Büyük projelerle ulaşım çözülürse oteller tarihi yarımada dışına yapılır!
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 3. köprü, 3. havaalanı ve Marmaray gibi büyük projelerle ulaşım çözülürse büyük oteller Tarihi Yarımada dışında yapılır...
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 3. köprü, 3. havaalanı ve Marmaray gibi büyük projelerle ulaşım çözülürse büyük oteller Tarihi Yarımada dışında yapılır. Böylece tarihî doku korunmuş olur.” dedi. Arıcı, Zeytinburnu’nda yapılacak binaların surların boyunu geçmeyeceğini söyledi.
İstanbul’un en önemli simgelerinden biri olan tarihî yarımadanın silüetini koruma çalışmaları sürüyor. Tarihî manzarayı bozduğu tespit edilen dev binalar hakkında yıkım kararı çıkarılırken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla bundan sonra yapılacak projelerde silüet ön planda tutulacak. Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, Zeytinburnu’nda yapılması planlanan kruvaziyer ve yat limanı projesi olan Seaport’ta binaların yüksekliğinin tarihî surların boyunu geçmeyeceğini söyledi.
Tarihî yarımadada, Anıtlar Kurulu’ndan izinsiz çivi dahi çakılması yasakken, bu bölgede otellerin sayısı bin 500’ü aştı. İstanbul’a her yıl 5-10 milyon arası turist geldiğini söyleyen Arıcı, otellerin gerekli olduğunu fakat yarımada dışında yapılabileceğini söyledi. 3. köprü ve 3. havaalanı projeleriyle İstanbul’da ulaşımın rahatlayacağını kaydeden Arıcı, “Ulaşım sorununu çözersek, kalacak yerin uzaklığının bir önemi kalmayacaktır. 3. köprü, 3. havaalanı ve Marmaray gibi büyük projeler ulaşımı çözmek için yapılıyor. Ulaşım çözülürse oteller tarihî yarımada dışında yapılır. Böylece bilinen dokusu korunmuş olur.” ifadelerini kullandı.
Tarihî yarımadanın silüetinin korunması için Başbakan Erdoğan’dan bizzat talimat aldıklarını aktaran Arıcı, “Zeytinburnu’nda yapılacak kruvaziyer liman için yüzde 85 oranında bir inşaat yoğunluğu vardı. Başbakanımızın talimatıyla bunu yüzde 35’e düşürdük. Liman geniş şekilde zemine yayılarak, tarihî surlarının boyunu geçmeyecek.” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, nisan ayı başında rant için emsali 6-7’ye çıkarma mantığından vazgeçilmesini istemesi üzerine başlayan tartışmalar da sürüyor. Emsal tartışması Zeytinburnu’ndaki gökdelenlerin tarihî yarımada silüetine girmesiyle başlamış, İstanbul’da birçok noktada emsal değerlerin aşılmasından dolayı yaşanan imar sorunları tespit edilmişti. Karaköy’den Tophane’ye kadar geniş bir alanı kapsayacak ilk kruvaziyer liman projesi olan Seaport ve Galataport projelerinde İstanbul silueti ön planda tutulacak. Tarihî yarımada görüntüsünün Türkiye için önemli bir simge olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, yapılacak yeni projelerde tarihî dokunun korunacağını ifade etti. Geçtiğimiz ay ihalesi gerçekleştirilen Galataport projesi hakkında bilgi veren Arıcı şöyle konuştu: “Tarihî yarımadanın silüetinin bozulmamasını biz de istiyoruz. Yeni dev binalar Maslak’ta yapılabilir. Ama getirip bunları Topkapı’nın yanına Zeytinburnu tarafına dikerseniz siluet diye bir şey kalmaz. Sayın Başbakan, Galataport ihalesinde yüksekliği belirledi. Yoğunluk 2’den 1,5’e düşürüldü. İhaleyle birlikte yapılacak oteller de 4 katlı olup sınırı geçmeyecek.”
Cihan Acar/ Zaman Gazetesi