Ekonomi

Çalışanlar ve işverenler bir oh diyecek! SGK o işlemleri ağustos ayına erteledi!

İşveren ve çalışanlar için SGK’dan kritik bir karar çıktı. SGK o işlemleri ağustos ayına kadar erteledi. İşte detaylar!Zor günler geçiren çalışanlar ve işverenler için SGK önemli bir karar verdi

Pandemi ardından yüksek enflasyon ve yaşanan ekonomi kriz ile birlikte üstüne sütlük peş peşe gelen depremler, ekonomiyi bir hayli sekteye uğrattı. Zor günler geçiren çalışanlar ve işverenler için SGK önemli bir karar verdi. İşte, SGK'nın ağustos ayına kadar ertelediği işlemler...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerdeki hak ve alacak hacizlerinin kaldırılmasına dair karar verdi. Bu çerçevede bölgedeki toplam 251 bin 830 e-mevduat haczi sistemden kaldırıldı. Buna ilave olarak, emekli maaş hacizlerinin de 31 Ağustos 2023 yılına kadar ertelenmesi kararlaştırıldı. Erteleme kapsamındaki borçlardan dolayı 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre yapılan icra takipleri durduruldu ve erteleme süresi boyunca da yeni icra takip dosyaları açılmayacak.

HACİZLİ ARAÇLARIN YAKALAMALRI KALDIRILDI!

Erteleme çerçevesinde borçlar için daha önce haczedilmiş olan menkul veya gayrimenkul mallar üstündeki hacizlerin baki kalması kaydıyla hacizli malların satış işlemleri erteleme süresi boyunca yapılmayacak, hacizli araçların yakalamaları kaldırılacak.

Erteleme İle birlikte borçlara 6183 sayılı kanunun 48. maddesinin altıncı fıkrası çerçevesinde azami 24 ay süre ile tecil faizi alınmadan ve ilgili mevzuat bağlamında belirtilen diğer şartların sağlanması şartı ile tecil ve taksitlendirme gerçekleşecek.

ŞARTLARI KARŞILAYANLAR TEŞVİKLERDEN YARARLANACAK

SGK, depremden etkilenen illerdeki işverenlerin bu illerdeki iş yerlerinde bu yılın ocak, şubat ve mart aylarına dair muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini 26 Mayıs 2023 tarihine kadar vermeleri, 6 Şubat öncesi yasal ödeme süresi geçmiş borçlarını ve ertelenen prim borçlarını 31 Ağustos 2023'e kadar ödemeleri kaydıyla teşviklerden yararlanacaklarını da duyurdu.

Bölgedeki 4/B'li yani BAĞ-KUR sigortalılar da 6 Şubat tarihinden öncesi yasal ödeme süresi geçmiş borçlarını ve ertelenen prim borçlarını 31 Ağustos 2023'e kadar ödemeleri durumunda teşviklerden yararlanmaya devam edecek.

GSS PRİM BORÇLARI 31 AĞUSTOS AYINA ERTELENDİ!

Primlerini kendileri ödeyen 1 milyon 786 bin 658 Genel Sağlık Sigortalısının (GSS) ödenmemiş prim borçları ile Temmuz 2023'e kadar oluşacak prim borçlarının son ödeme tarihi olarak da 31 Ağustos 2023 olarak güncellendi. 6 Şubat öncesi vadesi geçmiş GSS prim borçlarına 31 Ağustos tarihine kadar gecikme cezası ve gecikme zammının uygulanmamasına karar verildi.