Yeni Şirketler

Büyük yatırıma arazi garantisi

Yatırım Ortamını İyileştirme Koordirasyon Kurulu'nun oluşturduğu eylem planına göre büyük yatırımlar için gerekli olan sanayi parselleri önceden oluşturulacak.

Hükümet yüksek katma değerli yatırımlar için gereken arazileri önceden belirlemeye hazırlanıyor. Yatırım Ortamını İyileştirme Koordirasyon Kurulu'nun oluşturduğu eylem planına göre büyük yatırımlar için gerekli olan sanayi parselleri önceden oluşturulacak.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı konuyla ilgili olarak bu yıl bitmeden bir çalışma raporu hazırlayacak ve büyük parselli alanları oluşturacak. Büyük yatırımları kolaylaştıracak olan yeni teşvik sistemi ise en geç bu yılın ortasında tamamlanmış olacak.
Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu'nun "teknik komite eylem planları"nda, yeni yatırımların teşvik edilmesi ve hızlandırılmasıyla ilgili düzenlemelere de geniş biçimde yer verildi. Tamamı bu yıl içinde yapılacağı taahhüt edilen düzenlemelere göre, Sanayi Bakanlığı bu yıl yapacağı çalışmayla katma değeri yüksek yatırımlara dönük arsaları önceden belirleyecek. Katma değeri yüksek veya ileri teknoloji içeren yatırımlar için büyük sanayi parselleri oluşturulacak.
Ayrıca inşaat öncesi, süreci ve sonrasındaki işlemlerin maliyeti de nisan 2009'a kadar yapılacak düzenlemelerle azaltılacak. Bayındırlık Bakanlığı'nın kontrolünde yapılacak çalışmalarla inşaat izinleri sürecinde iyileştirme yapılabilecek alanlar belirlenecek. Tapu işlemlerinin hızlandırılması ve kolaylaştırılması da mayıs 2009'a kadar tamamlanacak işlemler arasında yer alacak.

Hazirana kadar yeni teşvik sistemi tamam

Plana göre büyük, bölgesel ve sektörel olmak üzere 3 ayağı olacak olan yeni teşvik sistemi de haziran ayına kadar tamamlanmış olacak. Yeni teşvik sisteminin büyük bir kısmı bakanlar kurulu kararıyla çıkacak. Yeni teşvik sisteminin bir-iki maddesi içinse yasal değişiklik yapılacak. Ayrıca teşviklerden yararlanmak için gereken "prim borcunun ve vergi borcunun bulunmaması" maddesinde de düzenlemeye gidilecek. Söz konusu belgelerin alınması sırasında yaşanan sorunlar yıl ortasına kadar giderilecek. Bu belgelerin istenmesi zorunluluğundan vazgeçilmesi ise planlanmıyor.

Referans