Kent Haberleri

Büyük Marmara depremine ne kadar hazırız? Veriler peş peşe geldi! Sektör sektör hepsi açıklandı!

TÜRKONFED ve TÜSİAD resmen duyurdu. Büyük Marmara depremine ne kadar hazırız? Veriler peş peşe geldi! Sektör sektör hepsi açıklandı! İşte o rapordan çarpıcı veriler

TÜRKONFED ve TÜSİAD geçtiğimiz Mart'ta büyük Marmara depremi için kritik öneme sahip 5 sektörün kırılganlıklarının ve güçlendirilmesi gereken alanlarının tespit edildiği bir rapor yayımladı. İşte o rapordan çarpıcı veriler...

TÜRKONFED ve TÜSİAD geçtiğimiz Mart'ta büyük Marmara depremi için kritik öneme sahip 5 sektörün kırılganlıklarının ve güçlendirilmesi gereken alanlarının tespit edildiği bir rapor yayımladı. “Sektörler İstanbul Depremine Ne Kadar Hazır?” başlıklı rapor çerçevesinde, enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri, ulaştırma ve lojistik, tarım ve gıda, sigorta ve finans sektörleri incelemeye alındı.

Rapor, depreme hazırlık sürecinde sektörler arasındaki iş birliği ve iletişimin kritik bir önemi olduğunu da ortaya çıkardı. Raporun yazarı olan Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murad Tiryakioğlu, 5 sektörün kırılganlıkları ve güçlendirilmesi gereken alanları  ile ilgili bilgi paylaştı. 

Rapora göre elektrik, akaryakıt, gaz gibi kritik kaynakları kapsayan enerji sektörünün afetlere ilişkin farkındalığı fazla, kurumsal ve sektörel iş birliği potansiyeli de güçlü. Bu sektörün en kırılgan ve en önemli konusu ise elektrik iletim ve dağıtım hatları ile trafolara güç kazandırılması gerekliliği. Bununla beraber, elektrik iletim ve dağıtım ağına ilişkin bilgi ve veri eksikliği, iş sürekliliği ile afet ve acil durum planlarının bulunmaması, deprem anında oluşabilecek olası kesintilere karşı iş birliğinin yetersizliği ve yüksek maliyetli yatırım sebebiyle altyapının güçlendirilmesi alanında eksikler belirlendi. 

İşte ayrıntılar...

Bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe baz istasyonları güçsüz

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Kovid-19 pandemisi sürecinde özellikle uzaktan çalışmaya geçilmesiyle beraber sektörel esnekliğini test eden ve altyapısını güçlendiren bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü, depremde iletişimin sürekliliği için kritik önem taşıyan baz istasyonlarından özellikle fay hatları üzerinde olanları güçlendiriyor. Sektörün en ciddi kırılganlığını ise depremde meydana gelebilecek enerji kesintileri oluşturuyor. Sabit baz istasyonlarının direncinin zayıflığı, mobil baz istasyonlarının etkinliğinin yetersizliği, yolların zarar görmesi halinde teknik personelin ulaşımının zorluğu, afete karşı sektörel iş birliği ağı bulunmaması, toplumsal acil durum bilincinin azlığı, siber güvenlik riskleri ve kapasite artırma maliyetleri, sektörün diğer kırılganlıkları ve güçlendirmesi gereken unsurlar şeklinde dikkat çekiyor. 

Ulaştırma ve lojistikteki büyük risk yollar ve viyadükler oldu 

Arama kurtarma ekiplerinin transferinden afet bölgesinin tahliyesine kadar birçok kritik role dahip olan sektör için en önemli riski İstanbul’un yollarının, viyadüklerinin çok önemli bir bölümünün büyük bir depremin ardından çökme ihtimali meydana getiriyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İstanbul Deprem Seferberlik Planı’na göre 7,5 büyüklüğündeki bir depremde yollarının yüzde 30’unun kapanacağı tahmini de buna destek veriyor. Nitelikli personelin yetersizliği, deprem anında limanların işlevsizleşme ihtimali, lojistik depo ve stokunun büyük bir bölümün deprem bölgesinde bulunması ve araçların birim maliyetinin yüksekliği, depreme karşı önlem alınması gereken alanlar arasında oldu. 

Tarım ve gıda sektörleri için depremde önemli olanlar enerji ve lojistik sektörleri

Teknolojik gelişmeler ve döngüsel ekonomiye yönelik farkındalık ile beraber pozitif bir dönüşüm yaşayan tarım ve gıda sektörü, sadece afet zamanlarında değil her dönemde en stratejik öneme sahip sektörlerden biri  şeklinde belirtiliyor. 

