Genel

Çağlayan Adliyesi'nde elektrik tüketimi azaltılıyor!

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nın çatısına elektrik tüketimini azaltmak için rüzgar türbini kuruldu. Fehmi Tosun "Asıl amacımız ülkemizdeki tüm çatılarda verimli bir şekilde kullanılabilir bir hale getirmektir" dedi.

Rüzgar türbini projesinin mimarı Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, İstanbul Adalet Sarayı’nın çatısının çok rüzgar aldığını 2012 yılında tespit ettiğini söyledi. Yurtdışında bu tip çatılarda rüzgar türbinlerinin kullanıldığını görünce burada da uygulamaya karar verdiklerini anlatan Tosun, geçen yıl ocak ayında çatıda ölçümler yaptıklarını ve rüzgarın elverişli olduğunu tespit ettikten sonra çalışmalara başladıklarını ifade etti.


Fehmi Tosun, İstanbul Valiliği’nin ilk etapta kendilerine 250 bin liralık yardımda bulunduğunu ve bu parayla aldıkları 37 sensörü geçen yılın şubat ayında adliyenin çatısına yerleştirdiklerini aktardı.


Türbinin ana tasarımcısının Makina Yüksek Mühendisi Barış Erdem olduğunu ve İTÜ’deki hocaların türbine son şekillerini verdiklerini dile getiren Tosun, ilk elektriklerini, 1 Ocak’ta kar fırtınasının olduğu gece saat 23.00’de ürettiklerine ve 1 aydır değişik zamanlarda test yaptıklarına işaret etti.


Elektriği hesapladıkları gibi, yüzde 95 oranında üretebildiklerini ve yüzde 100 olması için gereken eksiklikleri tamamlayacaklarını da kaydeden Tosun, şunları söyledi: “Ülkemizdeki enerjinin yüzde 10’u nakil sırasında kayboluyor. Çatıda üretilen enerji en kısa mesafede tüketime dönüştüğü için nakilde kayıp yok denecek kadar az seviyede. Böyle büyük çatılarımızın hızlı rüzgara ulaşım sağlaması ve atıl durumda bulunmaları nedeniyle çatı tipi rüzgar türbinlerinin ülkemizde kullanılması gerektiğini düşündük. Bu Türkiye’de ilk kez kullanılıyor. Amerika ve Avrupa ülkeleri bütün buna uygun çatılarını, güneş panelleri ve rüzgar türbinleriyle donatmış durumda.”


Tosun, ülke ekonomisine katkıda bulunmak istediklerini, projenin tasarımı, imalatı, planlaması ve son şeklinin verilmesinin tamamen milli olduğunu aktardı. Tosun, “Asıl amacımız, böyle bir türbinin üretilebileceğini ve ülkemizde kullanılabileceğini göstermek, Ar-Ge çalışmalarına başlamak, ilerleyen süreçte geliştirmek, üretim geliştirmelerini tamamlayıp seri halde üretmek ve ülkemizdeki tüm çatılarda verimli bir şekilde kullanılabilir bir hale getirmektir” ifadesini kullandı.


TOKİ Haber