Sektörel

Bütün binaların 3 boyutlu görüntüleri alınacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce Türkiye'yi havadan fotoğrafladıklarını, bu çalışmanın da yüzde 60 oranında tamamlandığını ifade eden Güllüce, "Bütün binaların 3 boyutlu görüntüleri elimizde olacak" dedi..

SABAH Ankara bürosunun kahvaltıda ağırladığı Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 50 liraya giriş ücreti alan plajlara tepki gösterdi. "Hani plajlar halkındı? Adam 10 liraya, 30 liraya niye girsin" diyen Güllüce, bunu en azından 2-3 liraya indirmek istediklerini söyledi. Kıyılar da dahil olmak üzere tüm Türkiye'yi havadan fotoğrafladıklarını, bu çalışmanın da yüzde 60 oranında tamamlandığını ifade eden Güllüce, "Bütün binaların 3 boyutlu görüntüleri elimizde olacak" dedi. Güllüce şu mesajları verdi: 


 KIYILAR İŞGAL EDİLMİŞ: Kıyılarla ilgili bütün envanteri toparlamaya çalışıyoruz. Toplam mal varlığını bire bir tespit etmeye çalışıyoruz. İşgalde olan veya kıyı kenar çizgisini aşan işler var. Belediye, plajı işletirken tutmuş oraya restoran da yapmış. Bu kıyı kenar çizgisini korumaya en fazla yerel mercilerin uyması lazım ama Ege'de, bakıyorsunuz durum öyle değil. 


 PLAJ NİYE 50 LİRA?: Vatandaşın gittiğine, gitmişliğine pişman olacağı fiyatlarla işletiyorlar plajları. 50 lira girişi olan yerler var. Şimdi ben hukukçularıma, "Buraları nasıl bedava yapabiliriz" diye sordum. En azından çok daha düşük fiyata, 2-3 TL'ye olmalı. Hani plajlar halkındı? Niye girsin adam 10 liraya, 30 liraya kardeşim? Geçen bir belediye başkanı "İyi de ben buraya duş suyu veriyorum, lavaboları, tuvaletleri temizliyorum" diyor. Belediye o kadarını da yapsın artık. 

 

İMAR MAHKEMESİ: İmar ile ilgili "imar ihtisas mahkemeleri" olmalı. Mevcut mahkemeler ufacık bir itirazla bir parsel için, bütün bölgedeki planları iptal edebiliyor. Vatandaşın işi elinde kalıyor. 

 

RANTSAL DÖNÜŞÜM: Kentsel dönüşüm istismar ediliyor. "Rantsal dönüşüm" diyenlere şu çağrıda bulunuyorum: Hangi partiden olursanız olun projenizle gelin size yardımcı olalım ama halka rağmen olmaz. Halkı ikna edin. Teknik kısmında zaten anlaşırız. 

 

ÇED İSMİ DEĞİŞECEK: Çevre Kanunu'nda "ÇED gereklidir", "Gerekli değildir" cümlelerinin değiştirilmesi lazım. Basın ve sokak bunu yanlış anlıyor. Birinci Sınıf ÇED, İkinci Sınıf ÇED olmalı. Birincinin karşısına "Ankara'da yapılacaktır", ikincininkine "yerelde yapılacaktır" diye yazılacak. Buna benzer yasa tekliflerimiz var. 


BİNALARA TEK TEK İNCELEME

Bakan İdris Güllüce sağlıklı imar planıyla ilgili yeni bir çalışma başlatıldığını belirtti. 4 pilot il seçildiğini söyleyen Güllüce, "Bu illerde de her bina için tek tek çalışma yapılıyor. Kaç katlıdır, ruhsatlı mıdır, arsası kaç metrekaredir, kaç kişi oturur, ne zaman yapılmıştır, depremle ilgisi nedir envanter çıkarıyoruz" dedi. Kentsel dönüşüm kapsamında İstanbul Okmeydanı'ndaki gelişmeleri de değerlendiren Güllüce şöyle konuştu: " Beyoğlu Belediye Başkanı tapuları veriyor, işlemleri yapıyor. Bize müracaat edecek ve biz orayı riskli alan ilen edeceğiz, sonra çalışma başlayacak. Bu konuda takvim vermeniz zordur.


Sabah