Büyük göç dalgası! Depremden sonra en çok hangi iller göç alıyor?
Kahramanmaraş depremleri sonrası bölgeden büyük göç yaşanıyor. Peki afet bölgesinden en çok hangi illere göç yaşanıyor? Peki afet bölgesinden en çok hangi illere göç yaşanıyor? Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremleri, milyonlarca vatandaşın evini kullanılamaz hale getirdiği için, afetzedeler bölgeden başka illere göç ediyor
Büyük göç dalgası! Depremden sonra en çok hangi iller göç alıyor?
Kahramanmaraş depremleri sonrası bölgeden büyük göç yaşanıyor. Peki afet bölgesinden en çok hangi illere göç yaşanıyor?
Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depremleri, milyonlarca vatandaşın evini kullanılamaz hale getirdiği için, afetzedeler bölgeden başka illere göç ediyor. Peki en çok hangi illere göç ediliyor?
Afet sonrasında bölgeden tüm Türkiye’ye büyük bir göç dalgası başladı. Bölgeden diğer illere doğru yaşanan hareketliliğe ilişkin açıklamalarda bulunan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, Türkiye genelinde büyük bir hareketlilik yaşandığına vurgu yaptı.
KONUT STOĞU YÜZDE 30 ERİDİ
Tüm ülke genelinde konut stoğunun yüzde 30 azaldığı değerlendirmesini yapan Cansel Turgut Yazıcı, yaşanan bu göçün demografik ve sosyolojik etkileri de bulunduğunu ifade etti.
Depremin ardından meydana gelen göç hareketinin uzun dönemli başka akla gelmeyen etkilerinin ise yaşayarak öğrenileceğini belirten Cansel Turgut Yazıcı, “Ülke genelinde son bir ayda kiralık konut stoku yüzde 30 eridi. Ev tutabilecek gücü bulunanlar kiralıklara yöneldi ve ortalama 30 bin konut kiralandı. Normalde kiralıkta konut stoku erimez, tersine artardı ve son 6 aylık sürede kiralama hızı fiyatlar nedeni ile durağanlaşmıştı. Ancak 6 Şubat’ta yaşadığımız felaketin ardından büyük göç dalgası bu konudaki dinamikleri değiştirdi” yorumunu yaptı.
Kahramanmaraş depremleri sonrası bölgeden büyük göç yaşanıyor. Peki afet bölgesinden en çok hangi illere göç yaşanıyor?
İŞTE EN FAZLA GÖÇ ALAN İLLER
Bölgedeki vatandaşların başka illere göç etmeye başladığını hatırlatan Cansel Turgut Yazıcı, “Deprem sonrasında göçün en fazla hareketlendirdiği iller Ankara, Antalya, Mersin olurken, sonraki aşamada Elazığ, Kayseri ve Muğla oldu” bilgisini verdi.
KİRALAR ACİLEN DONDURULMALI
Kiralık evlerde deprem öncesinde de fiyatların yüksek olduğunu, ancak şu an daha da yükseldiğini belirten Cansel Turgut Yazıcı, depremzedelere destek için evlerini ücretsiz olarak açanların yanında, fırsattan istifade ederek kiralara zam yapanlar da bulunduğunu hatırlattı.
Cansel Turgut Yazıcı, “Mevcut durumda acil alınması gereken önlem, kira fiyatlarının dondurulması, yabancılara yapılan ev satışlarının durdurulması veya tekrar 1 milyon dolara yükseltilmesi olmalı. Suriye, Ukrayna ve Rus vatandaşları sadece evlerimizi değil okullarımızı da kullanıyorlar. Verilere göre 166 bin öğrencinin kent değiştirdiğini ve yeni okullarına geçtiğini biliyoruz. Son 10 yıl içinde Suriyeli, Ukraynalı, Rus, derken çok kalabalıklaştık. Fakat konut stoğumuz doğal olarak o ölçüde gelişemedi” dedi.
PEK ÇOK KİŞİ TAŞINAMIYOR, ÇÜNKÜ OLANAKLAR SINIRLI
Beklenenden fazla talep olması ve yabancıların Türkiye’ye gelişinin fiyatları olması gerekenin 2 katına çıkardığını söyleyen Cansel Turgut Yazıcı, “Pek çok ilde insanımız depreme karşı dirençsiz olduğunu bilse de, evini değiştirmek istese de bunu yapamıyor, çünkü olanaklar sınırlı. İnsanlar yaşam savaşı ile barınma savaşında şansını barınmadan yana kullanıyor. Depremin gerçekleşmeme olasılığı veya gerçekleşse de o anda ev dışında başka yerde olma ihtimali de mevcut. İnsanlar evinden çıkarsa nereye gidecek? Pek çok kişinin başka yere taşınmaya maddi gücü yeterli olmuyor” diye konuştu.
İstanbul’da bu ilçelerde yaşayanlar derin bir “oh!” çekebilir! İşte zemini taş gibi sağlam yerler...
EYT’den emeklilik için kaç prim günü isteniyor? Kademeli primle emeklilik ne demek?
Son dakika… Akıllı telefonlara devasa zam geliyor! En ucuz telefon 2.500 lira birden artacak!
Depreme karşı güçlendirme yapmak pahalı mı? Hane başına kaç liraya çıkıyor?