Sektörel

Büyükçekmece'de çatısı yeşil olmayan ruhsat alamıyor!

Hasan Akgün, "1996'dan sonra yapılan binaların çatısı yeşil, sıvası açık renk olmazsa, ruhsat vermiyoruz" dedi

Türkiye İstatistik Enstitüsü'nün raporlarına göre, Büyükçekmece, Türkiye'nin son 15 yıldır en hızlı kalkınan ilçelerinin başında geliyor. Bu durumun lokomotifi de inşaat sektörü. Mavi bayraklı plajı ve yeşil doğasıyla kazandığı sayfiye özelliğini, milyon dolarlık malikanelere ev sahipliği yaparak yaz-kış yaşanan bir ortama dönüştürmeye başlayan ilçe, düzenli yapılaşmasıyla da dikkat çekiyor. Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, düzenli yapılaşmayı sağlayan en önemli faktörü, arsalarda parselasyon yapmamaları olarak gösteriyor. "Arsaları küçük parçalara bölüp az parayla alınacak hale getirmiyoruz" diyen Akgün, bu sayede yarım evler yapılmasının önüne geçildiğini anlatıyor. Akgün, şöyle devam ediyor:

SIVALAR AÇIK RENK OLMALI
"25 yıldır belediyede görev yapıyoruz. Burası böyle gelişecek dedik, bu disiplini koyduk. Medeni imar seviyesini yakaladık. Bir tane çatısız, boyasız, çevre düzenlemesi yapılmamış, bahçesiz bina yoktur Büyükçekmece'de. Eğer bina 1996'dan sonra yapılmışsa da çatısı mutlaka yeşil kaplıdır. İmar planında işli bu. Çatısı yeşil ve cephe kaplaması da uyumlu, açık renkler olacak. Ben cepheyi mor yaparsam, siyah yaparsam ruhsat vermiyor musun? Hayır vermiyorum. İskan vermiyorum. Standartlara göre inşaat yapılıyor. Bu bir disiplin. Bu disiplin sayesinde Alkent, Pelican Hill, Toskana Vadisi gibi projeler ve önemli yatırımcılar buraya geliyor."

Kışın 200 bin civarı insanın yaşadığı ilçede yaz nüfusunu 750 bini bulduğunu belirten Akgün, yazlıktan kışlığa yoğun geçiş olduğuna dikkat çekiyor. Bölgede hayata geçirilecek marina, üniversite, konut projesi ve otellerin tamamlanmasının ardından beş yıl sonra kışlık nüfusun 500 bin, yazlık nüfusun ise 1 milyon olacağını ifade eden Akgün, "Planı buna göre yapmaya çalışıyoruz. Yeni imar planlarında mümkün olduğu kadar yoğunluğu düşürmeye çalışıyoruz" diyor. Akgün, ilçede 200 bin civarında konut bulunduğunu, beş yılda bu sayının yüzde 35 artmasını beklediklerini kaydediyor. Akgün, "Ekonomik şartlar iyileşirse bu artış yüzde 50'yi bulur" diye konuşuyor.
 
Beş marinası olan başka ilçe var mı?
Büyükçekmece'nin turizm yatırımları açısından öne çıktığını belirten Hasan Akgün, Alman şirketin yapımına devam ettiği bin yatlık marina için harç ve ruhsat masrafı olarak 5-6 milyon lira harcadığını ve işi hızlandırdığını söylüyor. İlçede, beş marina yapılacağını kaydeden Akgün, şu bilgileri veriyor: "Mimarsinan'daki küçük yat limanı da büyütülecek, Bababurnu'na yine bin 500-2 bin yat kapasiteli bir marina planlanıyor ve turistik tesis de düşünülüyor. Güzelce'deki marina çalışıyor. Kumburgaz'da Mehmet Hattat, beşinciye başlayacak. Beş yat limanı olan bir ilçe var mı Türkiye'de?"
 
Üniversite cennetine dönüyor
İstanbul'un batıya doğru yayılmasının ardından, Büyükçekmece etrafında çok fazla alışveriş merkezi yapıldığını kaydeden Hasan Akgün, ilçenin üniversite ve özel okullar açısından da zengin bir görünüme kavuştuğuna dikkat çekiyor. Arel, Kültür ve Beykent üniversitelerinin ilçede kampüsü bulunduğunu söyleyen Akgün, son olarak İstanbul Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'ne belediye olarak hazır bina tahsis ettiklerini ve buralarda kampüs kurulması için son aşamaya gelindiğini anlatıyor.
 
