Ekonomi

Çalışan EYT’liler dikkat! Kıdem tazminatınız için bunları mutlaka yapın!

EYT'liler yıllar sonra muradına ererken, şimdi de gündeme kıdem tazminatı meselesi geldi. Peki bu tazminatta ödeme şekli nasıl olacak, aynı yerde çalışmaya devam edecek olan EYT’lilerin nelere dikkat etmesi gerekiyor? Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edecek olan kişilerin kafasında tazminat ve izin haklarının ne olacağı gibi  soru işaretleri var

EYT’nin Ocak ayı ortalarında yasalaşması beklen EYT ile şimdi de akıllara gelen soru, tazminat meselesi. Emekli olduktan sonra aynı işyerinde çalışmaya devam edecek olan kişilerin kafasında tazminat ve izin haklarının ne olacağı gibi  soru işaretleri var.

Akşam gazetesinde konuyla ilgili bir yazı kaleme alan Okan Güray Bülbül, EYT’den emekli olacak kişinin, yasa çıktıktan sonra, aylık bağlatma gerekçesiyle hemen istifa etmesi gerektiğini söyledi.

İşverenin ise çalışanına güvenmiyorsa, SGK’dan ‘emekli olabilir’ şeklinde bir yazı talep edebileceğini kaydeden Bülbül, şöyle devam etti:

“İstifasını sunan çalışan, işveren tarafından çıkışı yapıldıktan sonra SGK'dan aylık tahsis talep edebilir. Bu talep e-Devlet üzerinden de yapılabilir. Eğer düzenlemenin 15 Ocak 2023 tarihinde yasalaştığını varsayılırsa, SGK, 31 Ocak 2023 tarihine kadar yapılacak aylık taleplerini, 1 Şubat 2023 tarihinden itibaren aylık hesaplayacak. 1 Şubat 2023’ten itibaren hesaplanacak aylıklar, SGK’nın, şahsın başvurusu esnasında verilen tahsis numarasının son hanesine göre şubat ayının 17'si ila 24'ü arasında yatırılacak. Bu tarihlere aylığın yetiştirilememesi durumunda, birikmiş aylıklar kişilere en kısa sürede ödenecek. Yani aylığın ödenmesindeki gecikme herhangi bir maddi kayıp yaratmayacak.

KIDEM TAZMİNATI ÖDEMESİ PEŞİN OLMALI

Yazısında, kıdem tazminatıyla ilgili de bilgiler veren Bülbül şöyle devam etti:

Şu an özel sektörde çalışan EYT'liler, aylık bağlatmak için işyerlerinden istifa ettiklerinde kendilerine kıdem tazminatı ödenmesi şart. Buradaki tek koşul, işçinin aynı işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışmasının olması. Bu şartı sağlayan işçilere işverenin makul bir süre içerisinde kıdem tazminatı ödemesi gerekli.

 

Kıdem tazminatı kural olarak işçiye peşin olarak ödenmek zorunda. Fakat çalışanın onaylaması durumunda taksitle ödenebilir

Öte yandan taksitlendirilen kıdem tazminatı için de yazılı bir protokol düzenlenmesi de çalışan lehine olur. Aksi takdirde mağduriyet yaşanabilir.