Çalık Holding Gazprom ve Rosneft'le enerji köprüsü kuracak
Çalık Holding, Rus enerji devleri Gazprom ve Rosneft ile petrol, doğal gaz, elektrik ve inşaat sektörlerinde işbirliği yapacak
Rusya Federasyonu Başbakanı Vladimir Putin'in, Türkiye'ye gerçekleştirdiği bir günlük çalışma ziyaretinde, enerji alanında önemli imzalar da atıldı. Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ve Rosneft Birinci Başkan Yardımcısı Eduard Khudainatov ile ayrı ayrı protokeller imzaladı. Türkiye ve Rusya'da petrol, gaz, elektrik ve inşaat sektörlerinde stratejik işbirliklerinin altyapısını pekiştiren niyet beyanlarının Ankara'daki imza törenine, Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak ile Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç de katıldı.
Sabah
Ve yüzyılın enerji imzaları Türkiye'de atıldı
Rusya ile Türkiye arasında başta enerji olmak üzere birçok alanda 20 anlaşma imzalandı. Türkiye Rusya'ya Güney Akım projesi için fizibilite izni verdi. Ruslar da kaynak sorunu yaşanan Samsun-Ceyhan Boru Hattı'na petrol sağlayacak
Ankara, Rusya ile Türkiye arasında atılan yüzyılın imzalarına ev sahipliği yaptı. Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in Ankara ziyaretinde Moskova-Ankara arasındaki enerji politikaları bakımından dev adımlar atıldı. Putin ile Erdoğan dün Başbakanlık Resmi Konutu'nda baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bulundu. Bu görüşmelerin bir bölümüne İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi de dahil oldu. Görüşmelerin ardından Rusya ile Türkiye arasında devletlerarası 12 farklı alanda çeşitli protokoller imzalandı. Özel şirketler de Rus ortaklarıyla 8 farklı anlaşma yaptı. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında ilk sözü alan Erdoğan, Rusya'nın Türkiye'nin 1. Türkiye'nin de Rusya'nın 5. ticaret ortağı olduğuna dikkat çekti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 40 milyar dolar olduğunu söyleyen Erdoğan, görüşmelerinde ele aldıkları en önemli konulardan birinin de enerji olduğunu vurguladı. Erdoğan şu hususlara dikkat çekti: Üç ayrı başlık altında iki ülke arasında işbirliğini geliştirmeye yönelik protokolleri imzaladık. İmzaladığımız gaz protokolü, Rusya'dan doğalgaz alımımıza imkan sağlayan ve süresi 2011 yılında son bulacak olan doğalgaz alım sözleşmesinin süresinin uzatılmasını öngörmektedir.
GÜNEY AKIM'A İZİN VERDİK
Aynı protokol çerçevesinde Güney Akım Boru Hattı'nın Karadeniz'de, ülkemiz münhasır ekonomik bölgesinde geçmesi için gerekli araştırma çalışmalarını yapılmasına yönelik olarak, Rusya tarafınca talep edilen izin de Rusya ile dostluk ve işbirliğine dayalı ilişkilerimizin ruhuna uygun şekilde Türkiye tarafından verilmiştir. Fazla uzun bir süreç değil ama araştırmalar kısa bir zaman içerisinde bu bölgede başlamış olacak ve Türkiye bu noktada desteğini Güney Akım'a vermiş olacak.
Samsun-Ceyhan'a katılım mutlu etti
SAMSUN-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesi'ne Rusya'nın katılımını çok önemsiyoruz. Bugün bu anlaşmanın yapılması bizi ayrıca mutlu etti. Böylece bu hatta Türkiye, İtalya ve Rusya birlikte çalışma fırsatı bulacaktır. Bundan dolayı Türk boğazları üzerindeki yükü de ciddi manada bu proje hafifletmiş olacaktır. Samsun-Ceyhan'da Rusya'da petrolün verilmesi olayının, gerek rafine edilmesi noktasında gerekse dünyaya takdimi, hem de rafine edilerek hem ham petrol olarak çok büyük işler görecektir. Ceyhan'a bizim bakışımız çok çok farklıdır. Ceyhan'ı bu noktada adeta dağıtım merkezi haline getirmenin gayretleri vardır. Bakü-Tiflis-Ceyhan ve Kerkük-Yumurtalık bunun içindedir. Bu üçüncüsü ile birlikte daha da güçlenmektedir. bu enerji arzı güvenliğini böylece çok daha farklı hale getirmektedir ve atılan adımlar geleceğin yaşayanlarını çok daha rahatlatacaktır.
