Büyük İstanbul depremi için dikkat çeken açıklama!
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgedeki tektonik hareketliliklere ve İstanbul depremine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı. Övgün Ahmet Ercan, İstanbul depremi için tarih verdi.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bölgedeki tektonik hareketliliklere ve İstanbul depremine ilişkin dikkat çeken açıklamalar yaptı.
Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Özgün Ahmet Ercan, ülkemizde yaşanan son depremler ve beklenen olası bir İstanbul depremiyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. CNN Türk'te yer alan habere göre; yerin çekirdeğinde olağanüstü bir hareketlenme olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Ercan, 2021, 2022 ve hatta 2023 yıllarının deprem yılları olacağına dikkat çekti. Sivas ve Kayseri'de yaşanan depremin fayına ilişkin de konuşan Ercan, bu kırığın üretebileceği maksimum deprem büyüklüğünü de açıkladı.
"DEPREMLER YILI OLACAK"
Ercan, "Yerin çekirdeğinde olağanüstü bir yalpalanma var. Bu yalpalanma, biraz yerin dengesin bozuyor. Yerdeki manyetik alanların yönünü ve hızını değiştiren bir yalpalanma bu. Bunun sonucunda da 2018 yılında belirttiğim gibi, 2020, 2021 ve hatta 2023 yılları dünya üzerinde ve Anadolu'da deprem yılları olacaktır. Bunun bizim tarafımızdan denetlenme olasılığı yok. Biliyorsunuz, 2020 yılı depremlerle başladı ve depremlerle bitti. Yaklaşık 7 tane büyük deprem oldu. 2021 yılında henüz büyük bir deprem görmedik. Son gördüğümüz büyük deprem 30 Ekim Sisam depremiydi. Ondan sonra Midilli'nin önünde gördük" şeklinde konuştu.
"İZMİR DEPREMİNİN ARTÇILARI 2022'YE KADAR SÜRECEK"
"Ege Denizi'nde Sisam, 7 büyüklüğünde bir deprem yaptı. Bu deprem, 118 vatandaşımızın ölümüne neden olmuştu. Bu depremin artçıları, en az 2022 yılına kadar devam edecektir. Bu artçılar, 5, 5.5 ve 6'ya varan artçı depremler olacaktır. Bu sarsıntılar korkutucu olarak duyumsanacaktır. Gerek Kuşadası, gerek Doğanbey ve İzmir'de güçlü olarak duyulacaktır ama bu depremler yıkıcı olmayacaktır" diyen Ahmet Ercan, ülkenin batı kesimlerindeki depremlere ilişkin de konuştu. Prof. Dr. Ercan, "Güneyden böyle bir tehlike varken bir de Kuzey-Batı'dan Midilli başladı. Midilli'de 2013 yılında 6.3 büyüklüğünde bir deprem olmuştu" şeklinde konuştu.
Bundan sonra Midilli'de 6.6 ve 6.9 arasında bir deprem beklendiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ercan, bu depremin şu anda sancılandığını ve yer kabuğu tarafından üretildiğini dile getirdi. İzmir depremi sonrası bölgedeki yapıların çok yorulduğunu ifade eden Prof. Ercan, her büyük deprem sonrası yapıların daha da yorulmaya devam edeceğini kaydetti ve bu sebeple halkta bir yer değiştirme çalkantısı olduğunu söyledi. Yer değiştirme sebebiyle güvenli bölgelerdeki kira artışının önüne toplu konut projelerinin hayata geçirilmesiyle geçilebileceğini düşündüğüne dikkat çekti.
SİVAS VE KAYSERİ'DEKİ DEPREMLER
Sivas – Kayseri sınırında dün gece meydana gelen deprem hakkında da değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Ercan şöyle konuştu:
"Son olarak Kayseri ile Sivas ilinin sınırında depremleri gördük. Deliler Kırığı denilen, Karaağıl odaklı, Gemerek'e yakın bir yerde oluşmuş durumda. Bu deprem 5'ten küçük... Deliler Kırığı olarak anılan fay, Mersinde Ecemiş fay hattında başlıyor. Kayseri'den Sivas'a doğru yöneliyor. Divriği'nden Malatya kırığı ile birleşiyor. Bu kırıktan büyük bir deprem beklemiyorum. Üretebileceği en büyük deprem 5.5 büyüklüğünde olacaktır."
MARMARA DENİZİ'NDE BÜYÜK DEPREM BELİRTİSİ YOK
Olası bir büyük İstanbul depremi konusunda da açıklamalar yapan Prof. Dr. Ercan, "Marmara Denizi'nde açıklamalar yapılıyor ama maalesef İstanbul'da bir deprem çığırtkanlığı var. Bazı profesörler, 22 yıldır her an deprem olabilir dediler ve dedikleri çıkmadı. Ben halen 2045'ten önce olmaz diyorum" dedi.
İstanbul'da ivedi bir deprem beklemediğini dile getiren Prof. Dr. Ercan, İstanbul'da ivedi bir deprem olabilmesi için bu depremin belirtileri olması gerektiğine ve şu anda bu belirtilerin olmadığına dikkat çekti.