Kira

Bütün kiracıları ilgilendiriyor! Bu detaya dikkat!

Son dönemde yükselen konut fiyatlarıyla birlikte kiralarda da fiyat artışı meydana geldi. Bu uyuşmazlıkların giderilebilmesi için  kiralara bir sene boyunca yalnızca yüzde 25 yükseliş şartı getirildi

Fakat bu artışlar olurken bazı konularda kiracı ile ev sahibi arasında anlaşmazlıklar yaşanmaya başladı. Bu uyuşmazlıkların giderilebilmesi için  kiralara bir sene boyunca yalnızca yüzde 25 yükseliş şartı getirildi. Fakat bir çok kiracı bu haktan habersiz. İşte tüm detaylar...

Binlerce kiracı ve ev sahibi yasalarla korunan hakları sahip. Fakat çoğu kişi bu haklarından habersiz, Kiracı, yasalarla belirtilen gerekçelerden biri olmadıkça oturduğu evden çıkarılamaz. Kiracı, evden çıkacağı zaman eğer evi, aldığı gibi bırakmazsa depozitoyu geri alamaz. İşte kiracı ve ev mülk sahibi hakları...

EV SAHİBİ DURDUK YERE KİRACIYI ÇIKARAMAZ!

Kiracı ve ev sahibi ilişkisini düzenlemek için Türkiye'de  2011 yılından itibaren  “6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun” uygulanıyor. Öncelikle, kira sözleşmesine imza atılmadan  önce her detayın dikkatlice okunması gerekiyor. 

Mülk sahibi haklı bir gerekçesi olmadığı takdirde kiracıyı evden çıkaramaz. Fakat kiralanan ev, ev sahibinin kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu ya da kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için gerekliyse kiracının çıkması isteyebilir.

Kirada olan evin tadilat masraflarını ev sahibi karşılar. Kiracı ve ev sahibi arasında anlaşma olması durumunda kiracı mülkü yenileyebilir ve bunun bedelini kiradan düşebilir.

Kiracı, kiraladığı mülkü (mülke zarar gelmemesi şartıyla) başkasına kiralayabilir. Fakat bunun için mülk sahibinden yazılı onay olması gerekir.

FAZLADAN KİRA ALINAMAZ!

Kiracı, kirayı zamanında ödemekle yükümlüdür. Fakat geç ödeme yaşanan durumlarda ev sahibi, faiz yada fazla ödeme talep edemez. Diğer taraftan kira ödenmez ise ev sahibi, kiracıyı tahliye etmek için dava açabilir.

KİRADA İNDİRİM İSTENİLEBİLİR!

Eğer kiracı, evde sonradan oluşan kusurlar sebebiyle evi yeterince kullanamazsa ev sahibinden, sorunları gidermesini isteyebilir. Sorunların giderilmemesi halinde ise kiracı, kira bedelinde indirim talep edebilir.

İŞTE KİRACI VE MÜLK SAHİBİ HAKLARI!

- Sigorta ve vergi gibi ödemeler, sözleşmede aksi beyan edilmedikçe ev sahibi tarafından ödenir.

- Ev sahibi, kiracıya mülkü verdiği gibi teslim aldıysa depozitosunu geri vermek zorundadır. Fakat mülkte hasar tespit edilirse depozito ödenmez.

- Kiracı, zamanın yıpratıcılığından kaynaklı eskiyen eşyaların durumundan sorumlu değildir.

Emekli promosyonunda sürpriz hamle! Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank'tan 7 bin 500 TL'lik müjde!

Bunu kimse beklemiyordu! Emekli maaş zammı bekleyenleri endişelendiren açıklama!

Milyonlarca çiftçi bekliyordu! Tarımsal destek ödemeleri bugün yatırılıyor!