Kent Haberleri

Bursa'nın 4 yıldır devam eden yatırımları 2013'te açılacak!

Bursa’nın marka bir dünya kenti olması hedefiyle yatırım zincirlerine 4 yıldır yeni halkalar ekleyen Büyükşehir Belediyesi’nin dev projeleri 2013 yılında birer birer açılacak

Türkiye’nin parlayan yıldızı Bursa, Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği yatırımlarla 2012’ye damgasını vurdu. Bugüne kadar hayal olan projeleri gerçeğe döndürerek hizmette altın çağını yaşayan Bursa, stadyum, BursaRay Kestel etabı, T1 tramvay hattı, teleferik, deniz otobüsü, Bilim ve Teknoloji Merkezi, Büyükşehir Belediyesi yeni binası, Hüdavendigar Kent Parkı, spor tesisleri, tarihi, sosyal ve kültürel mekanların restorasyonları başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi tarafından çalışmaları sürdürülen projeleri 2013 yılında tamamlayarak Bursa’ya değer katacak.


Yatırımların meyveleri 2013’te toplanacak

Bursa’yı çağdaş bir dünya kenti haline getirmeyi ilke edinen Büyükşehir Belediyesi, yatırımlarına 2013 yılında da devam edecek. Büyükşehir Belediyesi, BursaRay ve tramvay ile mahalle parklarının yapımından kültür hizmetlerine, tarihi mirasın öne çıkarılacağı projelerden spora, altyapı ve içmesuyuna kadar her alanda yapılacak yatırımlarını Bursa’ya kazandırmayı hedefliyor.

Tüm Bursalıların yeni yılını tebrik eden Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, “Bursa’ya 2012 yılında 1 milyar TL’lik yatırım yaptık. Başbakan’ımızın Nisan ayında katıldığı açılışlarda 937 milyon TL’lik yatırım hizmete açılmıştı. 2013’te de aynı heyecanla çalışmaya devam edeceğiz ve değeri 1 milyar TL’yi aşan hizmetlerimizi Bursa’ya kazandıracağız” diye konuştu.

Bugüne dek Bursa’ya değer katan çalışmaların gerçekleştirildiğini hatırlatan ve “Katılımcı yönetim anlayışıyla, vatandaşlardan gelen talepler doğrultusunda kentimizin ihtiyaçlarına yönelik yatırımlarımızı bir bir hayata geçiriyoruz” diyen Başkan Altepe, 2013 yılında kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini sözlerine ekledi.


“Ulaşılabilir Bursa”

Başkan Altepe, Bursa’da ‘ulaşılabilir şehir’ hedefiyle bu dönem yatırım bütçesinin yüzde 70’ine yakınını ulaşıma aktardıklarını belirtti. BursaRay Görükle Hattı’nda ihalenin geçmiş dönem yapılmış olmasına rağmen, proje değişikliğine gitmeyi başardıklarını hatırlatan Başkan Altepe, “Bu değişiklikle Görükle hattının yanında Emek hattını da Bursa’ya kazandırmış olduk. ‘Yol medeniyettir’ ilkesinden hareketle bu güne kadar genişletilen ve yeni açılan yol uzunluğu 372 kilometreye ulaştı” dedi.


Kent içi trafiğe raylı sistem yatırımları ve alternatif yol projeleriyle çözüm üreten ve 5 yılda 26,5 km raylı sistem hattını uygulamaya geçirmeyi hedefleyen Başkan Altepe, “Sağlıklı ve modern bir ulaşım sistemi kurmayı, modern Avrupa ülkelerinde ne varsa Bursa’ya da onu getirmeyi istedik. Bu bakımdan kenti demir ağlarla donatmayı istiyoruz. Zamanın su gibi aktığı yaşamda, her dakikanın kıymeti var. Hızlı ve pratik ulaşım sistemi olan raylı sistem projelerimiz tamamlandığında Bursa, değerine değer katacak” diye konuştu.


Bursalıların Arabayatağı’ndan Uludağ Üniversitesi’ne kesintisiz ulaşımına imkan veren uygulamanın yanı sıra BursaRay Emek Hattı da Görükle hattından sağlanan tasarrufla 2,5 kilometrelik güzergahıyla sisteme dahil oldu. Kavşak düzenlemesi, BursaRay istasyonu ve raylı sistem çalışmasıyla Bursa’nın en büyük kavşağı olan Emek Kavşağı’nı da kapsayan BursaRay Emek hattı ile Mudanya Yolu’nda da ulaşım nefes aldı.

