Kent Haberleri

Bursa'yı 2023 hedeflerine OSB taşıyacak!

Bursa'yı yüksek teknolojili yatırımların merkezi haline getirecek olan yeni organize sanayi bölgesi Kent Konseyi'nde masaya yatırıldı. Şehrin önde gelen isimleri yeni OSB'nin Bursa'yı 2023 hedeflerine taşıyacağını ifade etti.

Kent Konseyi'nin şehrin geleceği ile ilgili kararları iş dünyası temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla ele aldığı 'Bursa Konuşuyor' toplantısı 'Bursa'da Yeni Sanayi Bölgeleri' başlığıyla gerçekleştirildi. Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıda konuşan BTSO Meclis Başkanı Remzi Topuk, Türkiye'nin ilk organize sanayi bölgesinin 1963 yılında Bursa'da kurulduğunu ifade ederek, "İleri görüşlü yöneticilerin kurduğu OSB, bugün Bursa'yı Türkiye'nin üretim ve ihracat merkezi haline getirmiştir. 50 yıl önceki vizyonla Bursa nasıl Türkiye'nin ekonomisinde lokomotif bir şehir olmuşsa, yeni OSB projesi de Bursa'nın gelecek 50 yılını teminat altına alacak vizyoner bir projedir" dedi. 



"Hedefe katma değerli üretimle ulaşabiliriz" 

BTSO Meclis Başkanı Topuk, Bursa'nın ihracatını son 10 yılda 4 milyar dolar seviyesinden 12 milyar dolara çıkardığını ifade etti. Bursa'nın 2023 yılında 75 milyar dolarlık ihracat hedeflediğini belirten Topuk, "Bursa'nın 2023 hedeflerini yakalayabilmek için yıllık ortalama yüzde 20 ihracat artışı olmalıdır. Bursa'nın mevcut üretim yapısıyla bu hedefi yakalaması mümkün değildir. Farklı bir sıçrama ile daha katma değerli ve teknolojik ürünlere yönelmesi ve buna yönelik üretim alanları planlanması gerekmektedir" dedi. 



Remzi Topuk, Bursa'nın gelecek hedefleri doğrultusunda uzay, havacılık, savunma, raylı sistemler, teknik tekstil gibi katma değerli sektörlere geçiş yapılması gerektiğini söyledi. Topuk, "Ar-Ge ağırlıklı teknolojik sektörlere dönük olarak hızlı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması amacıyla teknoloji geliştirme bölgesi, mükemmeliyet merkezi, lojistik merkez ve eğitim merkezleri olan klasik OSB'lerden farklı üretim üslerine ihtiyacımız var" dedi. 



Bursa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz da Bursa Ovası'nda mevcut 13 OSB ile 8 Islah OSB'nin dışında kalan ruhsatsız fabrikaların çevreye zarar verdiğini ifade etti. Yeni OSB'nin kurulması ile söz konusu işletmelerin altyapı yatırımı yapılmış, çevreye duyarlı, lojistik alt yapısı güçlü bir bölgeye taşınacağını belirten Durmaz, "Bu şekilde Nilüfer Deresi'nin temizlenmesi sağlanabilir ve çevreye saygılı sürdürülebilir sanayi üretimi gerçekleştirilebilir. Böylece çocuklarımıza iyi bir gelecek bırakabiliriz" diye konuştu. 



"Büyük yatırımlar için yeterli arazi yok" 

OSBÜK Yönetim Kumlu Üyesi Selim Yedikardeş, kentsel dönüşümün sanayide de düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Sanayinin yaşamı kolaylaştırdığını belirten Yedikardeş, Bursa'ya rakip şehirlerde sanayinin hızla büyüdüğüne işaret etti. Yedikardeş, Bursa'daki mevcut sanayi bölgelerinde küçük ve orta ölçekli yatırımlar için uygun alan olduğunu, ancak büyük ölçekli ve ileri teknoloji gerektiren yatırımlar için OSB'ler içinde uygun bir yer olmadığını kaydetti. Yedikardeş, sanayi şehri kimliğiyle anılan Bursa'da mevcut OSB'lerin metrekare büyüklüğünün Gaziantep'teki tek bir OSB'den küçük olduğuna dikkat çekti. Gaziantep'in sanayi arazisini artırmaya devam ettiğini dile getiren Yedikardeş, Bursa'nın da yeni yatırım alanlarına ihtiyaç duyduğunu anlattı. Yedikardeş, genç nüfusa yüksek teknolojili ürünlerin üretildiği tesislerde çalışma fırsatı sunulması gerektiğini de sözlerine ekledi. 


Sanayici Cem Bozdağ, Kestel'de faaliyet gösteren bir firmaya sahip olduklarını ifade ederek, "Sektörümüzde ciddi rakiplerle yarışıyoruz. İhracatta önemli hedefler belirledik. Yeni ve teknolojik bir makine yatırımı yapmak istiyoruz. Ancak yer bulamıyoruz. Bursa'da bize 30 bin metrekarelik yer gösterin taşınalım. Sadece yer istiyoruz ama maalesef yok" diye konuştu. Toplantıda söz alan sanayici Zafer Milli de Bursa'nın yüksek katma değerli, ileri teknoloji üretimin merkezi haline getirilmesi gerektiğini anlattı. Barakfaki Sanayici ve İşadamları Demeği Başkanı Arif Demirören, Bursa'da hem sanayi hem de zirai faaliyetlerin birlikte yürütülmesi gerektiğini ifade etti. Bursa'da altyapı yatırımlarıyla ve iyi planlanmış bir sanayi bölgesine ihtiyaç olduğunu belirten Demirören, "Biz hala 1 kilogram demiri 2 kilogram fiyatıyla satmaya çalışıyoruz. Bursa'da yüksek katma değerli üretim modelini mutlaka hayata geçirmeliyiz. Güçlü bir Türkiye için bu yatırımları hayata geçirecek tesislere ihtiyaç var" dedi. 


Adana Ekspres