Çalışan herkesi ilgilendiriyor. Çalışma hayatı uzmanından önemli uyarı
Ekonomik kriz nedeniyle bütün dünyada ek işte çalışma furyası giderek yaygınlaşıyor. Peki işveren bu durumu yasaklayabilir mi? Birden fazla işte çalışma fesih sebebi mi? Hangi durumlarda yazılı izin gerekiyor? İşte bu konuda bilmeniz gerekenler...
Milliyet Gazetesi İş Yaşamı Uzmanı Cem Kılıç bir çok işverenin, sözleşmelere birden fazla işte çalışmayı sınırlayan maddeler koyduğunu belirterek, işçilerin aynı anda birden fazla işverene bağlı olarak çalışmalarının anayasal çalışma özgürlüğünün bir uzantısı olduğunu ifade etti.
Ekonomik nedenlerle işçilerin birden fazla işte çalışma trendinde artış olduğunu kaydeden Kılıç, işçiye tek yerde çalışma zorunluluğu getiren hükümlerin geçerliliğinin tartışma konusu olduğunu belirtti. İşverenlerin bu hükümlere dayanarak işçileri işten çıkarma ve tazminat talep etme yoluna gittiklerini kaydeden Kılıç, "İşçilerin aynı anda birden fazla işverene bağlı olarak çalışmaları anayasal çalışma özgürlüğünün bir uzantısı olarak yasaklanabilir bir durum değildir" ifadesini kullandı. İşverenlerin başka işte çalışmayı yasaklayan hükümlerinin kural olarak geçersiz olduğunu yakın zamanda İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi’nin verdiği bir kararla bu durumu onayladığını kaydeden Kılıç, mahkemenin söz konusu hükümlerin anayasaya aykırılık oluşturduğu için geçersiz sayılması gerektiğini açıkça ifade ettiğini bildirdi.
Mevcut işe zarar iddiası ispat gerektiriyor
Ancak bu durumun istisnaları olduğunu ifade eden Kılıç, rekabet oluşturacak durumlarda ve ek çalışma sürelerinin mevcut işe zarar verdiğinin ispatlanması halinde ek iş ile ilgili yasaklama getirilebileceğini kaydetti. Yapılan ek iş işçinin dinlenmesine engel oluyorsa, işçi sağlığını ve güvenliğini tehlikeye atıyorsa, mevcut işe yoğunlaşmasına engel oluyorsa bu durumda et işte çalışmanın yasaklanabileceği ancak böyle bir durumda da işçinin yan işte çalışmasının yol açtığı olumsuzluğun incelenmes ive tespit edilmesi gerekiyor.
Yazılı izin varsa işten çıkarılamıyor
İşçinin çalıştığı işle aynı konuda bağımsız veya bağımlı olarak çalışmasının da mümkün olduğunu kaydeden Kılıç, bu durumda işverenden yazılı izin almak gerektiğini kaydetti. İşveren bunu kabul ediyorsa bu dayanarak işçiyi işten çıkaramıyor, çıkarsa bile tazminat ödemek zorunda kalıyor.
Rekabet tazminatsız fesih hakkı getiriyor
Ancak rekabet yasakları kapsamında bir iş yapılıyorsa işçi bu durumda başka bir iş yapamıyor. Rekabet yasakları ise ikiye ayrılıyor. İlki işçinin çalışırken tabi olduğu ikincisi ise işten ayrıldıktan sonra tabi olduğu yasak. İlkine göre işçilerin çalışırken işverenleriyle rekabet etmeleri İş Kanunu kapsamında yasaklanıyor. İşçinin işvereni ile aynı işi dışarıda bağımsız olarak yapması sadakat borcunun ihlali anlamına geliyor. Kanun bu durumu iyi niyet ve ahlak kurullarına aykırı kabul ediyor ve işçinin tazminatsız olarak işten çıkarılmasına olanak tanıyor. İşçi çalışırken rekabet yasağına aykırı davranıyorsa, rekabet oluşturacak başka bir işte çalışıyorsa işveren açısından fesih hakkı doğuyor.
Ticaret Bakanlığı duyurdu! 419 memur alınacak! Memur olmak isteyenler müjde! İşte başvuru şartları
Taşeron işçilere kadro ne zaman? 90 bin işçi kadroya alınacak mı?
Memur olmak isteyenlere müjde! Hazine ve Maliye Bakanlığı KPSS’siz memur alıyor! İşte detaylar!