Kestel Gürsu etabında çalışmalar hız kesmiyor

Hafif raylı sistemi Bursa’nın doğusuna uzatacak olan BursaRay Gürsu – Kestel hattında da çalışmalar hızla sürüyor. Mimar Sinan – Orhangazi Üniversitesi, Hacivat, Şirinevler, Otosansit, Değirmenönü – Cumalıkızık, Gürsu ve Kestel adlı 7 istasyondan oluşan 8 kilometrelik Kestel etabında çalışmalar devam ediyor. 

Proje kapsamında Hacivat, Balıklı ve Deliçay köprülerinin yenileme çalışmaları da devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında bölge; kuzeyde ve güneyde 3 şeritli karayolu köprüleri ile ortada 2 şeritli hafif raylı sistem köprülerine kavuşacak.


Ankara Yolu’nda yapılan metro, köprü ve asfalt çalışmalarında sona gelindiğini belirten Başkan Altepe, ulaşımın 1 aya kadar rahatlayacağını, yaz aylarında da BursaRay´ın Kestel seferlerinin başlayacağını açıkladı.

Kent merkezine modern ulaşım

Heykel – Garaj (T1) tramvay hattı olarak bilinen şehiriçi ring hattında da çalışmalar başladı. 6,5 km uzunluğundaki güzergahta 13 durağın bulunacağı hat, tramvay keyfini Bursa’nın merkezine taşıyacak. Stadyum, İnönü ve Altıparmak caddelerinde gerçekleştirilen çalışmaların ardından Stadyum Caddesi-Altıparmak Caddesi-Atatürk Caddesi-Heykel-İnönü Caddesi-Kıbrıs Şehitleri Caddesi-Kent Meydanı-Darmstad Caddesi güzergahını kapsayan şehir içi ring hattının 10 ayda bitirilmesi hedefleniyor. Tramvay hattını kentin her köşesine ulaştırmayı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi, şehir içi ring hattına ilerleyen zamanda 7 yeni hat daha ekleyecek. Bu sayede Pınarbaşı İpekçilik, Yıldırım, Terminal, Nilüfer, Çekirge, Beşevler ve Küçükbalıklı hatları da vatandaşları kent merkezine tramvayla ulaştırabilecek. Bursa’da kent merkezindeki araç yoğunluğu ve egzoz dumanından kaynaklanan hava kirliliği ve gürültü kirliliğini de önleyecek olan çalışmalar, kent merkezini daha cazip hale getirecek.


Cumhuriyet Caddesi’nde özlenen tablo gerçek oldu

Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nin orta bölümünde yer alan Cumhuriyet Caddesi, araç trafiğine kapandı. Caddenin 107 yıllık hayali ise Zafer Meydanı ile Davutkadı’yı birbirine bağlayan tramvay ile gerçeğe döndü. Caddeye nostaljik bir atmosfer katan ve bölgede yaşayan vatandaşların ulaşımda en çok tercih ettiği tramvay, İstanbul İstiklal Caddesi’nin Bursa’daki örneği olarak göze çarpıyor. Bursalıların yoğun ilgisi, tramvayın Yeşilyayla’ya uzatılması noktasında da çalışmaların fitilini ateşledi.


Hem denizde hem havada Büyükşehir imzası

Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları Mudanya’dan Kabataş’a deniz yoluyla ulaştıracak olan Bursa Deniz Otobüsleri İşletmeleri’ni (BUDO) kurdu. Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşım şirketi BURULAŞ yönetiminde faaliyet gösterecek deniz otobüsleriyle ilgili adımlar da atıldı. Bursa ile İstanbul’u daha da yakınlaştırmayı amaçlayan BUDO, Hüdavendigar, Yıldırım Beyazıt ve Nilüfer Hatun gemileriyle Ocak ayında seferlerine başlayacak.

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, kara, hava, deniz ve raylı sistemli ulaşım yatırımlarına deniz uçağı seferlerini de ekliyor. Bursa´nın Gemlik ilçesi ile İstanbul arasında deniz uçağı seferleri başlayacak, Bursalı işadamları 20 dakikada İstanbul´da olacak. Projeyle 19 kişilik deniz uçaklarının Haliç’ten kalkıp, Gemlik Dörtyol Mevkii’ne inmesi sağlanacak.


Yenişehir Havaalanı’nın daha aktif kullanılması amacıyla da Bursa Hava Yolları’nın koordinasyonunu yürüten Büyükşehir Belediyesi, bu alanda da kararlı adımlarını sürdürüyor.


