Ekonomi

Çalışanın milyarlarca doları bakın nasıl eridi?

Milyonlarca çalışan ve işverenden yapılan kesintilerle oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu'nun varlığı 4 yılda eriyip pul oldu. İşsizlik Sigortası Fonu’nun 4 yıl önce milyarlarca doları vardı ancak uygulanan politika kasadaki nakit varlığı bakın nasıl eritti...Fondaki para düşük faiz yerine dolara yatırılmış olsaydı, salgın dönemindeki harcamalara rağmen bugün Fon'un kasasında 35 milyar doların üzerinde para olacaktı

Sözcü Gazetesi'nden Erdoğan Süzer'in haberine göre; Fonun nakit varlığı 2018 yılında 127,6 milyar TL'ye, o dönemki kurla dolar karşılığı ise 33 milyar 947 milyon dolara kadar yükseldi. Fondaki para düşük faiz yerine dolara yatırılmış olsaydı, salgın dönemindeki harcamalara rağmen bugün Fon'un kasasında 35 milyar doların üzerinde para olacaktı. Yapılan hesaplamalara göre; yanlış yatırım tercihi yüzünden işsizin parası 2021 sonunda 6,8 milyar dolara, bu yılın ağustos sonu itibarıyla de 6,2 milyar dolara geriledi.

Almanya gibi yardım dağıtılabilirdi

 

Habere göre; çalışanlar "işsiz" kaldığında bir nebze de olsa yaraya merhem olacak fondaki para Hazine kağıtları ve kamu bankalarının düşük faizlerine yatırılınca büyük kayıp yaşandı. 4 yıl öncesine kadar 34 milyar dolara kadar çıkan Fon'un nakit varlığı bugün 6,2 milyar doların da altına düştü. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Fon kaynakları, reel getiri sağlayan yatırım araçlarında değerlendirilseydi, bugün ekonomik kriz altında ezilen işsizlere tıpkı Almanya gibi şartsız nakit para dağıtılabilirdi.

Yüksek getiri hükmü rafa kaldırıldı

Haberde İşsizlik Sigortası Fonu ilk uygulamaya konduğunda, nakit kaynağın en yüksek faizi veren bankalarla, yüksek getiri sağlayan yatırım araçlarında değerlendirilmesinin hükme bağlandığı hatırlatılarak, bu düzenleme bir süre uygulandığını, bu sayede fon gelirlerinin hızla büyüdüğü ifade edildi. Daha sonra fon kaynaklarının sadece Hazine borçlanma kağıtlarıyla kamu bankalarının düşük faizli mevduat hesaplarında değerlendirilmesine karar verildiği belirtilerek, böylece işsizin parası kağıt üstünde büyüyor gibi görünse de özellikle 2018 yılından sonra enflasyon ve kurlardaki artışın etkisiyle reel olarak erimeye başladığı kaydedildi.

Defalarca amacı dışında kullanıldı

İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken paralar, AKP hükümetleri döneminde birçok kez amacı dışında kullanıldığı dile getirildi. Yasa ilk çıktığında vergiden muaf tutulan Fon, sonradan Gelir Vergisi kapsamına alınarak bütçeye kaynak aktarmaya başlandı. 2010 yılına gelindiğinde ise Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) hayata geçirileceği iddiasıyla Fon'dan 10 milyar liralık borç alındı. Dönemin kuruyla yaklaşık 6,5 milyar dolar olan ve bugün 118 milyar liraya karşılık gelen o borç hala işsizlik fonuna ödenmedi.

Son dakika! Temmuz ayı işsizlik rakamları açıklandı! İşsizlik devam ediyor

İşsizlik maaşı ne kadar oldu? 2022 İşsizlik maaşı başvurusu nasıl yapılır?

AB'den ilginç çıkış! Dışardan işçi gerekiyor.