05 / 05 / 2024

Çalık Enerji, Irak'ta Musul Ninova'nın temelini attı!

Çalık Enerji, Irak'ta Musul Ninova'nın temelini attı!

Çalık Enerji Irak'ta dev bir yatırıma daha başladı. Bin 250 megavatlık Kerbela El-Khairat santralinin ardından Irak'ın en büyük elektrik santrallerinden olacak Musul Ninova'nın temeli atıldı



Altı gaz türbini bulunacak 750 megavatlık santral 20 ayda tamamlanacak. Yaklaşık 2 bin kişinin çalışacağı iki santralle 3.5 milyon kişinin elektrik ihtiyacı giderilecek.

Santralin temeline ilk harcı geçen hafta Musul Valisi Esil Nuceyfı, Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Saad İbrahim Hammudi, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet çalık ve Çalık Enerji Genel Müdürü Dr. Osman Saim Dinç attı. 388.5 milyon dolarlık yatırımla Musul'un yaklaşık 60 kilometre güneyine inşa edilecek doğalgaz çevrim santralinin, inşaatının 20 ayda tamamlanması ve üretime başlaması planlanıyor. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, "Komşu ve kardeş Irak için büyük önem taşıyan 750 megavat büyüklüğündeki Ninova santralinin temelini attığımız için çok mutluyuz. Ninova'nın yanı sıra inşa edeceğimiz bin 250 megavatlık El Khairat santraliyle toplam 2 bin megavat güçle Irak'ın elektrik ihtiyacının karşılanmasında önemli rol oynayacağız" dedi.

Irak Elektrik Bakan Yardımcısı Saad İbrahim Hammudi, Çalık Enerji'nin yapımına başladığı Ninova santrali projesini başlangıç adımı olarak kabul ettiklerinin altını çizerek, "Bölgede aşiret şeyhleri, bölgenin ileri gelenleri Musul'daki Ninova ilindeki yetkililerden projelere destek vermelerini ve yardımcı olmaları istiyorum" dedi. Musul valisi Esil Nuceyfı ise, "Proje, ırak ve Türk hükümetleri arasındaki ittifak ve işbirliklerinin sonucu. Bu ittifakı Çalık Enerji hayata geçirecek. Biz şirketten daha fazlasını bekliyoruz. Çalık Enerji'den bunun gibi güzel projeler bekliyoruz" diye konuştu.
Para


Geri Dön