Yeni teleferikle Oteller Bölgesi’ne rahat ulaşım

Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın gözde turizm merkezi Uludağ’a ulaşımı kolaylaştırırken konforu da elden bırakmıyor. Bursa’da Teferrüç istasyonundan Oteller Bölgesi’ne 22 dakikada ulaşacak olan ve 8,84 kilometreyle dünyanın en uzun hatlı teleferiği olma özelliği taşıyan yeni teleferikte inşaat çalışmaları hız kazandı. Mevcut yolcu kapasitesinin 12 katına çıkarılacağı yeni sistemde 8’er kişi kapasiteli 175 gondol tipi kabinle, sıra bekleme derdi de önlenmiş olacak.

“Uludağ 12 ay değerlendirilecek”

Türkiye’nin en önemli kış turizmi merkezlerinden biri olan Uludağ da Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet yağmurundan nasibini alıyor. Yeniden planlama ile Uludağ’ı dört mevsimde de turizmden hak ettiği payı alacak bir merkez haline getirmek için kolları sıvayan Büyükşehir Belediyesi, altyapısından başlayarak bölgeyi yeni baştan düzenlemeyi hedefliyor. Uludağ’ın gizli kalmış değerlerini öne çıkarmayı istediklerini belirten Altepe, “Uludağ’ın güzelliklerinden 12 ay boyunca yararlanalım istiyoruz. Fiziki şartları iyileştirildiğinde Uludağ, sadece kışın değil dört mevsim aktif kullanılan bir turizm merkezi haline gelecek” diye konuştu.


Stadyum UEFA standartlarında

Başkan Altepe, Bursa’ya kazandırılan UEFA standartlarındaki, 45 bin kişi kapasiteli stadyumu da önümüzdeki yılın ortalarında hizmete açmayı amaçladıklarını söyledi. Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan yeni stadyum, yaklaşık 180 bin metrekarelik inşaat alanıyla bu dönem hayata geçirilen en büyük tesis olma özelliği taşıyor. Stadyumun kentin en prestijli anıtsal yapılarından biri olacağını söyleyen Başkan Altepe, stadyumun UEFA’nın en son kriterlerine uygun olarak yapıldığını ve her türlü uluslararası organizasyona ev sahipliği yapacak donanımda olduğunu belirtti. Yeni stadyumla Bursaspor’un kalıcı gelirlerinin de artması hedefleniyor.

Velodromda toplamda 6 kat olarak yaklaşık 179 bin 611 metrekare betonarme inşaat alanı içeren Bursa Büyükşehir Stadyumu, 8 bloktan oluşuyor. 45 bin seyirci kapasiteli stadyumda 207 engelli koltuğu buluyor. Bölgede 96 bin 151 metrekare otopark alanı oluşturuluyor. Dünyada takımın simgesiyle projelendirilen ve ender stadyumlardan biri olan Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’nun çatısı ise Bursaspor’un simgesi olan ‘timsah’ görümünde yapılacak.

Bursa ‘spor kenti’ olacak

Sağlıklı bir geleceği planlayan Başkan Recep Altepe, bu dönemde Bursa’da spora 148 milyon TL’lik yatırım yapıldığını söyledi. Yeni nesillerin sağlıklı yetişmesi ve amatör sporun kalkınması için spora ve sporcuya desteklerinin sürdüğünü anlatan Başkan Altepe, Bursa’nın ‘spor kenti’ kimliğini öne çıkarmak amacıyla eğitim kurumlarına da spor alanları kazandırdıklarını vurguladı. Bu çalışmalar kapsamında Değirmenönü Spor Salonu, Koç İlköğretim Okulu Spor Salonu, Şehit Piyade Er Nezir Akgül İlköğretim Okulu Spor Salonu, Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi Spor Salonu, Süleyman Çelebi Lisesi Spor Salonu, Gazi Anadolu Lisesi Spor Salonu, İpekçilik Anadolu İmam Hatip Lisesi Spor Salonu, Gemlik Anadolu İmam Hatip Lisesi Spor Salonu ve Pilot Sanayi İlköğretim Okulu Spor Salonu tamamlanarak eğitimin hizmetine sunuldu. Emek Spor Tesisleri, Vatan Mahallesi Spor Tesisleri, Ertuğrulgazi Mesken Spor Tesisleri, Şükraniye Spor Tesisleri, Arabayatağı Spor Tesisleri de tamamlanarak amatör spora hizmet vermeye başladı. Mudanya Güzelyalı, Erikli, Kestel ve Gürsu Yüzme havuzlarıyla vatandaşlar 4 mevsim yüzme keyfini yaşamaya başladı. Eski Eğitim Fakültesi Spor Salonu, Esenevler Karate Spor Salonu, Mimar Sinan Masa Tenisi Salonu, skatepark gibi tamamlanan diğer tesislerle sporun tüm branşlarında kente yeni tesisler kazandırılıyor. Büyükşehir Belediyesi, bu dönem 100’ün üzerinde spor tesisini Bursa’ya kazandırmayı hedefliyor.


