23 / 11 / 2024
fuzul

Büyükçekmece karma projelerle öne çıkıyor!

Büyükçekmece karma projelerle öne çıkıyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Özel Projeler Değerleme Departmanı Değerleme Uzmanı Delal Ekinci Büyükçekmece bölgesini analiz etti. Ekinci, Büyükçekmece'nin önümüzdeki senelerde İstanbul’un yeni gelişen ve talep gören bölgelerinden biri olacağını belirtti.




Silivri-Çatalca-Arnavutköy-Esenyurt-Beylikdüzü ilçelerine ve Marmara Denizi’ne komşu olan Büyükçekmece ilçesi coğrafi lokasyonunun avantajı ile İstanbul İlinde karma projeleri ile ön plana çıkan ilçelerden biri niteliğindedir. İlçe sınırları içerisinde gerçekleşen karma fonksiyonlu projeler, villa tipi projelere sahip siteler, sanayi bölgeleri ve sahil düzenleme çalışmaları bu niteliğini destekler durumdadır. 

Bölge, Marmara Denizi’ne kıyısı olan ve D-100 Karayolu’nun geçtiği, yüksek erişilebilirliğe sahip, ksmen işlek ve hareketli bir bölgedir.


1984 yılından sonra Büyükçekmece’nin planlı, hızlı kentsel ve ekonomik gelişimi sonucu oluşan yeni iş imkânları nedeni ile yoğun bir nüfus artışı yaşanmaya başlanmıştır. Bu büyümenin sonucunda Büyükçekmece, 4 Temmuz 1987 tarihinde Bakanlar Kurulu Kararı ile Çatalca ilçesinden ayrılarak İlçe statüsüne kavuşmuştur. 1994 yılından itibaren Büyükçekmece kentsel gelişim açısından çok hızlı bir dönüşüme sahne olmuştur. Büyükçekmece, Marmara denizinde kendi adını taşıyan körfezin doğu kıyısında ve yine kendi adını taşıyan 29 km²’lik alana sahip Büyükçekmece lagün gölünü içine alan bir yerleşim merkezidir. Büyükçekmece, İstanbul’un temiz kalmış ve iyi düzenlenmiş 25 km uzunluğundaki sahil şeridine sahip önemli sayfiye merkezlerinden biridir.


Bölgedeki 2. el konut fiyatları ortalama 2.500-3.000 TL/m² bandında olmakla birlikte proje satış fiyatları ise 4.500-6.000 TL/m² aralığındadır. Bölgedeki konutların kendilerini amorti etme süresi ortalama 21 yıldır diyebiliriz. Büyükçekmece bölgesinde arsa stoğu sahil şeridinde sınırlı olup iç kısımlara doğru gidildikçe artmaktadır. Bölgedeki konut imarlı arsalar ortalama 1.250-2.000 TL/m² bandında birim satış değerine sahip olurken ticari ve ticari+konut imarlı arsalar ise 1.750-3.000 TL/m² bandında birim satış değerine sahiptir.


Bölgenin sahil kesimine inildikçe kişi yoğunluğu artmaktadır. Büyükçekmece’nin İstanbul içerisinde fonksiyonu ‘’kentsel gelişme bölgesi’’ olarak tanımlanmıştır. Bu sayede bölgeye altyapı ve ulaşım yatırımları devam etmektedir.


Ulaşım imkanları açısından, Beylikdüzü-Söğütlüçeşme Metrobüs hattı önemli bir ulaşım alternatifi niteliğinde olup söz konusu hattın Büyükçekmece’ye kadar uzatılması çalışmaları devam etmektedir. Bunun yanı sıra Bakırköy’den Sefaköy’e gelmesi planlanan metro hattının devamı niteliğinde olan Sefaköy’den Büyükçekmece’ye kadar metro hattının ihale çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca Büyükçekmece sahilden TÜYAP’a kadar 2.5 kilometrelik bir teleferik çalışmasının da planlandığı açıklanmıştır. 


İstanbul genelini ve Büyükçekmece bölgesini etkileme potansiyeli bulunan, Kanal İstanbul Projesi’nin 2023 yılında bitirilmesi planlanmaktadır. 3 kilometre uzunluğunda olması planlanan Kanal İstanbul projesinin üzerinde 6 köprü inşa edilmesi, en fazla 6 katlı binalarda 500 bin kişilik nüfusa göre plan yapılması kararı alınmıştır. Güzergah olarak Küçükçekmece-Arnavutköy arasında olması beklenen projenin hala günümüzde net olarak konum bilgisi açıklanmamış olup Kanal İstanbul’un güzergahıyla ilgili kurumların çalışmaları devam etmektedir.


Kanal İstanbul Projesi’nin yanında Büyükçekme ilçesinde yapımı devam eden Kıyı İstanbul, Midwood İstanbul Film Stüdyo Kompleksi gibi büyük ölçekli projeler de bulunmaktadır. 


Bütün bu gelişmeler ile birlikte Büyükçekmece İlçesi’nin önümüzdeki senelerde İstanbul’un yeni gelişen ve talep gören bölgelerinden biri olacağı düşünülmekte olup bölgenin kullanıcı profilinin de çeşitleneceği, pozitif yönde gelişim ve değişim göstereceği düşünülmektedir. İlçenin metropol merkezlerine uzak konumda bulunması ulaşım açısından bir dezavantaj oluşturmasına rağmen, kendi kendine yeten bir ilçe olarak Büyükçekmece ilçesinin sakin ve huzurlu kent yaşantısı bölgenin kentsel yaşam kalitesini artırmaktadır. Bu kapsamda, bölgede geliştirilen konut projelerine esas talebin daha huzurlu bir kent ortamında yaşamak isteyen kitle tarafından geldiği görülmektedir. 


İlçeye talebi olan ve kentsel yaşam kalitesini artırmak isteyen kitlenin konut projelerinden beklentisi; genellikle sakin, nezih ve bünyesinde olabildiğince imkanı bir arada barındıran projelerdir. Bu sebeple; konut projelerinde sosyo-kültürel ve doğal imkanları birbiri ile bütünleştirebilen projelere daha fazla ilgi duyulduğu görülmektedir.


Geri Dön