02 / 05 / 2024

"Büyüme için, inşaat sektörünün yüzde 10 büyümesi şart!"


İMSAD tarafından bu yıl 9-10 Haziran tarihlerinde ilki düzenlenen "I. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi"nde konuşmacılar inşaat sektörüne çarpıcı mesajlarla seslendi



Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD.), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), Türkiye Kalite Derneği (KalDer), Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) ve Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) tarafından da desteklenen zirvenin ilk günü; kalite, inovasyon ve markalaşma konularının masaya yatırıldığı özel oturumlardan oluştu. Etkinliğin özel sponsoru binalarda enerji verimliliği konusunda EKOkredi ürünüyle öne çıkan Şekerbank iken diğer sponsor kuruluşlar da inşaat sektörünün önde gelen isimlerinden İMSAD üyeleri BASF, Kalekim, Marshall ve Vitra oldu.

Açılış konuşmasını İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, İSO Başkan Yardımcısı Nuri Tuna, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin yaptığı zirvede Eczacıbaşı CEO'su Dr. Erdal Karamercan da "İnovasyon kültürünü yaşatmak" başlıklı özel bir sunum yaptı.

Türkiye'nin AB üyelik sürecinde inşaat sektörünün uyumu konusunda önemli çalışmalar yürüten , sanayici ve sektör derneği üyeleriyle bugün 20 bin'den fazla üreticiye aynı anda ulaşabilen İMSAD, mimariden, tasarıma, malzeme üretiminde kullanımına  kadar tüm süreçlerde kalitenin arttırılması ve bitmiş yapılarda kullanılan ürünlerin marka güçleriyle o yapılara değer katması konusunda bilinç oluşturmak amacıyla başlattığı zirvede, yerli ve yabancı pek çok ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. İnşaat sektörünün AB'ye uyumu konusunda yürütülen ve sonuçlandırılan EUbuild projesinin  aynı zamanda sonuç aktivitesi olan Zirve'de proje ortağı Bulgaristan, Romanya, Belçika ve İngiltere örgütlerinin temsilcileri de konuşmalarıyla yer aldı.

Tek ses olalım...

"Türk inşaat sektörü aslında dünyada önemli bir gücü elinde bulunduruyor. Türkiye, müteahhitlik hizmetlerinde dünyada üçüncü sırada yer alıyor. İnşaat malzemeleri sanayisinde ise üretim üssüyüz. Türkiye'ye ihracat geliri kazandıran sektörlere baktığımızda otomotivden sonra en fazla ihracat geliri kazandıran sektör inşaat sektörüdür. İnşaat sektörüne yapılan yatırımlar, Türkiye ekonomisine yapılan yatırımlardır" açıklamasını yapan İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, hükümete de seslendi.

Zirvenin ilk gününde özellikle inşaat sektörünün ülke açısından stratejik önemini anlatan Turan, hükümetten inşaat sektörünün dört önemli temsilcisi; Kamu, müteahhitler, mühendisler-mimarlar ve sanayicileri bir araya getirmesini istedi.

2015'de Türk İnşaat Sanayicilerini dünya pazarlarında lider yapma hedefi...

Tüketicilerin gün geçtikçe artan ve yenilenen beklentilerine cevap verebilmek için inşaat sektöründe kalite yaklaşımlarının tartışıldığı I. oturumda KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Kalyan, İMSAD Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, Mimar Emre Arolat, İMSAD Yön. Kur. Bşk. Yrd. Hüseyin Bilmaç ve Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Dr. A. Murat Binark da bir yapının çizim aşamasından nihai kullanımına kadar geçen sürecin önemini tartıştılar.

Aşırı rekabetin hüküm sürdüğü dünya pazarında kalıcı olmanın, sürdürülebilir karlı büyümeyİ sağlamanın tek yolunun inovasyon olduğunu savunan İMSAD, zirvenin II. oturumunda inovasyon konusunu önemli isimlerle gündeme taşıdı. ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Argüden'in başkanlığında düzenlenen oturumda BASF Türk CEO'su Dr. Jürgen Barwich, Ulusal Inovasyon Girişimi Proje Koordinatörü Selçuk Karaata, DIBT Almanya Yapı Teknolojileri Enst. Başkanı Yardımcısı Hans Joachim Seyfert ve YAD Yapı Araştırma Derneği Genel Sekreteri Bülent Yalazı özellikle Ar-Ge, Ür-Ge ve eğitime yatırım yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

Global Markaları herkes desteklemeli...

Uluslararası rekabete girebilecek şirketlere kamu tarafından destek sağlanması; böylelikle Türkiye'yi yurtdışında temsil edebilecek global markalar yaratılması konusunun önemine işaret eden oturumda, Bersay İletişim Grubu İş İletişim Danışmanı Prof. Dr. Ali Murat Vural, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Engin Baran, Deloitte Danışmanlık Yöneticisi Güneş Süsler, Kale Kilit Pazarlama ve İhracat Grup Başkanı Turhan Turgut ve Marshall Genel Müdürü Feridun Uzunyol konuşmacı olarak yer aldı.

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

 

İnşaat sektörü de teşvik istedi

İnşat malzemesi Sanayicileri Derneği'nin(İMSAD) düzenlediği "1. Uluslar arası İnşaatta Kalite Zirvesi"nde konuşan İMSAD Başkanı Orhan Turan teşvik paketinde yer alan 12 kritik sektör arasında inşaat sanayisinin yer verilmemesini eleştirdi. Turan, "Bu çok önemli bir eksiklik. Bu teşvik ve yatırımların bir ucu eninde sonunda mutlaka inşaat sektörüne dayanacak" dedi.


İnşaat sektörünün ihracat gelirinde otomotiv sektöründen sonra 2. sırada yer aldığını belirten uran, Türkiye ekonomisinin sürekli yüzde 5 büyümesi için inşaat sektörünün yüzde 10 büyümesine yardımcı olunması gerektiğini vurguladı.


Türkiye Sanayicileri ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ'da teşvik paketini olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Ancak krizle mücadeleyle başlayan süreçte halihazırda yüksek seviyeye erişmiş olan bütün açıklarının da artması, önümüzdeki dönemde aşılması gereken en önemli sorun olarak karşımıza çıkacaktır" dedi.

Cumhuriyet


Geri Dön