Tarih gün yüzüne çıkıyor

Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın turizmden aldığı payın artmasına yönelik olarak sürdürülen faaliyetler çerçevesinde tarihi ve kültürel miras çalışmalarında da çok sayıda Osmanlı eserini kente kazandırıyor. Bu eserlerden İbrahimpaşa Kültür Merkezi ve Mahkeme Hamamı, Kütahya Han, Cık Cık Hamamı, Dağ-Der Kültür Merkezi ve Fidyekızık Kızık Konağı’nın restorasyonları tamamlandığını ifade eden Başkan Altepe, “Bunun yanında tarihi çarşı ve hanlar bölgesinde her geçen gün yeni yeni iyileştirmeler yapıyoruz. Üzerinde çalıştığımız 150’nin üzerindeki tarihi ve kültürel miras projesinin önemli bir kısmı da tamamlanma aşamasına geldi. Kısa sürede hepsini tamamlayıp halkımızın kullanımına açacağız.


Osmanlı’nın başkenti Bursa’nın açık hava müzesine dönüşerek, turizmden alınan payın artırılması amacıyla bu dönem tarihi ve kültürel miras çalışmalarına büyük önem veren Bursa Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar yeterli ilgi gösterilmemesi nedeniyle bakımsız hale gelen sultan külliyeleri için de düğmeye bastı. İlk olarak sultan külliyelerinin tüm sorumluluklarını Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan devralan Büyükşehir Belediyesi, Muradiye türbeleri restorasyon ve çevre düzenleme uygulama inşaatı kapsamında aynı zamanda türbelerin bulunduğu alanın ışıklandırmasını da yaptı. Ulucami, Emir Sultan Camii, Yeşil Türbe ve saat kulesi gibi tarihi mekanları ışıklandırma sistemleri ile gece de farklı bir görüntüyle kent siluetine kazandıran Büyükşehir Belediyesi, benzer uygulamayı Muradiye türbelerinde de hayata geçiriyor.


Bursa tarihi mirasla dünya listesine aday

Bursa Büyükşehir Belediyesi, tarihi ve kültürel mirası ayağa kaldırma çalışmalarında da Türkiye’ye ve dünyaya örnek oluyor. Kentin dört bir tarafından 270’e yakın tarihi mirası gün yüzüne kavuşturmak için restorasyon çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bu çalışmalarını ‘UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girerek taçlandıracak. Başkan Altepe, 60-70 yıllık Cumhuriyet dönemi yapıları, 700 yıllık Osmanlı mimarisi, 2300 yıllık tarihi surlar ve 8500 yıllık arkeolojik bölgeleri ile Bursa’nın dünya çapında keşfedilmeyi bekleyen cennet bir köşe olduğunu söyleyerek, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne büyük önem verdiklerini kaydetti. Dünya’da 936 yerin bulunduğu listede Türkiye’den sadece 10 yerin bulunduğunu ifade eden Başkan Altepe, “Bursa olarak bu listeye girmeyi, değerlerimizi dünyaya tanıtmayı ve turizmle gündemde olmayı istiyoruz” dedi.


Türkiye’nin ilk Arkeopark’ı Bursa’da kuruluyor

Türkiye’nin ilk Arkeoloji Parkı da Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde Bursa’da kuruluyor. Akçalar’da Aktopraklık Mevkii’nde 2004 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi tarafından Güney Marmara Arkeoloji Projesi kapsamında Doç. Dr. Necmi Karul başkanlığında yürütülen bilimsel kazıların yapıldığı bölge, açık hava müzesine dönüşüyor. Kazılar tarih öncesinin izlerini geleceğe taşıyor. Proje ortaklığı ile bölge Arkeopark olarak Bursa’ya kazandırılacak. Bulguların ışığında dünyadaki tarım topluluklarının Avrupa’ya 8500 yıl önce Bursa’dan Aktopraklık mevkiinden açıldığı tespit edilirken, bu bölgede bir de Arkeoloji Parkı oluşturulacak.


