27 / 04 / 2024

Büyükşehirlerdeki astronomik kiralar yaşamı tehdit ediyor: Devlet konut piyasasına el atmalı! 

Büyükşehirlerdeki astronomik kiralar yaşamı tehdit ediyor: Devlet konut piyasasına el atmalı! 

Fahiş oranlarda yükselen satılık ve kiralık ev fiyatları artık yaşamı tehdit eder duruma geldi. Peki konut sorunu neden kaynaklanıyor? 



6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş depremlerinin üzerinden tam bir sene geçti. 11 şehri etkileyen depremlerin ardından 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti, 107 binden fazla kişi yaralandı. Depremden önce 2 milyon 618 bin 697 binanın yer aldığı 11 şehirde 6 Şubat depremleri sonrası toplam 518 bin konut yıkıldı ya da ağır hasar gördü. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Burcu Kösem, bugünkü köşesinde deprem bölgesindeki son durumu ve konut piyasasını kaleme aldı. Kösem, bir sene içinde 36 bin 336 konutun hak sahipliği kura çekiminin tamamlandığını, Mart sonunda 110 binin üzerinde konutun hak sahiplerine teslim edilceğini belirtti. 

Büyükşehirlerdeki astronomik kiralar yaşamı tehdit ediyor: Devlet konut piyasasına el atmalı! 

KONUT PİYASASINA DEVLET EL ATMALI

Depremin yıkıcı etkilerini azaltmak ve zarar gören şehirlerin yeniden imarı için 2023 yılı bütçesinden yapılan harcama tutarının 950 milyar TL civarına ulaştığını dile getiren Burcu Kösem, seçimlerin siyaset üstü olarak kabul edilmesi gerektiğinin, öncelikli şekilde arz ve talep tarafı enflasyon sebebiyle büyük hasar görmüş konut sektörüne bir an önce devletin el atmasının şart olduğunun altını çizdi. 

"Bu durum, şimdiye kadar birilerinin servetine servet katan kentsel dönüşüm meselesinden farklıdır. Konut sahipliği oranı yüzde 56,2 olan ülkemizde özellikle büyükşehirlerde barınma sorunu artık deprem riski sebebiyle bir çeşit kırmızı alarm da veriyor" ifadelerini kullanan Kösem, bugüne kadar kentsel dönüşüm adı altında hep pahalı semtlerin dönüştürülmesinin, konut üretiminin gittikçe yükselen maliyetinden ziyade talep tarafında konutun ev sahipleri tarafından bir barınma değil de yatırım aracı olarak görülmesinden kaynaklandığını belirtti. 

Büyükşehirlerdeki astronomik kiralar yaşamı tehdit ediyor: Devlet konut piyasasına el atmalı! 

BARINMA VE YÜKSEK KİRA SORUNU ÇÖZÜLMELİ

Burcu Kösem,  geçen ayalrda konut kredisinde birden fazla alıma getirilen sınırlamalar ile yüksek faizlere dikat çekerek "Konut satışlarının düşmesine neden olurken hala manşet enflasyonun üzerinde artan konut fiyatları ve özellikle büyük kentlerde oluşan astronomik kira fiyatları artık ekonomik zorluk olmanın ötesinde yaşamı tehdit eder bir boyuta erişmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Konutta ucuz olanı almak için resmen yarış var! Şimdi yüksek kira getirili ev almak mantıklı mı? 

Ekonomist Hatice Kolçak: Ev, arsa ve araba almak hayal değil!

Cebinde 89 bin 900 lirası olana prefabrik ev müjdesi! Sudan ucuza ev fırsatını kaçırmayın!


 


Geri Dön