Ekonomi

Çalışanlar dikkat! İşte daha yüksek emekli aylığı alabilmeniz için yapmanız gereken her şey!

Emekli olunduğunda alınacak emekli maaşının miktarını belirlemek çalışanların elinde bulunuyor. Daha yüksek emekli aylığı almanın yolları nelerdir? Emekli aylığı nasıl yükseltilir? İşte detaylar... Emekli olmadan önce bazı detaylara dikkat ederek bu dönemde daha yüksek maaş getirisi elde edebilirsiniz

Emeklilik her çalışanın emeğinin karşılığını aldığı ve yıllarca çalışmanın ardından dinlenmeye geçtiği bir dönem. Emekli olmadan önce bazı detaylara dikkat ederek bu dönemde daha yüksek maaş getirisi elde edebilirsiniz. İş hayatında alacağınız bu önlemlerle emekliliğinizin tadını daha fazla çıkarabilirsiniz.

EMEKLİ MAAŞLARINI YÜKSELTMEK MÜMKÜN MÜ? 

Emekli aylığını yükseltmenin yolu, planlama yapmaktan geçiyor. Bu yüzden emeklilik planını son senelere bırakmamak ve şimdiden planlama yapmak gerekiyor. Bu konuda ne kadar çabuk davranırsanız, o kadar yüksek emekli aylığı elde edebilirsiniz. Zamanınız azsa en azından son 4 yılı iyi değerlendirerek ve yüksek prim yatırarak durumu lehinize çevirebilirsiniz. Bu sayede emekli olduğunuzda alacağınız aylık da daha yüksek olur.

İşte detaylar...

 

YÜKSEK EMEKLİ AYLIĞI ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELER?

 - Emekli maaşı hesaplaması yapılırken dikkat edilen en önemli husus, kişinin prime bağlı asıl kazancıdır. Diğer bir ifadeyle bordrodaki brüt aylık miktarıdır. Bu gelir ne kadar fazlaysa, avantaj da o kadar çok olur. Bu yüzden aylığınız asgari ücretten yüksekse aylığınızın düşük gösterilmesine müsaade etmeyin.

- Net aylığınız yalnızca aldığınız aylık ücretten oluşmuyor. Düzenli olarak ödenen yemek parası, ikramiye gibi ödemelerin de bordronuzda brüt aylığa eklenmesi gerekiyor.

- Primlerinizi kendiniz yatırıyorsanız veya isteğe bağlı sigortalıysanız tavan fiyattan ödeme yapmalısınız.

- Eğer düşük maaşınız varsa ve olanağınız bulunuyorsa iki yerde sigortalı olarak çalışın. Bu şekilde prim miktarına asıl kazançlarınız ilave edilir ve daha yüksek bir tutar ortaya çıkar.

- Emekli maaşınızı yükseltmek için uzun süre çalışmaktan ziyade hangi şartlarda çalıştığınız da önem arz ediyor. Aynı iş yerinde eşit zamanlarda çalışan ama aldığı ücret farklı olan iki çalışanın emekli aylıkları da farklı olur.

- Prim gün sayılarının her ay için 30 gün sayılmasına dikkat edin.

- Emekli olacağınız zaman başvuru sırasında eş ve çocuk gibi bakmakla yükümlü olduğunuz bireylerin sayısını tak olarak bildirmeniz gerekiyor. Zira bu sayı emekli aylığınızı etkiliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan rekor sayıda personel alımı! İş arayanların başına talih kuşu kondu!

Deprem sonrası prefabrik yapılarda flaş gelişme! Resmi Gazete’de yayımlandı!

Cumhurbaşkanı Erdoğan resmen duyurdu! O destekler arttırıldı! Bu parayı hemen alın!