Çalık Enerji Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali açıldı!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çalık Enerji'nin Gürcistan'da açtığı doğalgaz çevrim santralinin önemini vurguladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bu projenin gerçek bir başarı örneği ve Gürcistan ile gelecekte gerçekleştireceğimiz işbirliklerinin temel taşlarından biri olduğunu düşünüyorum. Bu ve benzeri projelerle Gürcistan ile olan işbirliğimiz perçinlenmekte ve tüm dünyaya örnek olmaktadır" dedi.
Çalık Enerji'nin 230 megavat kapasiteli Gardabani Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali'nin açılışında konuşan Yıldız, Türkiye ve Gürcistan arasındaki ilişkilerin geldiği noktadan memnun olduğunu dile getirdi.
Yıldız, Türk yatırımcıların Gürcistan'da birçok projenin yapımına başarılı bir şekilde devam ettiklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Yeni santral ihalelerine müracaat eden çok büyük şirketlerimiz var. Bu bakımdan başka ülkelere de örnek olacak yakın bir işbirliği içerisindeyiz. Gürcistan'ın Gardabani vilayetinde 14 Ekim 2013'te inşasına başlanan 230 megavat kapasiteli Kombine Doğalgaz Çevrim Santrali’ni iki yıl gibi kısa bir sürede faaliyete geçiren Çalık Enerji ve projede emeği geçen diğer firma yetkililerini ve çalışanlarını canı gönülden tebrik ediyorum. Enerji sektörü, Türkiye ve Gürcistan arasındaki dostluk ve komşuluk temelindeki köklü bağın daha da güçlenerek geleceğe ulaştırılmasında en önemli araçlardan birisidir. Gürcistan ve Türkiye coğrafi konumları itibarıyla enerji köprüsü niteliğinde komşu ülkelerdir. Ülkelerimiz bölgesel ve uluslarası projelerde önemli görevler alan ve bu görevleri layıkıyla yerine getiren iki başarılı ve güvenilir ülke olarak dikkat çekmektedir."
Yıldız, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı ve TANAP gibi projelerin sadece Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından değil, bölgesel ve küresel sonuçları itibariyle de uluslararası arenada dikkati çektiğini söyledi. Bakan Yıldız, "Bu projenin gerçek bir başarı örneği ve Gürcistan ile gelecekte gerçekleştireceğimiz işbirliklerinin temel taşlarından biri olduğunu düşünüyorum. Bu ve benzeri projelerle Gürcistan ile olan işbirliğimiz perçinlenmekte ve tüm dünyaya örnek olmaktadır" diye konuştu.
Taner Yıldız, bu tür projelerin bölgenin bir cazibe merkezi haline gelmesine vesile olduğunu ve karşılıklı olarak ülkelerin refahını artırdığını vurguladı. Türkiye ve Gürcistan arasındaki iletim hatlarının da geliştirilmesi gerektiğine işaret eden Yıldız, "Ülkelerimiz arasındaki mevcut Hopa-Batum, Borçka-Ahıska, elektrik iletim hatlarına ilave olarak Batum-Muratlı hattının yapımı konusunda ilerlemeler kaydedilmiştir. Öte yandan Tortum-Ahıska arasında yapılacak hatta ilişkin çalışmalar devam etmektedir" ifadelerini kullandı.
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık da projenin Gürcistan'ın toplam kurulu gücünün yüzde 8'ini oluşturduğunu bildirdi.
Santralin, Gürcistan'ın elektrik ihtiyacının tek başına yüzde 15'ini karşılayacağını belirten Çalık, "Projeyi, Gürcü ve Türk toplamda 920 personelin çalışmasıyla taahhüt edilen tarihten 3 ay önce bitirdik. Santralimiz ayrıca yüksek teknolojinin kullanıldığı ve dünyadaki çevreye en duyarlı projelerden birisi olma özelliğini taşıyor. Biz, Gürcistan ve Türkiye arasındaki iş ortaklarının artmasından, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçleneceğinden büyük memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca Çalık grubu olarak hidroelektrik ve rüzgar enerjisi alanlarında Gürcistan'da yatırımlarımızı devam ettirmekteyiz" diye konuştu.
AA