Ekonomi

Bütçede 100 milyon TL'yi aşan kararlar için yeni düzenleme

Hangi kanun ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslakları için etki analizi hazırlanacağı, düzenleyici etki analizi yapılırken uyulması gereken temel ilkeler, kurallar ve analiz raporunda yer alması gereken esaslar belirlendi.Yürürlüğe konulması halinde yıllık bütçe yükü 100 milyon TL’yi aşan düzenlemeler için düzenleyici etki analizi yapılacak

Düzenleyici etki analizi, "kanun ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesi taslaklarının bütçeye, mevzuata, sosyal, ekonomik ve ticari hayata ve çevreye etkilerini göstermek üzere ön değerlendirme" olarak tanımlandı.

Yürürlüğe konulması halinde yıllık bütçe yükü 100 milyon TL’yi aşan düzenlemeler için düzenleyici etki analizi yapılacak.

Yıllık bütçe yükü 100 milyon lirasının altında kalan düzenlemeler için yapılacak düzenleyici etki analizi için mevcut durum analizi ve sorunların tespiti, temel amaç ve hedeflerin belirlenmesi, en uygun seçeneğin tespiti, raporlama aşamalarından oluşacak.

Savaş hali, doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, şiddetli ekonomik kriz gibi hızlı karar alınması gereken durumlarda yapılacak düzenlemeler ile bütçe ve kesin hesap kanunu teklifleri ve milletlerarası anlaşmaların uygun bulunmasına ilişkin taslaklar hakkında düzenleyici etki analizi yapılmayacak.

Belirlenen amaç ve hedefler, orta vadeli programlar ve Cumhurbaşkanlığı yıllık programlarında yer alan ulusal politikalarla, sektörel strateji ve eylem planlarıyla ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarıyla uyumlu olacak.

Düzenlemenin nasıl uygulanacağı, uygulamadan kimin sorumlu olacağı, uygulamanın nasıl ve kim tarafından izleneceğini içeren uygulama planı hazırlanacak.

Ortaya çıkabilecek tereddütleri gidermeye ve gerekli düzenlemeleri yapmada Strateji ve Bütçe Başkanlığı yetkili olacak.