Ekonomi

Bütün gözler asgari ücrette peki özel sektör 2023 yılında yüzde kaç zam yapacak?

Bütün gözler dün başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'ndan çıkacak yeni asgari ücrette. Ancak özel sektör çalışanları özellikle de beyaz yakalıların maaşlarına gelecek zam da merak konusu. İşte bu konuya ışık tutacak bir araştırmanın ilginç detayları...Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 53’ü yılda bir kez, yüzde 42’si iki kez ve yüzde 5’i ise üç ve üzerinde zam yapmayı hedefliyor

İnsan kaynakları ve yönetim danışmanlığı şirketi Mercer 2023 Ücret ve Yan Haklar Araştırmasını yayınladı. Araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 53’ü yılda bir kez, yüzde 42’si iki kez ve yüzde 5’i ise üç ve üzerinde zam yapmayı hedefliyor. 

Toplam 489 firmanın katıldığı araştırmanın sonuçlarına göre ocak ayında yapılacak ücret artış oranı ortalama yüzde 43 olarak belirlendi. Tüm yıl boyunda planlanan toplam artış oranı ise yüzde 61. Ovam ayında zam yapmayı planlayan şirketlerin oranı ise yüzde 85.

489 firmanın katıldığı araştırmaya göre özel sektör 2023 yılında çalışanlarına ortalama yüzde 61 zam yapacak. Ankete katılan firmaların yüzde 53’ü yılda bir kez, yüzde 42’si iki kez ve yüzde 5’i ise üç ve üzerinde zam yapmayı hedefliyor. 

EN YÜKSEK ZAM HANGİ SEKTÖRDE?

 

2023 yılında en yüksek artış planlayan sektörler, ortalama yüzde 70,5 ile otomotiv ana sanayi, ortalama yüzde 68,6 ile enerji, ortalama yüzde 67,3 ile üretim, ortalama yüzde 67,1 ile otomotiv tedarik sanayi olurken maden ve metal sektöründe ise yüzde 66.8 ortalama zam yapılması planlanıyor.

Araştırmaya göre 2022 yılında ek ücret artışı gerçekleştiren firmaların oranı yüzde 96. Firmaların yüzde 31’i 2022'de en az 2 defa ek ücret artışı gerçekleştirirken bu oran 2021 yılında yüzde 35 olarak kaydedilmişti. 2021 yılında yapılan ek artışlarla birlikte ankette yer alan tüm sektörler için ortalama yüzde 105'lik zam sonucu ortaya çıkıyor.

YAN HAKLAR VE BONUSLAR NELER?

 

Daha önceki yıllarda senede bir defa güncellenen yemek ve yol yardımı gibi sıkça kullanılan yan hak ödenekleri 2022 yılında 2 veya 3 kez artırılırken, yemek çeki tutarı 84 TL(ye, günlük yol ulaşım gideri ise ortalama 51 TL'ye yükselmiş durumda.

Araştırmaya göre çalışanlara sağlanan yan hak uygulamalarının çeşitliliği de arttı. Esnek yan hak uygulamaları ve spot bonuslar öne çıkarken psikolog, diyetisyen, spor kulübü üyelikleri vb imkanlar tanınıyor.

Mercer Türkiye CEO’su Dinçer Güleyin, yüksek enflasyon ve asgari ücretteki yüksek artışlar, yeni mezun ücret seviyesini yukarı yönlü oynatırken, organizasyonlardaki üst seviye rollerde benzer seviyelerde artışlar yapılmadığını belirtti. Güleyin, yeni mezun ve genel müdür seviyeleri arasındaki makasın 2021’e göre daraldığını belirterek, son 16 yılın en yüksek global yetenek kıtlığı seviyesine ulaşıldığını kaydetti. (Dünya)

Asgari ücret beklentisi belli oldu! Bakanlık resmen açıkladı!

Erdoğan'dan flaş asgari ücret açıklaması!

AKP'li vekilden dana kuşbaşılı asgari ücret hesabı