Mavi Akım KKTC'den geçecek
RUSYA Başbakanı Putin de, görüşmelerinde enerji konusunun büyük ağırlık taşıdığını ve özellikle Güney Akım, Mavi Akım ile Nükleer Enerji Santralı konularında ayrıntılı görüşmeler yaptıkları söyledi. Türkiye'ye Güney Akım Projesi'ne yönelik tutumu nedeniyle teşekkür de eden Putin şu konuların altını çizdi: Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nı, Rusya ve Hazar denizinde artan petrol çıkarma miktarını göz önünde bulundurarak, gerçekçi ve çok cazip bulduk ve desteklemeye karar verdik. Mevcut Mavi Akım Hattı'nın uzatılması ve güneye doğru 3. ülkelere uzatılması söz konusu. Bu ülkeler Kıbrıs, Lübnan, Suriye ve İsrail. Bu konuda da anlaştık. Türkiye, bölgede önemli bir transit ülke haline gelmektedir. Güney Akım Hattı da Türkiye karasularından geçecek diye düşünürsek, Türkiye büyük bir enerji transit ülkesi olacak.
l NÜKLEER enerji için Türk-Rus konsorsiyumun ihaleyi kazanmış olması bizim için gurur kaynağı. Genel olarak Rus konsorsiyomu Türkiye'nin nükleer santral ihalesi ile ilgili taleplerine olumlu karşılık vermiştir. İlave bir takım çalışmalara ihtiyacımız var. Bir takım hesaplara ihtiyacımız var. Türkiye'nin kilowatt saat ve inşaat fiyatı ile ilgili sorunları var.
NÜKLEERDE ANLAŞMA GERÇEKLEŞMEDİ
NÜKLEER santral ihalesi konusunda anlaşmaya varılamadı ancak, Rus tarafı maliyetleri yeniden hesapladıktan sonra fiyatı 12 cente kadar düşürmeyi kabul etti. Putin'in ziyaretinde, Rusya'nın Tuz Gölü Doğalgaz Depolama tesisinin yapımını gerçekleştirmesi, sona eren Batı Hattı Doğalgaz Protokolü'nün yenilenmesi, gümrük sorununun aşılması için 2 yeni Yeşil Hattın açılması ve Türk-Rus Koleji ve Üniversitesi'nin kurulması konularında da protokoller imzalandı.
Putin sertleşti Erdoğan yumuşattı
BASIN toplantısında bir Rus gazetecinin, Burgaz-Dedeağaç Projesi ve Samsun-Ceyhan Projesi için yeterli petrolün olup olmadığına ilişkin sorusu üzerine Putin, bölgede bu iki proje için yeterli petrol bulunduğunu söylerken, Samsun-Ceyhan ile Burgaz Dedeağaç'ın 'Nabucco ve Güney Akım gibi birbirine rakip olmadığını' söyledi. Putin ardından üstüne basa basa Nabucco ile Güney Akım'ın rakip projeler olduğunu tekrarladı. Bunun üzerine Erdoğan da söz alarak, şu yanıtı verdi: Güney Akım ve Nabucco'yu birbirinin alternatifi olarak, rakibi olarak takdim etmekten öte, bana göre, bir çeşitlilik olarak ifade etmek çok daha isabetli olur. Kaldı ki bunlar yarın zaten Avrupa'ya yetmeyecek ve bugünden alınan bir tedbirdir.
Nabucco ve Güney Akım birbirinin rakibi
DOĞALGAZ alanında Güney Akım ve Nabucco birer rakiptir. Bunların arasındaki rekabet, Burgaz-Dedeağaç arasındaki rekabetten çok çok büyüktür. Ama Güney akımın yapılması Nabucco'nun önünü tamamen kapatmıyor. Tüketicilerin ihtiyaçlarına göre iki hat da gerçekleştirilebilir. İki petrol hattı arasındaki rekabet çok daha azdır. Artan üretime bakarsanız, üretim hacmi genel olarak bu iki projeye de yetebilir. Ve ne kadar fazla altyapı projesi varsa, bu o kadar iyidir. Çünkü bu enerji arz güvenliğini sağlıyor.
Greenpeace'ten Putin eylemi
RUSYA Başbakanı Putin'in, Başbakan Erdoğan ile görüşmek üzere Başbakanlık Konutu'na girişinden kısa bir süre sonra Greenpeace eylem yaptı. Akkuyu'ya nükleer santral ihalesini kazanan konsorsiyumun büyük ortağının Rus firması olması nedeniyle eylem yapan iki Greenpeace üyesi, Rusya'yı protesto etti. Biri kadın, biri erkek iki eylemci, karınlarında gizledikleri pankartları çıkardı. Eylemciler, Rusya ve Türkçe yazılı 'Nükleer Hayır, Teşekkürler' yazılı pankartları açarken apar topar gözaltına alındı. Putin için alınan olağanüstü güvenlik önlemleri de dikkat çekti.
Mahmut GÜRER-Murat ÖZTEK/Akşam
Damat da törendeydi
Çalık Holding, dün bir açıklama yaparak Vladimir Putin'in Türkiye'ye gerçekleştirdiği bir günlük çalışma ziyaretinde enerji alanında ‘tarihi imzaların' atıldığını vurguladı. Açıklamada, Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık'ın Rus gaz devi Gazprom'un Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Alexander Medvedev ve Rosneft Birinci Başkan Yardımcısı Eduard Khudainatov ile ayrı ayrı anlaşmalar imzaladığı kaydedildi.
Türkiye ve Rusya'da petrol, gaz, elektrik ve inşaat sektörlerinde stratejik işbirliklerinin altyapısını pekiştiren anlaşmaların Ankara'daki imza törenine, Başbakan Erdoğan'ın damadı olan Çalık Holding CEO'su Berat Albayrak ile Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç'in de katıldığı belirtildi.
Radikal