Büyükçekmece'deki Avenue İstanbul'un imar izni iki katına mı çıkarıldı?
CHP’li Büyükçekmece Belediyesi, ‘Avenue İstanbul’ adlı konut projesinde imar iznini usulsüz şekilde neredeyse iki katına yükseltti. Şirket 3 blok yerine 5 blok dikti. İBB emsalsiz ranta göz yumdu.
Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) yandaşlarına tanıdığı imtiyazlar ve kaçak yapılaşma izinlerinin hızı kesilmiyor. Bu kez skandalın İstanbul Büyükçekmece'de patlak verdi.
Sabah Gazetesi'nden Atakan Irmak'ın haberine göre; CHP'li Büyükçekmece Belediyesi'nin Beykent'te inşa edilen 'Avenue İstanbul' isimli konut projesinde büyük bir ranta imza attığı iddia edildi. Olay şu şekilde gelişti:
Gül İnşaat adlı firma, Büyükçekmece Belediyesi'nin sorumluluk alanı içerisinde yer alan Beykent'te 297 ada 2 parseldeki araziye konut projesi yapmak için belediyeye başvuru yaptı. 30 bin 360 metrekare büyüklüğündeki arazinin emsal ruhsatı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kayıtlarına göre 1.5 olarak belirlenmişti. Buna göre Gül İnşaat, araziye yaklaşık 45 bin metrekarelik inşaat alanına sahipti. Proje de buna göre 3 blok inşa edilecek şekilde düzenlendi.
SEÇİMDEN SONRA RANT
Ancak 31 Mart yerel seçimleri proje için bir dönüm noktası oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni CHP'nin kazanmasının ardından büyük rant için düğmeye basıldı. CHP'li Büyükçekmece Belediyesi, Gül İnşaat'a verilen 1.5 emsal ruhsatını usule aykırı olarak 2.5 emsale çıkardı. 45 bin metrekarelik inşaat hakkı da böylece yaklaşık 75 bin metrekareye çıkarılmış oldu.
ÖNCE MAKETE EKLEDİLER
Gül İnşaat, 2019'da projenin yapımına başlamadan önce 1,5 emsale uygun olarak 3 blok şeklinde hazırladığı proje maketlerini, belediyenin 2.5 emsal ruhsatı vermesi üzerine 2 blok daha ilave ederek toplamda 5 blok halinde hazırlayıp lansmana sundu ve inşaata başladı.
İBB SÜMENALTI ETTİ
Söz konusu proje ile yürütülen kaçak yapılaşmaya ilişkin CHP'li İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne şikayet edildiğini, fakat İBB'nin hiçbir şikayete yanıt vermediği ve usulsüzlüğü sümenaltı ettiği öğrenildi. 20 bin metrekare üzerindeki inşaatları denetleyen İBB'nin söz konusu usulsüz projeyi görmezden gelmesi dikkat çekti. Kaçak inşaatta ise geçen süre içerisinde neredeyse sona gelindi. Gül İnşaat'ın usule aykırı olarak verilen 2.5 emsal ruhsatına da uymayarak daha fazla kaçak yapı inşa ettiği ortaya çıktı.
Usulsüz şekilde 2,5 emsal ruhsatı verilen arazide Gül İnşaat'ın yürüttüğü projede ise ilginç detaylar öğrenildi. SABAH'ın ulaştığı belgelerde Gül İnşaat'ın projesinde yapılan usulsüzlükler şu şekilde belirtildi:
1. Büyükçekmece Belediyesi daha önce farklı firmaların projelerine söz konusu arazi için 1,5 emsallik ruhsat verdi. Gül İnşaat araziye talip olunca daha önce 1,5 emsal veren Büyükçekmece Belediyesi, bu kez arazinin proje ruhsatını 2.5'a çıkardı.
2. Geçtiğimiz yıllarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne söz konusu arazi için emsalin 2.5'a revize edilmesi için başvuruda bulunulduğu belirlendi. Ancak Büyükşehir Belediyesi bu talebi redderek arazinin imar emsalini 1.5'ta tutmayı sürdürdü.
3. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde araziye herhangi bir düzeltme ya da revize yapılmamasına rağmen Büyükçekmece Belediyesi'nin Gül İnşaat'a yetkisi olmamasına rağmen 2.5 emsal ruhsatı verdiği öğrenildi.
4. Gül İnşaat, 2019'da söz konusu arazide inşaata başlarken proje satışlarını 1.5 emsale göre başlatıp satış için hazırlattığı maketleri de yine bu emsal üzerinden hazırlatmıştı. CHP'nin Büyükşehir Belediyesi'ni kazanmasıyla birlikte satış maketleri yeniden yapılarak bu kez 2,5 emsal baz alınarak hazırlandı.
5. 20 bin metrekare üzerindeki inşaatları Büyükşehir Belediyesi'nin denetlemesi gerekirken bu konuda belediyeye yapılan şikayetlere rağmen herhangi bir incelemenin yapılmayıp şikayetlerin de sümenaltı edildiği öğrenildi.
6. Gül İnşaat'ın uygunsuz olarak yürüttüğü projeyi inşa ederken 2,5 emsale de uymayarak yerinde yaptığı uygulamalarda ciddi kaçak imalatlarında olduğu belirlendi.
Gökçeada Belediyesinin kaçak inşa ettiği belirlenen yapılar mühürlendi!
Muğla'daki 1584 kaçak yapının yıkımı tamamlanıyor!