Kent Haberleri

Büyük depremleri 2 saat öncesinden tahmin eden yeni bir sistem keşfedildi! Son dakika deprem nereden öğrenilir?

Bir bilimsel dergide yayınlanan bir araştırma, büyük depremleri 2 saat öncesinden tahmin edebilen bir sistemin keşfedildiğini bildirdi. İşte detaylar...

İstanbul Depremi'ni 2 saat öncesinden tahmin eden yeni bir sistem ortaya çıktı! Science dergisinde yayımlanan bilimsel bir araştırmaya göre, jeofizikçi sismologlar Bletery ve Nocquet, büyüklüğü 7 ve üzeri olan 90 farklı deprem öncesinde yüksek oranlı GPS zaman serilerini analiz ederek büyük depremleri tahmin etmeye yardımcı olan bir haberci sinyal keşfettiler.

7 VE ÜZERİ DEPREMLERİ TAHMİN EDEN SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

ShiftDeleteNet'ten Mustafa Demirdaş'ın haberine göre; bu sinyal, depremlerden yaklaşık 2 saat önce gürültü ile birlikte ortaya çıkmaktadır. Daha önce, depremlerden önceki fay üzerinde gözlemlenebilir öncül kayma fazının varlığı üzerine tartışmalar olsa da, bu tür gözlemler doğrudan depremlerden önce gelmemekteydi. Ancak Bletery ve Nocquet, GPS verilerinde kısa vadeli öncül kaymayı araştırarak bu özel haberci sinyali keşfettiler.

Yapılan analizler, büyüklüğü 7 ve üzeri olan depremlerden önce, yaklaşık 48 saat boyunca kayma hızında bir ivmelenme olduğunu gösterdi. Bu buluş, büyük depremlerin öncü bir kayma dönemiyle başladığını ve bu sayede depremlerin daha etkili bir şekilde tespit edilip olası önlemlerin alınabileceğini ortaya koydu.

Doğal afetlerin habercilerini tespit etmek ve bu olayları önceden tahmin etmek, insani ve ekonomik kayıpları en aza indirmek açısından hayati önem taşır. Daha önceki sistemlerde göstergeler ya yıllar öncesine aitti ya da depremle ilgisizdi. Ancak bu yeni sistem, öncü deprem gürültülerinden açığa çıkan özel bir haberci sinyali sayesinde büyük depremlerin öncesinde açığa çıktığını keşfetti.

Bu önemli buluş, şu anki sensör teknolojisiyle pratikte uygulanamasa da, sismologlar artık sensörlerin teknolojisini ve hassasiyetini geliştirerek gelecekte bu sistemi kullanmayı hedeflemekteler. Eğer bu sistem başarıyla pratiğe dökülürse, insanlık adına yapılmış en önemli buluşlardan biri olarak kabul edileceği düşünülüyor. Özellikle ülkemiz gibi depremlerin sıkça yaşandığı bölgelerde, depremlerin önceden bilinmesi birçok canın kurtarılmasına yardımcı olabilecek önemli bir adım olacak.

İş Bankası'ndan dev yaz müjdesi! Son gün 31 Temmuz 2023!
Aile Bakanlığı, eşi vefat etmiş kadınlara düzenli nakit yardımı yapıyor!
Aile Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması! Anneler hemen baksın, sadece kimlikle 1.300 TL para verilecek!
Garanti BBVA müşterilerine özel: 10 bin TL'ye faizsiz taksitli nakit avans fırsatı!