaları gerekiyor.Bizim sektör çok hassas ve önem arz eden bir sektör .Kamu düzenini de koruyucu hareket etmemiz gerekiyor . Dikkatte aldığımızda inanıyorum ki ,firmalarımız ayakta kalacaktır diye.
İMSİAD ne zaman kuruldu? Yönetim kurulunun görev dağılımdan bahseder misiniz?
İMSİAD,2012 yılında kuruldu. Yönetim kurulumuz bizim 11 kişiden oluşuyor.150'ye yakın üyemiz ve komisyonlarımız var.
Üye sayısının arttırılmasına yönelik faaliyetleriniz var mı?
Devam ediyor. Kendimizi tanıtmaya ve üye sayımızı arttırmaya çalışıyoruz.
Sektörünüzü ihracatta nasıl değerlendiriyorsunuz?
Müteahhit olarak bizler, tüm Türkiye içerisinde Bursa'da yabancıya yapılan konut satışında İstanbul, Antalya, Aydın, Muğla'dan sonra 5. sırada yer alıyorduk. Ancak, nisan ayında İMSİAD'ın katkılarıyla İstanbul dışında ilk kez Gayrimenkul Fuarının yapıldığı bir şehir olmamızla birlikte, büyük bir ivme yakaladık. İstanbul ve Antalya'dan sonra üçüncülüğe yükseldik. Aydın ve Muğla'yı geçmiş durumdayız. Biz sektörümüzde ihracatın ötesinde bir fayda sağlıyoruz.
Mudanya'daki imar sorunu çözüldü. Yaklaşık ortalama,Mudanya'da İMSİAD üyesi kaç firma var? İnşaat sektörünü bu durum ne kadar ayaklandırır?
Mahkemenin iptal ettiği imar sorunu Büyükşehir Belediyesi ve Mudanya Belediyesinin katkılarıyla çözülmüş durumda. Daha tabi biraz zaman var. Meclisten geçti fakat, askıya asılması gerekiyor. Mudanya'da henüz ulaşamadığımız üyelerimiz var. Onlarla da temas halindeyiz. Bütün Mudanya inşaatçılarımızı da üye olarak görmek istiyoruz. Zaten inşaat sektörü belli bir hızla gidiyordu. Bu mahkeme kararı o hızı durdurdu, ancak aynı hızı yakalamak için devreye girdik.
Sektörü rakamlarla değerlendirdiğinizde genel tabloyu nasıl görüyorsunuz?
Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayına göre en çok Türkiye'de konutun satıldığı 5 ilde Bursa yüzde 29 bir artış gösterdi. Burada İstanbul, İzmir, Antalya ve Ankara ile Bursa en çok konut satışında 5 ili oluşturmakta. Bütün Türkiye geneli ortalaması yüzde 16 iken, artış oranı Bursa'nın yüzde 29 u yakalaması ve en çok konut satılan 5 ili geçmesi, bizim sektörümüzün bir başarısı. Demek ki sektörümüzde, konut üreticilerimiz hem zamanında konut üretebiliyor hem de konutlarını iyi pazarlayabiliyor manası çıkıyor. Bu nedenle, müteahhitleri tebrik etmek gerekiyor. Tabloyu iyi görüyorum.
2014 yılı ve 2015'in ilk yarısı inşaat adına nasıl yorumluyorsunuz?
2015 in ilk yarısını Bursa olarak, yüzde 29 bir artışla Türkiye ortalamasının oldukça üzerinde kapattık. Türkiye'deki inşaatın artış oranı Türkiye'nin büyüme oranından daha fazla büyümesiyle inşaat sektörü bir bakıma lokomotif sektörlerimizden birini oluşturuyor.
Sektörünüzdeki yeni girişimcilere önerileriniz nelerdir?
Kesinlikle dikkatli olmalarını, çok fazla güçlerinin dışında hareket etmemelerini, proje üretecekleri yerleri iyi analiz edip ihtiyacın olup olmadığını araştırmaya özen göstermelerini ve şehri iyi irdelemelerini ve ona göre hareket etmelerini, güçlerini itina ile ona göre kullanmalarını, güçlerinin dışına açılmamalarını, bizim sektörümüzün konjektörlerden çok çabuk etkileneceklerini bilmelerini, dikkatli olmalarını ve başladıkları işi kesinlikle en iyisini en kalitelisini yapmalarını öneririm.
Derneğinizin üniversite ile işbirlikleri söz konusuydu. Bu çerçevede ne kadar yol aldınız?
