Büyükyalı'da restore edilen tarihi yapılar halka açılıyor!
İstanbul'da 6 milyar liralık yatırım ile hayata geçirilen Büyükyalı projesinde, restore edilen tarihi yapılar yaşam alanlarına döndürüldü. Bu kapsamda, Osmanlı’nın ilk sanayi tesislerinden 'Fabrika-ı Hümayun'un 100 yıl aradan sonra sivil ziyarete açılması planlanıyor.
Kazlıçeşme sahilinde 110 dönüm arazi üzerinde hayata geçirilen ve arsa bedeli, inşaat ve diğer giderler ile birlikte yaklaşık 6 milyar liralık yatırım bedeli bulunan Büyükyalı projesinde, yenilenen tarihi yapılar gün yüzüne çıkıyor.
Habertürk'te yer alan habere göre, projenin arazi sınırları içerisinde bulunan Osmanlı’nın ilk sanayi tesislerinden 'Fabrika-ı Hümayun'un 100 yıl aradan sonra sivil ziyarete açılması planlanıyor.
164 YIL BOYUNCA ÜRETİME EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Tarihi alanlardaki ilk yapı 1846’da demir fabrikası olarak devreye girdi. 1910’lara kadar eklemelerin yapıldığı bina, mühimmat, fişek ve ordunun ihtiyacı olan metal aksamlar üretimini üstlendi. Tesis, Cumhuriyet döneminde ise 1950’lerden itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri'ine (TSK) ait olarak Tank Bakım Fabrikası olarak 2010’a kadar faaliyet gösterdi.
1847’de Sultan Abdülmecit'in ziyareti ettiği yapının bir takım tarihsel önemi bulunuyor. Öyle ki, 1866-68 yılları arasında dünyanın ilk seri atışlı sahra topunun döküldüğü tarihi fabrikadaki çizim ve tasarımların, 2. Abdülhamit’in izniyle Alman Krupp firmasına verildiği ve şirketin bu sayede Almanya'da kendi toplarını üretilebildiği kaydediliyor.
Yapıların aslına sadık kalınarak yapılan restorasyonu ise, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi'nden akademisyenlerin danışmanlığında gerçekleşiyor.
MODERN YAŞAMA ENTEGRE EDİLECEK
Modern yaşama entegre edilecek söz konusu alanların, performans sanatları merkezi, sinema, kafeler, restoranlar, mağazalar, çocukların fiziksel ve psikolojik gelişmelerine odaklı bir merkeze ev sahipliği yapacağı açıklandı.