Kent Haberleri

Büyük İstanbul depremi hangi ilçeyi nasıl etkiler? Celal Şengör peş peşe açıkladı! Hangi ilçelerin zemini sağlam?

Yer bilimci Celal Şengör, beklenen İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Büyük İstanbul depremi hangi ilçeyi nasıl etkiler? Celal Şengör peş peşe açıkladı! İşte zemini sağlam olan ve olmayan yerler... Celal Şengör, büyük İstanbul depreminin hangi ilçeleri etkileyeceğini de peş peşe açıkladı

Yer bilimci Celal Şengör, beklenen İstanbul depremi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Celal Şengör, büyük İstanbul depreminin hangi ilçeleri etkileyeceğini de peş peşe açıkladı. 

İstanbul'un güneyinden geçen Kuzey Anadolu Fayı'nın Türkiye'nin en büyük fayı olduğuna dikkat çeken Celal Şengör, konu ile ilgili açıklamasında 1999 depreminden sonra faydaki yırtılma İzmit Körfezi'nin ağzında durdu. Bunun devam etmesi lazım" ifadelerini kullandı.

Celal Şengör, en faal olduğu yerin ise ikiye ayrıldığını ve güneydekinin o kadar faal olmadığını, esas büyük faaliyetin kuzeyde olduğunu vurguladı.

Büyük İstanbul depremi hangi ilçeyi nasıl etkiler? Celal Şengör peş peşe açıkladı! İşte zemini sağlam olan ve olmayan yerler...

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Yer bilimci Celal Şengör, İzmit körfezinin ucunda duran yırtılmanın, Marmara'nın içine doğru devam edeceğine dikkat çekti ve İstanbul'da yaşanabilecek can kayıpları ile ilgili konuştu. 

Celal Şengör, açıklamasında "1999'da Prof. Dr. Mustafa Erdik 50 bin can kaybından bahsetmişti, maddi zararın ise 50 bin dolar olacağı konuşulmuştu. Ben bu konuşma esnasında onlara, bu sayıları ikiyle çarpın dedim çünkü inanılmaz bir felaket olacak" ifadelerini kullandı ve fayın Yeşilköy'e 8 kilometre uzaklıktan, Adalar'ın ise hemen önünden geçtiğinin altını çizdi. 

"Depremde Yeşilköy yıkılacak mı?" sorusunu da "Evet" diyerek yanıtlayan Şengör, "Yeşilköy'de şiddet 9'a çıkıyor, büyüklük değil şiddet. Tuzla'da 9'a çıkıyor. Depremin büyüklüğü için en az 7.0 şiddetini öngörüyoruz. Harp okullarının buralardan taşınması lazım. Yeşilköy'ün zemini de çok sakat tabii, Bakırköy formasyonu var altında, bir felaket" şeklinde konuştu. 

Adaların altının sağlam olduğuna dikkat çeken Şengör, "Eevinizi nasıl yaptığınıza bağlı, burnunuzun dibinde çünkü fay" dedi. 

Celal Şengör, İstanbul'daki ilçelerin depremden nasıl etkileneceği ile ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

"- Kadıköy, Fenerbahçe, Kartal, Maltepe hepsi güneyde yer alıyor faya çok yakın.
-Bakırköy, Yeşilköy, Zeytinburnu hep tehlikeli.
- Avcılar'da bir kil tabakası bulunuyor, semt o kil tabakasının üstünde kayıyor. Avcılar zaten sürekli denize doğru kayıyor.
- Fatih, Suriçi -Suriçi'nin altı neojendir, içinde Bakırköy formasyonunun olduğu yerler bulunuyorsa oralar tehlikeli- Avcılar'a göre daha iyi durumda.
- Bakırköy, Florya, Zeytinburnu felaket.
- Kemerburgaz altının kum olması sebebiyle tehlikeli, buna Kilyos'u da ilave edebiliriz.
-Küçükçekmece Zeytinburnu ve Avcılar kadar tehlikeli, Silivri tehlikeli, Çatalca içerilerdeysen o kadar tehlikeli değil, ne kadar içeride olduğuyla bağlantılı.
- Büyükçekmece tehlikeli, Esenyurt eğer Küçükçekmece gölünün kuzeyinde bulunuluyorsa nispeten daha iyi.
- Bağcılar'ın yüksek yerleri Avcılar gibi tehlikeli.
- Arnavutköy kuzeyde bulunuyor altı kum olan yerleri tehlikeli.
- Bahçelievler de pek sağlam değil.
- Beylikdüzü'nün altı eosen kalkerleridir kireçtaşından meydana gelir sağlam bir kayadır, binaların sağlamlığına bağlı.
- Kemerburgaz çok tehlikeli.
- Pendik ve Suadiye tehlikeli."

Depreme en dayanıklı bölgeler arasında Kadıköy'ün semtlerinin de yer aldığına dikkat çeken Şengör, "Katılmıyorum daha kuzeye çıkmak lazım" diyerek Beykoz, Bebek, Ataşehir, Şişli, Nişantaşı, Ümraniye ve Beyoğlu'nun zeminlerinin de sağlam olduğunun altını çizdi. 

Deprem bölgesinde artçı depremler ne zaman bitecek! Deprem bilimci Ahmet Ercan uyardı: Torun depremler meydana gelecek!

Deprem uzmanından çarpıcı açıklama: Doğu Anadolu ile Ölü Deniz kırıkları kudurdu! Konteyner evler ve çadırlarda kalın!

İstanbullulara şok uyarı: Marmara fayı kırıldı, kırılacak! İstanbul depremi için kritik veriler peş peşe açıklandı!