Kira

Büyükşehirlerde kira bedelleri 40 bin TL'ye dayandı! Vatandaşlar çözüm bekliyor!

1 Temmuz 2024'te konut kiralarında uygulanan yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından büyükşehirlerde kira bedelleri 40 bin TL'ye dayandı. Kiracılar duruma tepkili. İşte ayrıntılar...

Haziran 2022'de uygulamaya alınan ve 1 Temmuz 2024'te sona eren konut kiralarına yüzde 25 zam sınırının ardından, konut piyasası karıştı. Zam sınırlaması kaldırılır kaldırılmaz, kira bedellerinde hızlı yükselişler yaşandı. 

TÜFE oranının yüzde 65,07 şeklinde açıklanmasının ardından, konut sahiplerinin belirlenen tavan zam oranını aştığı gündeme geldi. Kiracılar bu durum karşısında zorluk çekiyor. 

Fırat Gazetesi'nden Aysun Çetin Kılıç'ın haberine göre; kiralardaki yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından ev sahipleri ve kiracılar arasındaki gerilim yine artmaya başladı. Kiracılar, artan kira bedelleri karşısında zorlanırken, ev sahipleri yüksek maliyetleri işaret ediyor ve zam yapmayı sürdürüyor. 

Özellikle son bir sene içinde kira bedellerinin yüzde 300'ün üzerinde arttığı ifade ediliyor. 

Diğer taraftan, asgari ücretle çalışanlar için uygun fiyatlı ev bulabilmek neredeyse imkansız hale geldi. Özellikle yeni evlenecek çiftler, fahiş kira bedelleri sebebiyle büyük bir çıkmaza girmiş durumda. Kiralarda yaşanan artışlar vatandaşların bütçelerini zorluyor. 

Aktarılan son dakika detaylarına göre, büyükşehirlere bakıldığında kira bedelleri 40 bin Türk Lirası seviyelerine ulaştı. Bu astronomik rakamlar, kiracıların resmen ceplerini yakıyor. 

Konut sahipleri ise bu durumu piyasa koşullarına bağlıyor ve fiyatların daha da artabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. 

Vatandaşlar, insaflı ve makul fiyatlı konut sahibi de bulamıyor. Milyonlarca kişi hükümetin bu duruma acil bir çözüm üretmesi gerektiğinin altını çiziyor. Kira krizinin derinleşmesi, kiracıları ve ev sahiplerini karşı karşıya getiriyor. Artan maliyetler ve yüksek TÜFE oranları, kira fiyatlarının daha da artmasına neden olacak gibi görünüyor. Bu durum, konut piyasasında büyük bir belirsizlik yaratıyor ve acil çözüm bekliyor.

Bunların yanı sıra, kira ücretlerine uygulanacak zam oranı belirlenirken artık TÜFE on iki aylık ortalama oranı dikkate alınıyor. Bu durumda yıllık peşin ödeme isteyen mülk sahipleriyle kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar da sürüyor.  Denge Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Arslan; yıllık peşin ödeme isteyen mülk sahiplerine karşı kiracının bu isteğe nasıl yaklaşması gerektiğine, yıllık kira bedelinin nasıl hesaplanacağına ve peşin ücretin piyasa kira bedelinin ne kadarı olması gerektiğine ilişkin tavsiye niteliğinde açıklamalarda bulundu. Arslan, "

Eğer kira peşin ödenecekse aylık bazlı ödenen toplam kira bedelinin yüzde 31’in altında bir kira bedelinin ödenmesi akılcı olacaktır. Kiracı iseniz yüzde 31’in altında her değer, mülk sahibi iseniz yüzde 31’in üstünde her değer sizin için finansal açıdan daha avantajlı bir durum doğurur." dedi. 

Ocakta 10 bin TL'lik altın, dolar, euro ve gümüş şimdi ne kadar kazandırdı? İslam Memiş hesapladı! Doları olanlar uyanın

Metin Şentürk'ün Emirgan'daki villası icradan satılıyor!

Konut satışlarının durması emlakçıları işsiz bıraktı! Emlakçılar isyanda! Her ay 85 emlak dükkanı kapanıyor!