03 / 05 / 2024

C&A Türkiye'de 18 mağazaya ulaştı!

C&A Türkiye'de 18 mağazaya ulaştı!

168 yıllık C&A giyim markası 3 yıl önce Türkiye'de mağaza açmaya başladı

 



168 yıllık C&A giyim markası 3 yıl önce Türkiye'de mağaza açmaya başladı. Avrupa'daki durgunluğa rağmen büyümeye devam eden C&A, krizde en hızlı Türkiye'de büyüdü. Organik pamuk kullanımında dünyada lider olan ve uygun fiyatlı ürünleriyle bilinen C&A, Türkiye'de zengin müşteriyi de çekmeyi başardı. Geçtiğimiz kış kaşmir kazaklar Nişantaşı'nda yok sattı

Avrupalı giyim markası C&A, 3 yıldır Türkiye'de ve hızla büyüyor. Avrupa'nın en önde gelen giyim markalarından olan C&A, aslına bakarsanız 30 yıldır Türkiye'den alım yapıyordu. Mağazalaşmak için uzun yıllar Türkiye'yi yakından inceleyen C&A, tam da kriz öncesinde Türkiye'de mağaza açmaya başladı. Uygun fiyatlı ürünleri ve büyük mağaza konseptiyle Avrupa'da tanınan C&A, bir aile şirketi. Tam 168 yıllık bir şirket. Rusya ve Güney Amerika dışındaki tüm operasyonları Avrupa merkezli yürütülüyor. Ve C&A'in krizde en hızlı büyüdüğü ülke Türkiye oldu. C&A'in Türkiye CEO'su Berna Kural Okandan'la C&A İstinye Park mağazasında buluştuk.

Siz C&A'den önce Levi's şirketinin Türkiye müdürüydünüz değil mi?

Evet. C&A öncesinde Lev'is'in CFO'suydum. C&A'in ilk Türk çalışanıyım. Burada operasyon kararı alınır alınmaz çalışmaya başladık.

Kaç mağazanız oldu? 

18 mağazamız var, 10 mağazamız İstanbul'da. 2'si çocuk giyimi üzerine, diğerleri aile mağazaları.

Aile mağazaları mı diyorsunuz?

Evet çünkü bir ailenin giyim ihtiyaçlarının tümü mağazalarımızda var.

Türkiye'ye C&A girdi ve kısa bir süre sonra global kriz oldu. Avrupa krizden çok etkilendi. C&A bir Avrupa markası ve siz Türkiye'de büyümeye devam ettiniz...

Bu yıl da yeni mağazalar açacağız ama tam sayı veremiyoruz. Yaklaşımımız istediğimiz lokasyonu bulduğumuzda sonsuz hedefimiz var. Krize rağmen uygun lokasyon bulduğumuzda mağaza açtık.

C&A'in farklı ülkelerde operasyonları var... Nasıl yönetiliyor?

C&A operasyonunda biz Avrupa'ya bağlıyız. Çin ve Uzakdoğu, Güney Amerika operasyonları da var. Türkiye tek Müslüman ülke bu operasyonlarda.

Kaç ülkede var C&A? Kaç mağaza var toplamda?

19 ülkedeyiz. Avrupa'da 1.410 mağazamız var. Çin'i dışında tutuyorum. Ana holdinge bağlı farklı operasyonlarız. 19 ülkeden en büyüğü Almanya. İspanya, Portekiz, Hollanda, Belçika'da da büyüğüz.

Ürünleri kısıtlamadık

Kıran kırana bir rekabet ortamı var. Avrupa gibi değil Türkiye, indirim dönemleri farklı, fırsat ürünleri dönemleri oluyor. Avrupalı bir şirket bunları nasıl algılıyor? Çok uzun taksitli satışlar oluyor...

Bizim bu rekabette yarışacağımız önemli kriterlerimiz var. C&A hiçbir şeyi sıfırdan keşfetmiyor. Baktığımda hep en büyük avantajımız Avrupa'daki kaynağımız diye düşünüyorum. Ürün geliştirmeden satın almaya kadar bir ordu çalışıyor. Biz onlara bilgi veriyoruz, bize göre alım yapıyorlar. Büyüme oranı en yüksek ülke Türkiye oldu krizde.

En iddialı ülke olduğu Almanya'yı geçti mi Türkiye?

Almanya'da 470 mağaza var, belli bir noktaya gelmiş. C&A Almanya'da pazar lideri. Her sene en güvenilir marka çıkıyor Almanya'da. Türkiye'de ise geçmişimiz yok, rekabette o yüzden zorlanıyoruz. Ve Türkiye'de farklı rekabet alanları var. Fokus gruplarımız var. İçgiyim, çocuk, kadın giyimi... Amacımız bize bağlı müşterileri yakalamak. Türkiye operasyonunda internette de alanımız var.

Krizde büyüdük diyorsunuz, hiç mi etkilenmediniz?

Krizde büyüdük. Uygun fiyatlı marka olmamıza rağmen yavaşlama oldu. Biziz müşterimiz sonuçta uygun fiyatlı kalite ürünü bulacağını gördü. Risk almamak adına ürün kısıtlaması yapmadık. Müşteri ihtiyaçlarını buldukça daha çok geldi. Biz kendimizden kıstık, müşteriye yansıtmadık. Bahar aylarıyla birlikte şu anda satışlar çok iyi gidiyor. Koleksiyonda da çok yenilik yaptık. Modayı daha iyi yakaladık. İş kadınlarına hitap eden koleksiyonlar da getirdik.

Hedefinizde iş kadınları da var mı?

