Teknoloji

Çalışanlar için karanlık senaryo! Yapay zekâ, gelecekte 300 milyon işin yerine geçebilir!

Golman Sachs tarafından yapılan araştırmanın çarpıcı sonuçları, dünyada milyonlarca çalışanın işini, yapay zeka yüzünden kaybedebileceğini ortaya koydu. Küresel bazda milyonlarca çalışan işini kaybetme riskiyle karşı karşıya.Tüm işlerden dörtte birinin yakın gelecekte yapay zekâ tarafından yapılabileceği belirtilen araştırmaya göre, dünya genelinde 300 milyon kadar tam zamanlı iş, ChatGPT gibi platformları kullanılarak otomatikleşebilir ve bu alanda istihdam tamamen ortadan kalkabilir

Goldman Sachs’ın araştırmasına göre, gelecek çalışanlar için korkutucu olabilir.

Tüm işlerden dörtte birinin yakın gelecekte yapay zekâ tarafından yapılabileceği belirtilen araştırmaya göre, dünya genelinde 300 milyon kadar tam zamanlı iş, ChatGPT gibi platformları kullanılarak otomatikleşebilir ve bu alanda istihdam tamamen ortadan kalkabilir.

Yapay zekanın gelecekte hayatlarımızda kaplayabileceği geniş alan konusunda yapılan korkutucu öngörülere bir yenisini ekleyen araştırmada, bu konuda merak edilen soruları araştıran Goldman Sachs, bir gün yapay zekanın çalışanların işlerini elinden alma olasılığının olup olmadığı sorusuna son noktayı koydu.

Tüm dünyada işlerin yüzde 18’inin bilgisayarlaştırılabileceği vurgulanan araştırmaya göre, yapay zeka teknolojisi,  ağırlıklı olarak gelişmiş ekonomilerde, gelişmekte olan pazarlardan çok daha derin hissedilecek.

BEYAZ YAKALILARIN İŞLERİ TEHLİKEDE

Araştırmada buna neden olarak da, beyaz yakalı çalışanların, beden gücüyle çalışan mavi yakalı kesimle kıyaslandığında çok daha fazla riski altında olmasıyla açıklandı. Bu durumda başta idari işlerde çalışanlar ve avukatların yapay zekanın olumsuz etkilerini daha fazla hissedeceği öngörülüyor.

Avrupa ülkelerinde ve Amerika Birleşik Devletlerinde, halihazırda mevcut olan işlerin yaklaşık üçte ikisi gibi ciddi bir oranının yapay zekâ otomasyonundan faydalandığı, tüm işlerin dörtte birlik miktarının tamamen yapay zekâ tarafından yapılabildiği ortaya çıktı.

 

Bir süredir, yapay zekanın günlük hayat içinde hangi alanlarda başarılı olduğu konusunda deneylere konu olan Chat GPT, bu ay içinde kodlamayı basitleştirme, sınavları yüksek notlarla geçme becerisi ve basit bir eskizden hızla bir web sitesi oluşturma konularında çarpıcı performanslar gösterdi.

UZUN VADEDE İSTİHDAM ARTIŞI YARATABİLİR

 Bu durum Goldman Sachs uzmanlarının, yapay zekânın  gündelik hayata daha fazla girmesinin muhtemelen iş kayıplarına neden olacağı tahminlerini güçlendirirken, yine de ilk aşamada çalışanları yerinden eden yapay zeka teknolojisinin, uzun vadede istihdam artışı da yaratması bekleniyor.

Yapay zekanın iş gücü piyasası üzerindeki önemli etkileri olduğu uzmanlar tarafından belirtilirken,  çoğu iş ve sektörün ise  sadece kısmi olarak bu teknolojiden etkileneceğini öngörülüyor.  Yapay zekanın tamamen işlerin yerini almasından çok bu nedenle yapay zeka aracılığıyla bu işlerin tamamlanma olasılığı görüşü ağırlık kazanıyor.

 

KAÇ MESLEĞİN YOK OLACAĞINI TAHMİN ETMEK ZOR

BBC’de yer alan habere göre ise Oxford Üniversitesi'nde mesleklerin geleceği hakkında uzmanlaşan Carl Benedikt Frey, şu an mevcut olan kaç mesleğin yapay zeka nedeniyle yok olacağını bilmenin zor olduğunu vurguluyor.

Yaşanan gelişmeleri GPS ya da Uber teknolojisi geldiğinde sürücülerin yaşadığı zorluklara yakın olarak tanımlayan Frey,  yapay zeka teknolojilerinin günlük hayata girmesiyle  sürücülerin sayısının azalmadığını, buna karşılık maaşlarda düşme meydana geldiğini hatırlatarak, ChatGPT ile de aynı şekilde bir gelişme yaşanabileceğini belirtiyor.

Microsoft’ta şok gelişme! Almanya "tekelleşme” incelemesi başlatıyor!

ILO, Türkiye ve Suriye’li çalışanlar için acil destek çağrısı yaptı!

Devlet, bu şartı taşıyanlara 2.684 lira maaş bağlıyor! Başvuru şartları neler?