Albatros'a otel ve rezidans projesi yapacağız, talibi çok
Belediye'nin kendi arazilerinde ihaleyle satışa çıkaracağı projeler geliştirdiğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, projeleri şöyle anlatıyor: "Büyükçekmece Albatros, İstanbul'un saklı bahçesi. Buradaki arazimiz, tıpkı Dubai'deki otel gibi yelkene benzeyen bir avan projeyle ihale edilecek. Otel ve çoğunluğu da rezidans olacak. Çok cazip bir yer. İlgilisi de çok. Kasım gibi ihaleye çıkarıp kat karşılığı vereceğiz. Önemli bir yatırım olacak. Ayrıca, marinanın içinde belediyenin turizm tesisi yapılacak alanı var. Oraya da beş yıldızlı otel ve rezidans yapılacak. Yine avan projeyle beraber ihaleye çıkardık. Bir talip vardı, vermedik. Bayramdan sonra ikinci ihale yapılacak. Yap işlet devret usulü olacak ya da arsayı satacağız. Bir an evvel yapılması için bu doğruysa bunu yapacağız. Derdimiz yatırımı çekmek. Vatandaşın hangisi işine gelirse onu yapacağız."
 
Silivri'ye yakınlığı önemli yatırım yapana kazandırır
Büyükçekmece'nin sayfiye özelliğinden çıkıp yaz-kış yaşanan bir yer olmaya doğru gittiğine dikkat çeken İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkan Yardımcısı Nizamettin Aşa, "Birkaç yıl sonra bu anlamda bir kimlik sorunu yaşanabilir" diyor. Büyükçekmece'nin sayfiye özelliğinden çıkmasıyla fiyatların da yukarı yönlü harekete geçeceğini belirten Aşa, şöyle devam ediyor: "Silivri'ye üçüncü bir havalimanı yapılacağı belirtildi. Büyükçekmece, özellikle buraya yakınlığı ve İstanbul merkezle aradaki odak noktası olması nedeniyle, geleceği parlak bir görüntü çiziyor. Konut fiyatları şu anda krizin de etkisiyle uygun. Ayrıca, arsalar da alınabilir fiyatta. Doğru yere yatırım yapan 5-10 yıl sonra iyi kazanç elde eder. Şiddetle tavsiye edilecek bir yer. Yaşamak için de her türlü koşul uygun."
 
Kışlığa talebin artması fiyatları yukarı çekecek
Bölgenin, Büyükçekmece merkez ve Mimarsinan-Sinanoba kısımları olarak ele alınması gerektiğine işaret eden Turyap bölge temsilcisi Şaban Türker, merkezde tam bir kent yaşamı olduğuna, dolayısıyla fiyatların daha yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Türker, az olduğu için arsaların fiyatında artış olduğunu belirterek, şunları söylüyor: "Ben 5 yıl sonra Büyükçekmece'nin Florya gibi olacağına inanıyorum. Hem yaz, hem kış için bakılan konutların sayısı arttı. Yeni konut yapacak alan da çok yok. O nedenle fiyatlar yükselecektir. Ayrıca kışlıkçıların artması kiralık piyasasını da canlandırır. Şimdilerde merkezde kiralık ev talebine yetişemiyoruz zaten. Kiralar 500-700 TL, satılıklar 70 bin 280 bin TL arasında değişiyor."
 
Avantajlar
-Düzenli yapılaşma hakim. Yeşil alanlar bol.
-7 kilometre civarı sahil şeridi, mavi bayraklı plaj var.
-Alışveriş merkezleri ve kültürel organizasyonlar açısından zengin.
-Ortalama büyüklükte yeni dairelerin fiyatı İstanbul geneline göre uygun.
 
Dezavantajlar
-Trafik yoksa şehir merkezine uzaklığı 25 dakika.
-Raylı sistem yok. Ulaşım karayoluyla yapılıyor.
-Kiralar çok yüksek olmadığından kiradan yüksek kazanç sağlamak mümkün değil.
Menekşe ATASELİM/Gazete Habertürk