Ekonomi

Çalışanlar hemen e-devlete baksın! Toplu paranız geri ödenecek!

Özel sektör çalışanları hemen e-devletine baksın. Birikmiş toplu paranız geri ödenecek. İşte detaylar!Çalışanlar hemen e-Devlet Kapısına yönelsin ve kontrol etsin

Özel sektörde çalışanlar için kritik bir hatırlatma da bulunuldu. Çalışanlar hemen e-Devlet Kapısına yönelsin ve kontrol etsin.

İşte tüm ayrıntılar…

Sigortalı çalışanlar, iş yerlerinde otomatik olarak BES'e dahil edilir. BES kesintisi, sigortalı çalışanların brüt olan maaşlarından her ay yüzde 3 oranında kesinti yaşanarak, bu kesinti tutarı Bireysel Emeklilik Sistemine geçirilir. Bu şekilde de çalışanlar emeklilik dönemlerinde birikim elde etmiş olurlar.

E-DEVLET KAPISINDAN BES SORGULAMASI YAPIN!

Bazı vatandaşlar, BES kesintisi olduğunun farkında bile olmayabilir ve birikmiş paraları bankada bu şekilde bekleyebilir. Bundan dolayı da e-Devlet Kapısı üzerinden BES ile ilgili araştırma yapmak son derece önemlidir. Sigortalı olarak çalışanlar, e-Devlet uygulamasına giriş yaparak Bireysel Emeklilik Sistemi ile ilgili araştırma yapabilirler. Bu şekilde, biriken paranın olup olmadığını kolay bir şekilde öğrenebilirler.

BES ödemelerini almak için de PTT şubeleri kullanılabilir. Birikmiş olan bu parayı çekmek isteyen kişiler, PTT vasıtasıyla ödemelerini talep edebilirler ve PTT şubelerine giderek bu ödemelerini alabilirler. Yatırılan paraların belirli bir süre içinde de hesaptan çekilmesi halinde ise devlete geri iade edileceği bilgisi verilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi yani BES protokolü çalışanların geleceklerini güvence altına almak ve emeklilik dönemlerinde ek bir gelire sahip olmak için önemli bir araçtır. Bu nedenle, sigortalı çalışanların BES kesintisi hakkında bilgi sahibi olmaları ve birikmiş olan paralarını düzenli olarak takip etmeleri önem arz etmektedir.

SİGORTA NASIL SORGULANIR?

Sigorta başlangıcının yapılıp yapılmadığını kontrol etmek için farklı seçenekler mevcut. E-devlet ve ALO 170 hattı bu konuda işleri kolaylaştırıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından oluşturulan "SGK Tescil ve Hizmet Dökümü" sayfası, sigorta araştırmaları için tercih edilen bir seçenektir. Sorgulama işlemlerine başlamadan önce, güvenlik aşamalarının eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir.

"Kimliğimi şimdi doğrula" butonuna tıklandığı zaman kimlik doğrulama süreci aktif olacaktır. Bu aşamada, T.C. kimlik numarasının ve e-Devlet şifrenizi belirtilen alanlara girerek "sisteme giriş yap" seçeneğine tıklamak yeterlidir.