Üniversite işbirliğinde devam eden bir protokolümüz var. Aldığımız yolda, üniversitemize , öğrencilerimize ve hocalarımıza İMSİAD üyeleri şantiyelerini açtılar. Bütün şantiyelerimiz de üniversitemiz gelip inceleme, staj, test ve deney yapabiliyor. Aynı zamanda üniversitemizin tespit ettiği ihtiyaç sahibi öğrencilerimize de bizim üyelerimiz burs vermeye başladılar. Teknoloji transfer ofisi ve üniversitemizin bilimsel araştırma merkezleriyle de direk temas halinde olmamız, bizleri inşaat teknolojilerinde teknolojiye hızlı ulaşmamızı sağladı. Aynı zamanda üyelerimizde üniversitedeki öğrencilerimize tecrübelerini, deneyimlerini bilgi becerilerini aktarmakla haftada bir ders verir duruma geldiler. Bu da kaynaşmayı, bilgileri ve tecrübelerimizi aktarmayı sağladı. Kentsel dönüşümde de sürekli mimarlık, inşaat bölümlerimizle bir araya gelerek birlikte hareket ediyoruz.
Sektörü canlı tutan dinamiklerden biri olan fuar çalışmalarının yeterliliği hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Fuar çalışmalarında bizim için önemli olan BTSO idi. Başkanımızın çok hassas olduğu bir konuydu. Huzurunuzda İbrahim Burkay ve yönetimine teşekkür ediyorum. Yapı ve inşaat sektörünü çok destekleyerek, gayrimenkul fuarı olmasını sağladılar. Bu da bizi belirli bir noktaya taşıdı. Bundan sonra desteklerinin devam edeceğini biliyor ve o güvenle çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Sektörünüzün Bursa piyasası için durumu nasıl yorumlanabilir?
Bursa'mızda inşaat sektörü zaten yüzde 29 büyüme sağlayarak kendisini ispatlamış durumdadır.
Kentsel dönüşüme girecek siteler ve kat maliklerinin bir an önce hareket etmelerini öneririm. Ne kadar çok güçlü sektör olursak olalım, bugün Bursa'nın tümünün yenilenmesi gerekiyor. Eski Bursa'nın yenilenmesi 20 yıllık bir süreç demek. Erken davranan daha önce yeni konutlarına ulaşacak ve yaşamaya başlayacaktır. O yüzden, kat maliklerinin de erken davranmalarını tavsiye ederim.
Bursa kentsel dönüşümde şu anda hangi nokta da ve nasıl değerlendiriyorsunuz?
Her şeyin en iyisine layık olduklarına canı gönülden inandığımız hemşerilerimizin güvensiz yapılarda yaşamayı hakketmedikleri aşikardır. Bu nedenle hızla adım atılarak, bu güvensiz sitelerde kentsel dönüşüm çalışmalarını başlatmak, hem site sakinleri hem de Bursa'mız için en öncelikli konudur. İMSİAD da Bursa'nın kentsel dönüşümünün öncüsü ve takipçisi olmaya devam edeceğiz. Kentsel dönüşümde öncü olan belediye ve site yönetimlerini tebrik ve teşekkür ediyorum. Bu hassasiyetlerinin tüm Bursa'mızada örnek olmasını diliyorum.
Derneğ iniz ciddi bir ekonomik gücü temsil ediyor. Sektörünüzün ulusal ve global ölçekteki pazar payından bahseder misiniz?
Bursa inşaat sektörü, ulusal pazardan minimum birpay alıyor. İstanbul, İzmit, Adapazarı, Çanakkale, Balıkesir ve Eskişehir gibi illerde projeler yürüten meslektaşlarımız var. Yaptığımız çalışmalarımızda da sektörümüzün aktörlerini geliştirerek ve büyümelerine imkân sağlayarak, onları uluslararası müteahhitlik konumuna getirmeye çalışıyoruz.
Yeni pazarlarile ilgili son trendler nelerdir?
Yeni pazarlar olmazsa olmazımız. Kentsel dönüşüm ile birlikte kentin içi yenileniyor. Aynı zamanda Bursa'mızda genişleme alanlarımız mevcut durumda. Bu alanlardaki imarlar da tamamlanırsa, o alanlarda da bizim yeni pazarlarımız oluşacaktır. Satış noktasında ise, Körfez ülkelerinin şehrimize büyük bir teveccühü bulunmaktadır. Onları buraya getirmemiz gerekiyor. Sadece bizim sektöre değil, şehrim tüm ticaret ve hizmet sektörüne etki ediyorlar.