Bursa’nın kurtuluşu kentsel dönüşüm!
Elazığ’daki depremin ardından kentsel dönüşümün öneminin arttığını ve Bursa’nın kurtuluşu kentsel dönüşüm olduğu düşünülüyor.
Olay Gazetesi köşe yazarlarından Ahmet Emin Yılmaz, bugünkü köşesinde " Önceliğimiz kentsel dönüşüm, ama Bursa bu derse ne kadar çalışıyor? " başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları…
Sabah… Siyasetçi ve inşaat mühendisi kimlikleri yanında Bursa’nın röntgenini iyi bilen Enver Yılmaz’la sohbetimizde, ve kentsel dönüşüm konuştuk.
O da…
“Kentsel dönüşümün öneminin arttığını” düşünüyor. Kaçak yapılaşmış, kontrolsüz büyümüş Bursa’nın kurtuluşunu kentsel dönüşümde görüyor.
“Peki nasıl olacak?” dediğimizde 12 yıl öncesini anımsattı:
“2009 yerel seçimi öncesi MHP İl Başkanlığı olarak 2023 Yeşil Metropol Bursa Hareket Planı adlı kitap hazırlayıp kamuoyuna açıklamıştık. Çok çalışılmış, araştırmalara dayalı tespitlerimiz ve önerilerimiz vardı.”
Söylediği kitap…
Enver Yılmaz’ın öncülüğünde hazırlanan ve MHP İl Başkanlığı tarafından 5 Mayıs 2008 tarihinde MHP’nin kent vizyonu olarak açıklanmıştı. Proje önerisi de getiren kitabın 48. sayfasında “Bursa’nın Kentsel Dönüşümü” bölümü var.
Girişinde…
“Doğal afet olduktan sonra yara sarma çabalarımızla birlikte daha fazla ağırlık verilmesi gereken konunun, afet zararlarını azaltacak, hatta bitirme seviyesine getirecek çalışmalara öncelik verilmesi” deniyor.
Ardından…
“Şehir merkezinin her metrekaresi cazibe merkezi haline getirilmeye çalışılıyor. Bursa merkezi mevcut yükü kaldırmaktan acizken, buralar yeni tesislerle donatılıyor” vurgusu yapılıp bazı planlamalar eleştiriliyor.
Şuna dikkat çekiliyor:
“Büyük depremlerden edindiğimiz en önemli ve acı tecrübe, mevcut yapılarımızın yaklaşık yüzde 8’i deprem anında göçmektedir. Can kayıplarımız da bu göçmelerden kaynaklanmaktadır.”
2008 bilgileriyle Bursa’nın yaklaşık yüzde 70’inin kaçak veya ruhsata aykırı olduğu anımsatılıp “depreme karşı güvensiz en az 30 bin yapı” anımsatılıyor.
Sonra da…
“Kent sakinlerine rağmen dönüşüm yapılamaz” denip öneriler sıralanıyor.
İlk sırada “planlama yetkisinin belediyelerde olması gerektiği” vurgusuyla kent kimliğinin korunması önemseniyor. Kentsel dönüşümden yalnızca konut anlaşılmaması, ticaret ve sanayi bölgelerinin de planlanması isteniyor.
Şu öneriyle de bölüm tamamlanıyor:
“Bursa genelinin kentsel dönüşümü 20-25 yılda bitirilmeli. Bunun için yeni bir birim kurularak hangi yıl hangi mahallelerde dönüşüm uygulanacağı, finansmanın nasıl sağlanacağı, vatandaş katkısının ne olacağı planlanmalı.”
12 yıl önce söylenmiş olsa da, öneriyi geçerliliğini koruyor.
Bursaspor üyeleri de yardım topladı
Yeni oluşturulan bir ortak hareket platformu var. Kısa adıyla BURKÜP olarak bilinen Bursaspor Kongre Üyeleri Platformu deprem sonrası harekete geçti.
Elazığ ve Malatya’da depremden etkilenenlere yardım amacıyla çarşılar ve alışveriş merkezlerinde stantlar açıp giysi yardımı toplayan Bursaspor Kongre Üyeleri de, kurumsal bir yapı olmamalarına karşın depremden etkilenip evsiz kalanlara yardım eli uzattılar.
Bu arada, Mudanya Belediyesi’nin yardım aracı da yola çıktı.
