Ekonomi

Çalışanlar ve işverenler dikkat! Gelir vergisi tarifesi değişti!

2023 senesinde ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesine ve vergi istisnalarına ilişkin detaylar, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir açıklamayla duyuruldu.

Konuyla ilgili bir paylaşım yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 2023’e ilişkin ücret gelirlerinde uygulanacak gelir vergisi tarifesiyle ilgili bilgi vermişti.

Maliye Bakanlığı işte bu paylaşımın detaylarıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, hem gelir vergisi tarifesi hem de yardım ödemelerinde uygulanan vergi istisnalarını açıkladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 1 Ocak 2022 tarihi itibarıyla asgari ücretin vergi dışı bırakıldığı ve bunun üzerinde ücret alanların da asgari ücrete isabet eden ücretlerinin gelir ve damga vergisinden istisna edildiği hatırlatıldı.

Açıklamada, asgari ücrete yüzde 54,5 oranında gerçekleşen artışın, gelir vergisi ve damga vergisi istisnasına da yansıdığı ve ücretlilerin ödeyeceği vergiyi azalttığı vurgulandı.

Asgari ücret istisnası sebebiyle 2023 senesinde her bir çalışanın yıllık 120 bin 96 lira gelirine isabet eden gelir ve damga vergisini ödemeyeceğine işaret edilen açıklamada, ücret geliri elde eden her bir çalışandan yıllık 16 bin 916,32 lira gelir vergisi ile 911,53 lira damga vergisi olmak üzere toplam 17 bin 827,85 lira vergi alınmayacağı duyuruldu.

Açıklamada ayrıca, bir taraftan asgari ücret istisnasında meydana gelen artış diğer taraftan da tarifede yapılan artışlar nedeniyle ücret gelirleri açısından çok daha avantajlı bir durumun ortaya çıktığı vurgulanarak, tarifenin üçüncü diliminin 550 bin TL’ye yükselmesinin ücret geliri elde edenlerin çok daha geç üst dilimlere geçmesini sağlayacağı, bunun doğal sonucu olarak daha az vergi ödeneceği belirtildi.

AYLIK 2860 TL YEMEK, 1456 TL YOL PARASI ÖDEMELERİ VERGİDEN İSTİSNA

Bakanlık, bu senenin temmuz ayında, 51 liraya çıkarılan yemek parası istisna tutarının 110 liraya, 25,5 liraya çıkarılan yol parası istisna tutarının ise 56 liraya çıkarılarak, aylık 2860 lira yemek parası, 1456 lira yol parası ödemelerinin vergiden istisna edildiğini bildirerek, böylece ücret geliri elde edenlere bu ödemeler nedeniyle de vergisel bir avantaj sağlandığını vurguladı.

Açıklama metninde, ücretliler lehine Gelir Vergisi Kanununda sağlanan önemli bir diğer düzenlemenin ise kreş yardımı istisnası olduğunun altı çizilerek, işverenlerce kadın hizmet erbabına her bir çocuk için yapılan aylık 3235,50 lira kreş yardımı ödemesinden gelir vergisi alınmadığı ifade edildi.

2023 yılında kreş yardımı istisna tutarının da 5004 liraya çıkarıldığı belirtilen açıklamada özetle çalışanların mevcut maaşlarına ilave olarak yapılan yemek, yol ve kreş ödemelerindeki istisna tutarlarının arttırılması nedeniyle bu ödemelerin tamamını alan bir çalışanda vergi dışı kalan tutarın aylık 9320 liraya ulaştığı duyuruldu.

Milyonlarca çalışana müjde! Günlük yemek ve yol ücretlerinde büyük artış! 2023 yemek parası ücreti ne kadar oldu?