20 / 05 / 2024

Büyükçekmece Gölü etrafına artık hafriyat dökülmeyecek!

Büyükçekmece Gölü etrafına artık hafriyat dökülmeyecek!

HAYTAP'ın Büyükşehir Belediyesi'ne karşı sürdürdüğü hukuk mücadelesi zaferle bitti



Birçok hayvanın barınma yeri olan Büyükçekmece Gölü havzasının korunması için HAYTAP'ın Büyükşehir Belediyesi'ne karşı sürdürdüğü hukuk mücadelesi zaferle bitti

Büyükçekmece Gölü havzasında hafriyat döküm alanı olarak kullanılan arazinin protokolü Belediye Meclis kararıyla iptal edildi. Büyükşehir Belediyesi 2008'de, Büyükçekmece Kıraç Beldesi sınırları içindeki büyük bir alanı, "hafriyat toprağı dolgusu ile rekreasyonun sağlanması" için Maliye Bakanlığı'ndan izin aldı. Büyükşehir Belediyesi bu izin ile söz konusu arazinin 10 yıllığına kendilerine kiraya verilmesi için İstanbul Defterdarlığı ile bir protokol yaptı.

GÖÇEBE KUŞLARIN DURAĞI

Büyükçekmece Gölü havzasındaki söz konusu arazinin hafriyat toprağı ile doldurulmasıyla ilgili alınan Belediye Meclis kararın iptali için HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat, İstanbul 5. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Davayla ilgili olarak İstanbul 5. İdare Mahkemesi, bilirkişi incelemesi de yaptırarak 10 Ağustos 2009'da yürütmeyi durdurma kararı verdi. Dilekçede, adı geçen parseller zaten yeşil alan olup, özellikle baraj göl havzası içinde olmasından dolayı, sincap, tavşan, keklik, tilki ve kaplumbağaların barınma yeri olduğu gibi göçmen kuşların da yüzyıllardır Marmara Denizi'nden sonraki mecburi uğrak ve dinlenme yeri olduğu ifade edildi. Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Atık Yönetimi Müdürlüğü, HAYTAP'ın açtığı dava dosyasının ve bilirkişi raporlarının incelenmesini gerekçe göstererek, İstanbul Defterdarlığı ile Büyükşehir Belediyesi'nin yaptığı protokolün iptali için Belediye Meclisi'ne teklif sundu. Teklifi değerlendiren İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, daha önce alınmış ve protokolün dayanağı olan meclis kararını iptal etti.
Sabah/Zeynel YAMAN


Geri Dön