Depremde enerji ve lojistik sektöründe ortaya çıkabilecek problemler, yağmalama gibi afet sonrası güvenlik riskleri, sektörel iş birliğinin yetersiz oluşu, mağazalar, üretim tesisleri, dağıtım merkezleri ve depoların mevcut tahliye planlarının gerçekçi olmaması gibi konular, kırılganlıklar ve güçlendirilmesi gereken alanlar şeklinde belirlendi. 

Sigorta ve finans alanında risk faktörleri neler? 

Raporda sigorta ve finans sektöründe yetişmiş ve tecrübeli eksper sayısının çok az olduğuna dikkat çekildi. Sektörün kırılganlıkları ve güçlendirmesi gereken diğer alanlar ise yatırımcı ve toplum farkındalığının azlığı, devletin üzerindeki malî yükün hafifletilmesi için sigorta bilinci ve sigortalılık oranının  yükseltilmesi, DASK’ın sadeleşmesi ve işlevselleştirilmesi, kamu ve yerel yönetim iş birliği yetersizliği ile değişiklik gösteren risk faktörleri oldu. 

İşte öneriler...

ÖNERİLER NELER? 

AŞAMA 1 Mevcut durum analizi

Hedef: Sektörün muhtemel bir afet durumuna karşı hazırlık kapasitesinin tespit edilmesi

Eylem 1 Sektörün afet ve acil durum gündeminin (yoksa oluşturulması ve) güncellenmesi

Eylem 2 Sektörün afet ve acil durum gündeminin önceliklerinin belirlenmesi

Eylem 3 Hazırlık süreci ile ilgili sektörel görev dağılımının ve yetkilendirmenin yapılması

AŞAMA 2 Risk analizi ve iyileştirme

Hedef: Sektörel risklerin belirlenmesi

Eylem 1 Sektörel düzeyde çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından tehdit oluşturabilecek risklerin belirlenmesi

Eylem 2 Sektörün çalışma ve üretim koşullarına ilişkin risklerin belirlenmesi

Eylem 3 Sektörün finansal kapasitesine ilişkin risklerin belirlenmesi

Eylem 4 Sektörün veri güvenliğine ilişkin risklerin belirlenmesi

Hedef: Sektörel risklerin azaltılması

Eylem 1 Sektörel düzeyde çalışanların sağlığı ve güvenliği açısından tehdit oluşturabilecek risklerin azaltılmasına ilişkin planlama ve iyileştirme çalışmaları

Eylem 2 Sektörün çalışma ve üretim koşullarına ilişkin risklerin azaltılmasına dair planlama ve iyileştirme çalışmaları

Eylem 3 Sektörün finansal kapasitesine ilişkin risklerin azaltılmasına dair planlama ve iyileştirme çalışmaları

Eylem 4 Sektörün veri güvenliğine ilişkin risklerin azaltılmasına dair planlama ve iyileştirme çalışmaları

AŞAMA 3 İş birliği ve paydaşlık yapısı

Hedef: Afet risk azaltma ve dayanıklılık odaklı sektörler arası iş birliği ve paydaşlık ağı oluşturma

Eylem 1 Sektör içindeki diğer firmalarla iş birliği ve paydaşlık ihtiyaçlarının belirlenmesi

Eylem 2 Sektörün, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleriyle iş birliği ve paydaşlık ihtiyaçlarının belirlenmesi

Eylem 3 Kamu kurumları, yerel yönetimler ve akademiyle iş birliği ve paydaşlık ihtiyaçlarının belirlenmesi

Eylem 4 Diğer sektörlerle iş birliği ve paydaşlık ihtiyaçlarının belirlenmesi

AŞAMA 4 Kapasite geliştirme

Hedef: Sektörel afet dayanıklılığının artırmak ve risk azaltma odaklı sektörel kapasite geliştirme

Eylem 1 Sektörel beşerî sermaye kapasitenin güçlendirilmesi ve afet farkındalık artışının sağlanması

Eylem 2 Sektörel fiziki kapasitenin güçlendirilmesi

Eylem 3 Sektörel finansal kapasitenin güçlendirilmesi

İstanbul'da kaç binanın deprem riski var? Büyük depremde kaç bina ağır hasar görecek? İlçe ilçe açıklandı!

Prof. Dr. Cenk Yaltırak'tan şok edecek açıklama: Türkiye'nin deprem haritası yanlış

Deprem sonrası kiralık konut fiyatları resmen fırladı! Bir tarafta evini ücretsiz açanlar, diğer tarafta fırsatçılar...