Çalışan emekli engelliler emlak vergisi öder mi?
Emlak vergisinde tek meskene sahip taşınmaz mal sahipleri bazı şartlar dahilinde sıfır oranlı emlak vergisinden faydalanabiliyor. Buna göre çalışan emekli engelliler emlak vergisi öder mi?
Çalışan emekli engelliler emlak vergisi öder mi?
Emlak vergisinden muaf olunabilmesi için, 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olmak, bu meskenin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmamak gerekiyor.
Vergi kapsamında bu şartı yerine getiren;
- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar
- Emekliler
- Hiçbir geliri olmayanlar
- Şehit yakınları
- Dul ve yetimler
- Engelliler
- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Peki engelli vatandaşlar emekli olduktan sonra çalışırsa, emlak vergisi muafiyeti kalkar mı yoksa devam eder mi?
Emlak vergisi uygulamalarında engelli vatandaşlara özel bir durum söz konusu.
Engelliler, emekli olduktan sonra çalıştıkları zaman tek mesken şartını yerine getirdikleri takdirde, emlak vergisi ödemiyor.
GİB. Denizli VD.Bşk., 06.12.2012 tarih ve 15.01-175-517 sayılı özelge gereğince; Engelli bir kişinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen bir evi ve kira aldığı birçok dükkanı bile olsa, konutu için emlak vergisi ödemiyor;
Ancak dükkanlar için emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Bilindiği üzere muafiyet yalnız meskenler için geçerli oluyor. Dükkan ve işyeri vasfı taşıyan gayrimenkuller emlak vergisi muafiyeti kapsamına girmiyor.
Ayrıca engelli vatandaşlar, evini kiraya verip kendisi yakınlarının yanında otursa dahi yine tek meskeni için Emlak Vergisi ödemiyor.