Büyükşehir'in 'çarşı projesi' protokole takıldı!
Yap-işlet-devret modeliyle yapılması düşünülen ve ihale aşamasına gelen çalışma protokol engeline takıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi E-5 Karayolu'nun 2005 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü'nden devralınması ile birlikte yol üzerinde başta genişletme ve yeşillendirme olmak üzere birtakım düzenlemeler yaptı. Büyükşehir Metrobüs yolu ile birlikte yeni bir çehre kazanan E-5'te yeni altgeçitler ve otoparklarla yer altı çarşıları yapmayı planladı.
Belediye ilk etapta yolun Şirinevler-Ataköy arasındaki kısmının altına yer altı çarşısı yapmak üzere harekete geçti. E-5 Karayolu altına ilk kez ticari fonksiyon kazandıracak çalışma kapsamında hazırlanan projede, Şirinevler Meydanı'ndaki minibüs duraklarının ve Ataköy Metro İstasyonu'nun yer altına alınması öngörüldü. Projede, Şirinevler'deki üst geçit kaldırılarak, metrobüs ve metroya geçiş yaya alt geçidinden verildi. 6 metrelik koridordan oluşan yaya alt geçidinin iki tarafına da 10'ar metrekarelik 40 dükkân yapılması planlandı.
Yap-işlet-devret modeliyle yapılması düşünülen ve ihale aşamasına gelen çalışma protokol engeline takıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında E-5 Karayolu'nun belediyeye devrine ilişkin imzalanan protokoldeki, "E-5 Karayolu ulaşım amacı dışında kullanılamaz" maddesi yüzünden, projedeki "Yeraltı Çarşısı" fonksiyonu iptal edildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de protokoldeki madde yüzünden, imar planlarındaki "yer altı çarşısı" fonksiyonunu kaldırarak, söz konusu alanın sadece "yaya alt geçidi" olarak kullanılmasına hükmetti. Belediye yetkilileri, proje kapsamındaki yaya alt geçidi, istasyon ve minibüs parkı düzenlemesinin yapılacağını belirterek, sadece E-5 Karayolu'nun alt kısmında yeraltı çarşısının yapılmayacağını belirtti. Güzergâhta planlanan alt geçit ve otoparkların bölgedeki trafik yoğunluğunu önemli oranda azaltacağını kaydeden yetkililer, çarşının iptal edilmesi ile projede küçük değişiklikler yapıldığını söyledi.
Yasin KILIÇ/Zaman