Kent Haberleri

Çalışan EYT’lilere ek maaş müjdesi! Bu detayı sakın atlamayın!

Milyonların gözü EYT için meclise çevrildi. EYT’de geri sayım sürerken ilave maaş detayı ortaya çıktı. İşte detaylar... Emekli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlayan kişiler için ödenen sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim uygulanacak

Edinilen bilgilere göre, EYT'lilerin çalışmaya devam etmesi de desteklenecek. Emekli olduktan sonra 10 gün içinde aynı işyerinde yeniden çalışmaya başlayan kişiler için ödenen sosyal güvenlik destek primi işveren payında 5 puan indirim uygulanacak. Bu sayede normal çalışan ile EYT’yle emekli olan kişiler arasındaki prim farkı 2 puana düşecek. İşverenler bu farkın da kaldırılmasını isterken, 10 günlük sürenin ise Meclis Genel Kurulu'ndaki görüşmeler sırasında 30 güne uzatılması talepleri bulunuyor.

NE KADAR EK ÖDEME ALINACAK?

Emekli olup çalışmaya devam eden sigortalılardan yapılan prim kesintisi ise azalacak. Böylece işçilerin aynı brüt ücretle çalışmaya devam etseler bile net ücretleri artacak. Örneğin; asgari ücretli çalışandan yüzde 15 oranında sosyal güvenlik primi ve işsizlik sigortası primi kesiliyor.

İşte detaylar...

Bu sayede 10 bin 8 TL olan brüt ücretten 1.501 TL 20 kuruş prim kesintisi yapılmasının ardından işçiye net 8.506,80 TL ödeniyor. Bu çalışan, emekli olup aynı brüt ücretle çalışmaya devam ettiği zaman yüzde 15 yerine yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi (SGDP) kesintisi yapılacak. Aylık prim kesintisi 1501 TL 20 kuruştan 750,60 TL’ye düşecek. Bu tutardan da 112,59 TL gelir vergisi kesilecek. Çalışanın eline 9.144,81 TL net ücret geçecek. Yani brüt 10.008 TL asgari ücretle çalışanın net ücreti emeklilik öncesi 8.506 TL iken, emeklilik sonrası 9.144 TL olacak. İşçinin net ücreti 638,1 TL artacak.

BRÜT MAAŞ ÜZERİNDEN ANLAŞMA YAPANA YARAYACAK

Prim kesintisinin azalması yüzünden net ücrette yaşanacak artış brüt maaşı 11 bin TL olanda 701,25, 15 bin TL olanda 956,25, 20 bin TL olanda 1.275, 25 bin TL olanda 1.593 TL’yi bulacak. Brüt maaşı 30 bin TL olanın net ücreti ise 1.912 TL yükselecek. Tüm sigortalılarda prim farkı yaşanacak. Fakat bu fark, işverenle brüt maaş üzerinden anlaşma yapan kişilere yansıyacak. Net maaşla anlaşanlar kişilerde ise bu fark işveren tarafından değerlendirilecek.

Aile Bakanı Derya Yanık resmen açıkladı! Kadınlara yeni yardım müjdesi! Bu para mart ayında hesaplara yatacak!

Çiftçilere müjde! Gübre dağıtımı başladı! Resmen açıklandı! Gübrenizi hemen alabileceksiniz!

Dibi gören altında en dikkat çekici yorum o uzmandan geldi! “Altın önümüzdeki birkaç ay içinde...”