Sektörel

Büyük Menderes Nehri'ndeki su taşkını giderildi!

Büyük Menderes Nehri'ndeki su taşkını giderildi. Aydın'da günlerdir etkili olan sağanak nedeniyle Büyük Menderes Nehri'nde oluşan taşkın DSİ 21. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sonucu giderildi

Aydın'da günlerdir etkili olan sağanak nedeniyle Büyük Menderes Nehri'nde oluşan taşkın Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sonucu giderilirken, zarar tespit çalışmalarına ise pazartesi günü başlanacağı belirtildi.


Taşkında, İncirliova, Germencik ve Koçarlı ovalarındaki su baskını tahliye çalışmaları sonucu giderildi. Taşan,  Ertürk, Cılımbız ve İkizdere çayları kontrol altına alınarak su seviyesi düşürüldü. Nehir kenarında trafiğe kapanan yol da ulaşıma açıldı.   


Su taşkını nedeniyle zarar gören ekili alanlarda hasar tespit çalışmalarının pazartesi gününden itibaren il ve ilçe tarım müdürlükleri ile ziraat odalarının ortak çalışmasıyla yapılacağı belirtildi. 


 - "Zararın karşılanacağını ümit ediyoruz"


Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mustafa Bircan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, arazilerde ekili bulunan kışlık sebze, buğday ve arpa gibi ürünlerin su baskınında zarar gördüğünü söyledi. 


Hasar tespit sonuçlarını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na dosya halinde sunacaklarını aktaran Bircan, çiftçilerin mağduriyetinin giderileceğini belirtti. 


İncirliova Ziraat Odası Başkanı İhsan Ayaydın ise çiftçilerin zararının giderilmesini beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti: 


"Çiftçiler ürünlerini ektikten sonra tarım sigortası yaptırmışsa zararı karşılanıyor. Ancak geçen yıllardaki taşkınlarda çiftçilerin zararı karşılanmadı. Sebep olarak baraj kapaklarının açılması gösterildi. Ama şimdiki taşkında baraj kapakları açılmadı ve yağışlardan dolayı zarar ortaya çıktı. Mahsuller sular altında kaldı. Bu sefer zararın karşılanacağını ümit ediyoruz. Konunun takipçisi olacağız."


Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Rıza Arslan da, taşkının nehir ıslahının tam olarak yapılmamasından kaynaklandığını savundu. 


Özellikle nehrin virajlı noktalarında sıkıntı bulunduğunu anlatan Arslan, "Menderes Nehri'nin ıslah çalışmaları daha derin ve geniş yapılsaydı, sorun yaşanmayabilirdi. Menderes Nehri Afyon'dan başlayıp birike birike Söke Ovası'na geliyor. Buraya gelinceye kadar çok fazla birikiyor. Özellikle nehrin virajlı noktalarında acil önlem alınması lazım. Arazilerde brokoli, ıspanak, marul, lahana, karnabahar, bezelye, buğday, arpa gibi ürünler zarar gördü. Tarlalarda yer yer yarım metre, bir metre su birikti. Bu zararların mutlaka karşılanması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 


AA