Kent Haberleri

Çalışanlar dikkat! Malulen emekli olabilirsiniz!

Çalışma hayatında normal emeklilik dışında sıkça görülen bir durum da malulen emeklilik. Çalışma hayatına atılan bir kişinin sonradan hastalık ya da iş kazası gibi durumlarda yararlanabildiği bu hakla ilgili her şeyi biliyor musunuz? Bilmiyorsanız işte detaylar… Peki kimler bu haktan faydalanıyor ve malulen emekli olabiliyor, malulen emeklilik nedir? 

İş hayatında normal emeklilik dışında malulen emekli olabilme hakkı da bulunuyor. Peki kimler bu haktan faydalanıyor ve malulen emekli olabiliyor, malulen emeklilik nedir?

 

Çalışma yaşamında iş kazası ve meslek hastalığı gibi bazı olumsuz durumlar yaşanabilmekte. İşte bu olumsuzluklar neticesinde çalışanların iş hayatları erken yaşlarda sekteye uğrayabiliyor. Kişinin iş yaşamına engel teşkil edecek problemlerin ortaya çıkması ise malulen emekli olma hakkı doğurabiliyor. İşte malulen emeklilik ile ilgili merak edilenler…

MALULEN EMEKLİ NE DEMEK?

Çalışan bir kişinin işe girdikten sonra iş kazası geçirmesi, sağlık sorunları yaşaması ya da meslek hastalığına yakalanması gibi olumsuz durumlar iş gücü kaybını meydana getirebilmekte. İşte bu durumda kişinin yeni bir iş bulması veya mevcut işine devam etmesi mümkün olmayabiliyor. Çalışanın en az iş gücü kaybı ile sonuçlanan bu durumun oluşturduğu mağduriyeti engellemek için uygulanan emeklilik sistemine de ‘malulen emeklilik adı veriliyor.

KİMLER MALULEN EMEKLİ OLABİLİR?

Çalışma yaşamını düzenleyen 5510 sayılı yasaya göre 4A, 4B ve 4C bünyesindeki sigortalı ya da işverenin beyanıyla, meslek hastalığı ya da iş kazası gibi durumlar sonucunda düzenlenen sağlık raporu ile çalışanın meslekte kazanma gücünü en az yüzde 60 oranını kaybettiği tespit edilirse ve çalışan görevini yapamayacak duruma düşerse malulen emekliliğe hak kazanabilmekte.

Adı geçen bu meslek hastalıkları arasında kanser, Multiple Skleroz (MS), şizofreni, akciğer nakli, parkinson, AIDS, demans, solunum sistemi hastalıkları, beyin tümörü, epilepsi, anemi, denge bozuklukları, karaciğer hastalıkları, şeker hastalığı, görme azlığı, kalp nakli, kalp yetmezliği, tüberküloz ve böbrek nakli gibi rahatsızlıklar yer almakta.

YARARLANMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR GEREKLİ?

Meslek hastalığı ya da iş kazası nedeniyle çalışamayacak durumda olan ve malulen emeklilik sisteminden yararlanmak isteyen kişilerin yerine getirmesi gereken belli başlı şartlar bulunmakta.

Bu şartlar is şunlar:

-En az 10 senelik sigortalılık süresinin tamamlanmış olmak.

-Çalışanın en az 1800 günlük ödenmiş priminin bulunması.

-Bir başkasının bakımına muhtaç seviyede malul olan kişi için sigortalılık süresi aranmaz, sadece 1800 gün prim, yaşlılık ve ölüm sigorta priminin ödemesini yapmış olması, malulen emeklilik hakkı için yeterli olmakta. Ayrıca bu primler sonradan da toplu olarak da ödenebilmekte.

-Kişinin malulen emekli olabilmesi için maluliyet durumunun işe başladıktan sonra yaşanmış olması..

-Sigortalı çalışan kişinin meslekte maluliyetinin saptanması için gerekli muayene tam teşekküllü sağlık kuruluşunda yapılarak raporlanması.