Genel

Çalık Holding İlk İşim Girişim yarışması sonuçlandı!

Çalık Holding ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “İlk İşim Girişim” yarışması sonuçlandı. 29 farklı üniversiteden 225 projenin yarıştığı ve 10 projenin finale kaldığı etkinlikte, birinciliği ‘Damar Görüntüleme Spreyi’ aldı...

Çalık Holding ve Yıldız Teknik Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen “İlk İşim Girişim” yarışması sonuçlandı. 29 farklı üniversiteden 225 projenin yarıştığı ve 10 projenin finale kaldığı etkinlikte, birinciliği ‘Damar Görüntüleme Spreyi’, ikinciliği ‘Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri’ ve üçüncülüğü ‘Şeker Otu Üretimi’ projeleri aldı. Finalde ilk 3’e kalan yarışmacılar, Çalık Holding’ten toplam 1 milyon TL’ye kadar finansman sağlama şansını kazandılar. Bunun yanı sıra birinci olan proje YTÜ Teknoloji Transfer Ofisi Kulukça Merkezi’nde 1 yıl ücretsiz ofis ve mentorluk hizmetinden faydalanma imkanını elde etti.


Başta Türkiye olmak üzere, dünyanın birçok noktasında faaliyet gösteren, yaptığı yatırımlarda önce insana ve topluma fayda sağlayan çalışmalara odaklanan Çalık Holding ve bir asrı geride bırakan tarihiyle, Türkiye’nin köklü üniversitelerinden Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) işbirliği ile, uygulanabilir iş fikri olan girişimci adaylara yönelik düzenlenen “İlk İşim Girişim” yarışması sonuçlandı.


Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü Otağ-ı Hümayun’da düzenlenen, Çalık Enerji Genel Müdürü Osman Saim Dinç, Gap İnşaat Proje Direktörü Ender Hıdıroğlu, Abraaj Group İcra Kurulu Üyesi ve Ortağı Selçuk Yorgancıoğlu ile YTÜ TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Cengiz Kaya’nın jüri üyeliğini yaptığı yarışmada finale kalan 10 genç, projelerini savunarak kıyasıya mücadele etti.



İlk üç projeye Çalık Holding’ten toplam 1 milyon TL’ye kadar finansman


Yarışmanın birinciliğini Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü’nden ‘Damar Görüntüleme Spreyi’ isimli projeleriyle İlkay Şenel, Vildan Erci, İsmail Ağır, Rıdvan Yıldırım, Özlem Tavukçuoğlu, Mustafa Niğde ve Mustafa Cemek’ten oluşan ekip kazandı. Birinciliği hak eden ‘Damar Görüntüleme Spreyi’ projesi, damar yolu bulunması zor olan bebek ve çocuklar, kanser hastaları, yaşlılar ve koyu renkli tene sahip insanların damarlarının kolaylıkla bulunmasında etkili oluyor. Biyo uyumlu yapısıyla insan sağlığına yan etkisi olmayan sprey, vücuda uygulandıktan birkaç saniye sonra damar yolunu belirginleştirmeye başlıyor. Maliyeti oldukça düşük olan bu ürün ile, sağlık sektörünün işinin kolaylaştırılması, hastaların ise acısız damar yolunun açılması amaçlanıyor. 


İkinciliği ise, HTMSS İleri Teknoloji Mekatronik Sistemler’den ‘Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri’ isimli projesiyle Yrd. Doç. Dr. Utku Büyükşahin kazandı. Bu projede, uzvunu kaybeden kişilerin eksik uzuvları yerine dokunma hissine sahip yapay deri kaplanıyor. Yapay derinin algıladığı dokunma ve sıcaklık duygusunun insan beynine aktarılması ve dolayısıyla kişinin protez el, kol, bacak gibi yapay uzuvları kendi uzuvları gibi hissetmeleri sağlanabiliyor.


Yarışmanın üçüncülüğü ise İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Ayhan Parlar’ın oldu. Parlar’ın ‘Bitki doku teknikleri kullanılarak yüksek verimde stevia rebaudiana (şeker otu) üretimi ve bu bitkiden doğal tatlandırıcıların eldesi’ ismini verdiği proje, yapay ve diğer şekerlerin insan sağlığındaki olumsuz etkilerinin önlenebilmesi için doğal ve zararsız şekerlerin üretiminin arttırılmasını amaçlıyor. Aynı zamanda bu projeyle Türkiye’de şeker otu üretiminin arttrılması ve büyük pazarlarda söz sahibi ülkelerden biri konumuna getirilmesi hedefleniyor.


Projeleriyle kıyasıya yarışan diğer 7 finalist ve projeleri:


QLoad: Berkin Gülay, Erdem Emekligil, Ahmet Oğuz Kansız


Giyilebilir Fikirler: Gülsüm Çiğdem Çavdaroğlu


Tasarruf Yapabilen Akıllı Piriz: Umut Akparlar


Erken Dönem Diyabet Teşhis Cihazı: Ulaş Çırpıcı


Kablosuz RF Enerji Hasatlayan Pilsiz Sensörler Geliştirilmesi: Yrd.Doç.Dr.Hakan Paşa Portal, Yrd.Doç.Dr. Sibel Zorlu Porta


Arşın Akıllı Sanal Market: Behboud Bashiri


Tartaros Mitolojik Bilmece Oyunu: Mustafa Yurt, Oytun Önal, İbrahim Çavdaroğlu