Kent Haberleri

Büyük İstanbul depreminde korkutan tablo! Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece... Peş peşe açıklandı

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü tarafından olası büyük İstanbul depremi ile ilgili çarpıcı bir çalışma yapıldı. Büyük İstanbul depreminde korkutan tablo! Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece... Peş peşe açıklandı  Çalışma çerçevesinde yol kapanma analizleri, makine-ekipman envanteri ve döküm sahaları kapasiteleri de hesaba katıldığında bir afet durumunda karşı karşıya kalınabilecek olumsuzluklar belirlendi

İBB Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü, “Olası Yıkıcı Bir İstanbul Depreminde Oluşabilecek Enkaza Dair Yönetim Planı Altlıklarının Oluşturulması”na ilişkin bir çalışma hazırladı. 

Çalışma çerçevesinde yol kapanma analizleri, makine-ekipman envanteri ve döküm sahaları kapasiteleri de hesaba katıldığında bir afet durumunda karşı karşıya kalınabilecek olumsuzluklar belirlendi. 

Olası bir yıkıcı İstanbul depreminde öngörülen enkazın yönetimine ilişkin eylem planının hazırlanmasına öncü olması amacıyla hazırlanan çalışmadaki sonuçlardan korkutan bir tablo ortaya çıktı. 

Büyük İstanbul depreminde korkutan tablo! Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece... Peş peşe açıklandı

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Güvemli'nin haberine göre; Yapılan çalışma kapsamında, atık döküm sahalarının İstanbul'un kuzeyinde bulunduğu, şehirde en fazla hasar alması beklenen yapıların güneyde olduğu belirtildi. 

Bu durum enkazın taşınmasında yaşanabilecek soruna işaret ediyor. Bu sebeple ön çalışmada,  İstanbul'un “Enkaz Yönetimi Eylem Planı”na ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi. 

7.5 büyüklüğündeki olası depremde 25 milyon ton yani 10 milyon metreküp enkazın ortaya çıkacağına dikkat çekildi. Enkazın döküm sahalarına ulaştırılabilmesi için, 10-12 metreküplük hacme sahip bir kamyonun yaklaşık 1 milyon sefer gerçekleştirmesi gerekiyor. 

İBB Yol Bakım Müdürlüğü'nün rakamlarına göre, enkaz için ayrılan kamyon sayısı 228 olurken; bir kamyonun günde 4 sefer yapabileceği olasılığıyla günde 912 sefer gerçekleştirilebileceği ifade edildi. 

Enkazın kaldırılması için gerekli olan 1 milyon seferin, günde 912 sefer ile toplamda bin 96 günde yani yaklaşık 3 senede yapılabileceği düşünüldüğünde yeterli miktarda makine olmadığı belirlendi. 

Döküm sahalarında şu an yaklaşık 20 milyon metreküplük boş alan bulunuyor fakat çalışmada, döküm sahaları şu an için yeterli görünse de kentsel dönüşüm faaliyetlerinin hızlanması ve geri dönüşüm tesislerinin olmaması sebebiyle döküm alanlarının yeterliliğinin zaman içinde İstanbul için büyük bir sorun olacağı vurgulandı. 

Büyük İstanbul depreminde korkutan tablo! Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece... Peş peşe açıklandı

BU İLÇELERE DİKKAT!

Çalışmaya göre Avrupa Yakası'nda Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Bakırköy, Küçükçekmece ilçelerinde yol kapanmalarının daha fazla yaşanacağı belirtildi. 

Bina enkazlarının kaldırılabilmesi için öncelikle yollara taşan enkazların kaldırılmasının ve yolların sürekli açık kalmasının sağlanmasının gerektiği vurgulandı. 

Adalar ilçesinde oluşabilecek enkazlar için deniz yolu ile taşımanın planlanması gerektiğine dikkat çekildi. 

Çalışmada yapılan diğer tespitler şu şekilde oldu: 

- Avrupa Yakasında 4 adet, Anadolu Yakasında 3 adet olacak şekilde toplamda 7 adet döküm sahası yer alıyor. 

- Hasar tahminlerinin çok ağır olduğu ilçelerden en yakın döküm sahasına uzaklığı Avrupa Yakası için 20-25 kilometrte, 25-30 kilometre olarak belirlendi. 

- Enkazlar kaldırılmadan ve depolanmadan önce jeomedikal tedbirlerin alınması ve asbest söküm işlemleri ile radyoaktivite incelemeleri yapılması gerekiyor. 

- Afet anında karayolunun kapanması ya da karadaki döküm sahalarının yetersiz kalması halinde yıkıntı atıklarının, deniz yolu ile taşınarak ve döküm kriterlerini sağlaması durumunda deniz tabanındaki çukurluklara dökülmesinin planlanmasıgerekiyor. 

- Enkazların deniz yolu ile taşınmasına imkan sunmak için  feribot türü deniz araçları, enkaz taşınmasında kullanılacak şekilde tasarlanmalı ve afet anında hazır olmlalı. 

İstanbul'da büyük deprem olacak mı? Deprem bilimciden flaş açıklama! Büyük İstanbul depremi bu büyüklükte olacak! 

İmar barışı verileri peş peşe açıklandı! Hangi şehirde kaç bina imar affından faydalandı? 

Prof. Dr. Naci Görür'den tam 5 ile deprem uyarısı! Hemen tek tek açıklanan bu illere bakın!