Var. Yessica Pure koleksiyonumuz var. Çekimlerini Tülin Şahin'le yaptık Türkiye'de. Çok beğenildi. Kozmopolit, kaliteli, zarif bir çizgisi var. Bazı mağazalarımızda bu koleksiyon çok ilgi gördü. Bizim her mağazamızda da aynı ürün yok. Mağazaya göre ürün değiştiriyoruz. Lokasyona göre değişkenlik gösteriyoruz. Adapazarı ile Nişantaşı mağazalarında aynı ürün yok.

C&A'in Avrupa'da iddialı olduğu bir alan da kullandığı ürünlerin kalitesi... Kulanılan boyalar gibi... Türkiye'deki ürünler de AB standartlarında mı?

Temelde AB standartlarında. Boyada asla sorun olamaz. Risk noktamız yok, o yüzden en güvenilir markayız.

Torbalarımız taklit edildi

Ayrıca Avrupa'nın en çok organik pamuk kullanan markası mı C&A?

Ödüller aldı bu konuda. Organik pamuk kullanma oranımız çok yüksek. Kendi sektöründe dünya birincisi C&A Türkiye'de de aynı ürünler kullanılıyor. C&A bu konuda öncü. Modayı takip ederken yenilikte de öncülük yapıyoruz. Jeanlerin çoğu organik ve sertifikalı ürünler. Organik pamuk konusu üretimde içselleştirildi. Bu tür üretimde öncülüğü aldı C&A. Ayrıca bizim plastik torbalarımız da yok olması kolay torbalar. Biz bunu yazdık torbalara, aynısını bazı markalar da yaptı. Birebir kopya edenler oldu. Biz buna sevindik, çünkü ne kadar fazla marka yaparsa o kadar iyi.

Türkiye'deki müşteri profilinizi öğrenebilir miyiz?

3 yıl içinde biz farklı kesimlere ulaştık. Önce orta gelir grubu geldi. A grubu da 'Ben burada güzel ürün yakaladım' deyip geldi. Geniş bir segment yakaladık. Geçtiğimiz kış ipek ve kaşmir satışlarımız çok yüksekti. Bu ürünler A grubuna hitap ediyordu. Geçen sene kaşmir kazaklar Nişantaşı'nda yok sattı. Başka mağazalarımızda bu ürünler hiç satılmadı.

Alışveriş merkezleri bize yer açtı

Genelde alışveriş merkezlerinde yer alıyorsunuz. Alışveriş merkezleri furyasını da kaçırmıştınız. Birçok alışveriş merkezi size daha sonradan yer açtı değil mi?

İlk Türkiye'ye girerken bir furya vardı, herkes yani tüm markalar da bu furyada alışveriş merkezlerinde yerlerini almıştı. Biz bunca yıllık tecrübeyle gözümüz kapalı davranamazdık. O yüzden de yer alacağımız alışveriş merkezlerini seçerken zorlandık. Sanırım iyi bir strateji izledik ve marka kısa zamanda tanındı. İstediğimiz büyüklükteki mağazalar için seçenekler çıktı. Bir cadde mağazamız var. Cadde mağazası açmamız çok zor. Bizim büyüklük konusunda taleplerimiz oluyor. İstinye Park ve Cevahir gibi alışveriş merkezlerinde çok verimli olduk. Her iki alışveriş merkezine de sonradan girdik.

6'ncı kuşak aile yönetimde

C&A çok eski, köklü bir şirket. İki kardeş kurmuş. Bu büyüklüğe nasıl ulaşmış?

1841 yılında kurulmuş. Kurucular dediğiniz gibi iki kardeş... C&A iki kardeşin isimlerinin baş harfleri. Alman kökenli Hollandalı kurucuları. Şirket aslında çok enteresan. Almanya'dan Hollanda'ya göç etmiş bu kardeşler. Çok demokratik bir yönetim anlayışları var ve hâlâ bir aile şirketi olarak yoluna devam ediyor. Halka açık değil. 6'ncı kuşak aile yönetiminde.

Gerçekten şaşırtıcı...

Dünyada böyle örnek çok az. Genelde biliniyor, üçüncü jenerasyonda bu işler bozuluyor. Aile şirketlerinin kurumsallaşması çok zor oluyor. C&A bunu çok iyi başarmış bir şirket olarak öne çıkıyor. Ailenin her ferdinin sorumlu olduğu ülkeler var. 6'ncı kuşak olduğu için de aile çok büyük. Ama çok profesyoneller. Gençlere de sorumluluk veriliyor.

Kaç yaşında C&A'in CEO'su?

CEO'su 43 yaşında, genç. Aile içinde hem yönetim kurulu hem de tüm karar alma mekanizmalarında ailenin genç üyeleri var. Türkiye bu büyüklükte çok küçük kalıyor ama C&A yönetimi Türkiye'yi çok önemsiyor. En Doğu ve Müslüman biziz. Nüfusumuz ve yapımızla onlar için çok farklıyız.

HEDEF EĞİTİM İÇİN 1.400 çocuĞA ULAŞMAK

BERNA Kural Okandan'ın verdiği bilgiye göre C&A, Türkiye'de Türk Eğitim Gönüllüleri Vakfı'yla bir sosyal sorumluluk projesi yürütüyor. Bu proje kapsamında 1.400 çocuğa ulaşılması hedeflendi. Ateş Böceği adlı projede TIR'la TEGV geziyor, çocuklara eğitim veriliyor. C&A, TEGV'den önce de Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'yle ortak proje yürütmüştü.
Vatan


Geri Dön