Büyükşehir’e belediye hizmet binası

Büyükşehir Belediyesi tarafından kente kazandırılan anıtsal yapılar arasında yer alan yeni Belediye Hizmet Binası’nda inşaat çalışmaları hız kazandı. Başkan Altepe, İzmir-Ankara yolu üzerinde İnönü Caddesi´ne çapraz 45 bin metrekarelik alanda yapılan belediye binası ile kentin 130 yıl sonra ilk kez belediye hizmet binasına kavuşacağını söyledi. Bu sayede bölgenin yeni bir yaşam alanı kazanacağını anlatan Altepe, 45 bin metrekarelik alanda 9 bin metrekare kapalı alan olacağını, kalan 36 bin metrekarenin ise yeşil alan olarak düzenleneceğini vurguladı. Belediye sarayı içerisinde Mudanya Tren İstasyonu´nun bir kopyasının yapılarak sosyal tesis olarak kullanılacağını belirten Altepe, 15 bloktan oluşacak yeni binada belediyeni tüm birimlerinin yer alacağını söyledi. Bina projesinin dünya örnekleri incelendikten sonra ortaya çıkartıldığını ve Bursa için en uygun proje baz alınarak uygulamaya geçildiğini belirten Başkan Altepe, belediye sarayının kente yakışır özellikte olacağını ifade etti. Son teknoloji akıllı sistemlerle donatılacak olan yeni hizmet binası kendi enerjisini üretecek, atık ısıdan ısıtma ve soğutma da yapılacak.


Bilimin serüveni BTM’de yazılacak

Büyükşehir Belediyesi, kentin bilimde de öncü olması için hizmete açılan Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM) ile geleceğin bilim adamlarını yetiştirecek. Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, ‘Bilimin Serüvene Dönüştüğü Yer’ sloganıyla hem Bursa’ya hem de civardaki il ve ilçelerde yaşayan çocuklara bilimin ve teknolojinin kapılarını sonuna kadar açıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ve Mehmet Zorlu Vakfı katkılarıyla Bursa’ya kazandırılan Bilim ve Teknoloji Merkezi, örnek altyapısı ve donanımıyla da tüm Türkiye’ye model oluyor.


Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. tarafından çalışmaları koordine edilen Bilim ve Teknoloji Merkezi, Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde (Merinos AKKM) hazırlanan Bilim ve Teknoloji Merkezi Merinos yerleşkesi ve BUTTİM bölgesindeki TÜYAP Fuar Alanı yanında inşaatı devam eden ana binası olmak üzere iki ayrı noktada bilime meraklı gençleri ağırlayacak. 2013 yılı Nisan ayında hizmete sunulması planlanan ve TÜYAP Fuar Alanı yanında yaklaşık 12 bin metrekare alan üzerine inşa edilen merkez, 3 bin 400 metrekarelik deney düzeneği alanıyla hizmet verecek. Dünyadaki tüm bilim ve teknoloji merkezlerinin tek tek incelendiğini, Bursa için en uygun projenin hazırlandığını vurgulayan Başkan Altepe, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde çocukların okullarda öğrendiklerini birebir pratiğe dökerek pekiştirebileceklerini dile getirdi.


Bursa’nın kalbi Balkanlarda atıyor

Başkan Altepe, Bulgaristan, Bosna Hersek, Makedonya ve Kosova başta olmak üzere Büyükşehir Belediyesi’nin Balkan ülkelerinde yapılan restorasyon ve düzenleme çalışmalarıyla Osmanlı’ya uzanan tarihi ve kültürel mirasın geleceğe taşındığını söyledi. Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Bursa Büyükşehir Belediyesi´nin Balkan ülkelerinde yaptığı rekonstrüksiyon çalışmalarının Balkanlar’da yaşayan soydaşlara da Türkiye’nin ve Bursa’nın desteğini hissettirdiğini kaydeden Başkan Altepe, “Bursa, Balkanlar’da iz bırakıyor. Balkanlar bizim parçamız. Türkiye´nin o bölgede kendisini hissettirmesine yardımcı oluyoruz” dedi.


Balkanların Türkiye ve özellikle Bursa’ya benzediğine dikkati çeken Başkan Altepe, “Bölgeye yaptığımız yatırımlar nedeniyle Bursa, Türkiye ile Balkanlar arasında köprü oldu. Balkanlar´ın her köşesinde, çok büyük bir Bursa ve Türkiye sevgisi oluştu. Bu birliğin geliştirilmesi için kent dinamiklerimizin de desteğine ihtiyacımız var” şeklinde konuştu.

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