11 kentteki Artvin dernek ve federasyonları ARKON çatısında buluştu
Kolay bir çalışma değil… Bursa, Artvin, İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Samsun, Trabzon, Zonguldak dahil 11 kentte kurulu 48 Artvin derneği ve 4 federasyon bir araya geldi.
Böylece…
“Birlikten kuvvet doğar” sloganıyla 2.5 yıllık çalışmayla kısa adı ARKON olan Artvinliler Konfederasyonu kuruldu.
Fetanet Yıldırım’ın başkanlığındaki ARKON yönetim kurulu Dünya Artvinliler Federasyonu Başkanı Adil Yavuzarslan, Bursa Borçkalılar Dernek Başkanı Mustafa Saraç, 93 Artvin Göçmenleri Başkanı Halil Aydın Prusa, Sanat Dernek Başkanı Eyüp Uzun, Gemlik Şükriye Köyü Dernek Başkanı Yaşar Behçet Subaşı, Ahıskalılar Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Lale Küçük, Çağdaş Artvinliler Dernek Başkanı Nihat Yılmaz, Nihat Tekgümüş, Mustafa Saraç, Yaşar Subaşı, Ayhan Yılmaz, Ali Kemal Çelik, Osman Alkan, Nihat Tohumcu’dan oluştu.
İlk ziyaretini…
AK Parti Bursa Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Hakan Çavuşoğlu’na yapan yönetim bilgi verdi.
Faruk Çelik’le Bal-Göç’te balkan sohbeti
Kabul etmek gerekir ki… Bursa siyasetinin en deneyimli isimleri arasında, bugüne kadar üstlendiği Bakanlık, Grup Başkanvekilliği gibi görevler nedeniyle Faruk Çelik ilk sıralarda yer alıyor.
Nitekim…
Çelik geçtiğimiz akşam davet üzerine Bal-Göç Genel Merkezi’ne konuk oldu.
Yönetim kurulu ve göçmenlerin hazır bulunduğu sohbette Bursa’dan başlayıp, Türkiye gündemiyle devam edildi ve Balkanlardaki gelişmeler de ele alındı.
DP Yıldırım’da göreve gelen genç ekip iddialı: Yıldırım’da ses getireceğiz
Ailesi Bursa’nın siyasi tarihi gibi… Babası Keramet Ünal yıllar önce ANAP’ta İl Genel Meclisi Üyesi’ydi. Amcası Güngör Ünal yıllarca DYP yönetimlerinde görev yaptı. Dayı Orhan Haliloğlu daha Adalet Partisi’nden beri siyasetin içinde, DYP’nin de kurucuları arasında.
İşte…
DP Yıldırım İlçe Başkanı Hasan Ali Ünal böyle bir aileye mensup. Önce atamayla geldiği, kongreyle devam ettiği görevine o da bir farklılık katmış.
O fark…
Kadınların siyasete daha çok katılımını sağlamak amacıyla eşi Ümran Ünal’ı da yönetime alması olmuş.
Yönetiminden…
Teşkilat Başkanı Erhan Keskin, Mali-Ekonomik İşler Başkanı Ertaş Altun, İlçe Sekreteri Eda Karabulak ve Yönetim kurulu Üyesi Ümran Ünal’la ziyarete geldiğinde iddiasını şu sözlerle ortaya koydu:
“Gençler olarak emanetçi değil, ülkenin asıl sahibiyiz. Tüm gençleri DP’de siyaset yapmaya çağırıyoruz. Vatandaş Kırat’a zaten aşina, biz de Yıldırım’da ses getiren işler yapacağız.”
Eski günlerdeki gibi partiyi açık tutuyor
1989’da belediyeleri kazanan, 1991’de iktidar olan DYP/DP geleneği son 20 yılı eski günlerin uzağında geçirdi.
DP Yıldırım İlçe Başkanı Hasan Ali Ünal kökü olan bir misyonun zor bir dönemde zor görevini üstlendi. Ancak gençlik enerjisi ile şimdiden Yıldırım siyasetine hareket getirdiğini de söylemek gerekiyor.
Eski günlerdeki gibi partinin kapısını haftanın 7 günü açık tutan Ünal, deprem sonrası yönetimiyle Kızılay’a gidip kan bağışı yaptı.