01 / 05 / 2024

Büyükşehir tazminatı masaya geldi! Memurlara kira yardımı şart!

Büyükşehir tazminatı masaya geldi! Memurlara kira yardımı şart!

Her geçen gün daha da artan kira bedelleri için memur sendikaları da harekete geçti. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre önümüzdeki günlerde memura kira yardımı ile ilgili olarak somut bir adım bekleniyor. 



Her geçen gün daha da artan kira bedelleri gündemden düşmezken yaşanan bu durum kamu çalışanlarını da olumsuz bir şekilde etkiliyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre memurlar başta mega kent İstanbul olacak şekilde büyükşehirlerden uzak durmak isterken, memur sendikalarının temsilcileri de yaşanan bu durumun büyükşehirlerde kamu hizmetlerini zora sokabileceği uyarıları yapıyor.

Paylaşılan bilgilere göre tayin imkanları olan kamu çalışanları kira bedellerinin bir nebze de olsa daha düşük olduğu taşra şehirlerine atanmak isterken, ilk görev yeri büyükşehre çıkan yeni memurlar a  öğrencilik senelerinde olduğu gibi arkadaşlarıyla beraber eve çıkıyor.

Ancak yaşanan gelişmelere bakıldığında Memur konfederasyonlarının gündeminde 'büyükşehir tazminatı' ismi altında kamu çalışanına kira yardımı yapılması bulunuyor.

TOPLU SÖZLEŞMEYE GİRDİ Mİ?

Haber Global'den Ertan Altan'ın haberine göre toplu sözleşmede yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, geçtiğimiz yaz sonunda yapılan toplu sözleşme görüşmelerine 'büyükşehir tazminatı'nı taşımıştı ve bunun bir ödeme kalemi şeklinde toplu sözleşmede bulunmasını istemişti. Fakat Hakem Kurulu'na götürülmüş olan toplu sözleşme görüşmelerinde kira yardımına yer verilmedi. Verilen detaylara göre konfederasyonlar da yerel seçim öncesi bu konuyu yeniden gündeme taşıdı.

Büyükşehir tazminatı masaya geldi! Memurlara kira yardımı şart!

EV ARKADAŞI ARIYORLAR

Haber Global Web Özel'e değerlendirmeler yapan Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz konu ile ilgili olarak şunları söyledi: “Merakla beklenen büyükşehir tazminatı bizim uzun bir zamandır dillendirmiş olduğumuz bir talepti. Ülkemizin büyükşehirleriyle Anadolu şehirleri arasında yaşama, tutunma noktasında ciddi farklılıklar bulunuyor. İşte tam da bu noktada senelerdir büyükşehirlerde çalışan memurlara kira yardımı, büyükşehir tazminatı verilmesini talep ettik. Bu sorunu da hep görüyorduk. Son dönemlerde yaşanan ekonomik krizlerden sonra bu çok daha ihtiyaç durumuna geldi. Kiralar o kadar arttı ki büyükşehirlere yeni atanmış olan öğretmenler üniversite öğrencilik yıllarındaki gibi beraber konut tutup kalmaya başladılar.”


SOMUT TEKLİFLER

Eğitim Bir Sen Genel Sekreteri Talat Yavuz konu ile ilgili olarak şunları söyledi: "Bizim senelerdir gündeme getirmiş olduğumuz ve talep ettiğimiz ihtiyaç artık somut teklifler olarak  gelmeye başladı. AK Parti'nin yerel seçim kampanyasında bir başlık şeklinde gördük. Buna çok da sevindik; bizim ne kadar haklı olduğumuz böylece  tescillenmiş oldu. Çünkü 25 bin Türk Lirası kiranın olduğu bir yerde, enflasyonun hızla arttığı bir dönemde, konut sahibi-kiracı kavgalarının mahkemelerin yükünü artırdığı bir dönemde biz söz konusu bu talebi oldukça önemsiyoruz."

"Yaşanan bu durum toplumda adeta bir yaraya dönüştü. Biz bunu bir ilk adım şeklinde görüyoruz.”


MEMURLAR TAYİN İSTİYOR

Memurların merakla beklediği Kira yardımı Birleşik Kamu İş'in de gündemine geldi. Verilen detaylara göre Birleşik Kamu İş İstanbul İl Başkanı - Eğitim İş İstanbul 4 No'lu Şube Başkanı Alkoç Turan Başgönül pek çok memurun ev sahibi ile sorunu olduğunu dile getirerek, "Mega kent İstanbul'da sorun kangrenin ötesine geçti. Büyükşehirler için vakit kaybetmeden kira yardımı yapılması gerekiyor. Büyükşehirlerin dışında tatil ilçelerinde de bazı sorunlar var. Muğla, İzmir, Antalya, Aydın gibi kentlerin tatil ilçelerinde kira sıkıntısı yaşayan memurlar tayin talep ediyor. Söz konusu bu durum, memurlarımızın yaşam standartlarını düşürüyor ve motivasyonlarını da olumsuz şekilde etkiliyor. Yaşam standardı konusunda özellikle psikolojik soruna da değinmek lazım. Çünkü memurlar yalnızca bir kişi değil çocukları ve eşi de var" dedi.

İnşaat işçisi karaborsaya düştü, konut sektörü küçüldü!

Mehmet Kavan Yapı 3 yeni proje için düğmeye bastı!

Büyükşehirlerdeki astronomik kiralar yaşamı tehdit ediyor: Devlet konut piyasasına el atmalı! 


Geri Dön