Kent Haberleri

Çalışanlarla ilgili emsal karar! Bu parayı alacak... Çalışan herkes öğrenmeli

Bir işçi tarafından Yargıtay'a gerçekleştirilen başvuru tamamlandı. İşçinin hafta tatiliyle ilgili Yargıtay'dan emsal bir karar verildi. Detaylara birlikte bakalım... Bir işçi de bu konuda hakkını savunmak adına Yargıtay'a yönelik başvuruda bulundu

Son dönemde işlerin eve taşınmasıyla birlikte işçiler mağdur olmaya başladı. Bir işçi de bu konuda hakkını savunmak adına Yargıtay'a yönelik başvuruda bulundu. 

Çalışan vatandaşları yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yapıldı. Gelen son bilgiye göre bir holding bünyesinde çalışan yöneticinin haftalık izin ücret talebini değerlendiren Yargıtay emsal bir kararı duyurdu. Mahkeme, buna göre yönetici olarak çalışma süresini kendi belirleyen kişinin haftalık tatil hakkının ortadan kalkmayacağına hükmetti.

Sigorta primlerinin eksik yatırıldığını ve üretim primlerinin yatırılmadığını belirten fabrika müdürü sözleşmesini tek taraflı feshederek İş Mahkemesi’ne başvurdu.

TEK TARAFLI OLARAK SÖZLEŞMESİNİ FESHETTİ

Davacı olan müdür, primlerinin ödeneceğinin kararlaştırılmasına rağmen, primin eksik ödendiğini, prime esas kazancının Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) eksik bildirilmesi, sürekli olarak fazla çalışma yapması ve hafta tatili günlerinde çalışmış olması sebebiyle istifa ettiğini bildirdi.

 

Buna göre belirtilen zam miktarlarının uygulanmaması ve işyerinde psikolojik baskı altında kalması nedeni ile iş sözleşmesinin haklı feshettiğini iddia eden davacı; kıdem tazminatı, fazla çalışma ücreti, prim, hafta tatili ücreti, ücret ve ücret farkına ilişkin taleplerinin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etti.

Konuya ilişkin haftalık iznin işçinin, yöneticinin ve tüm çalışanların hakkı olduğunu belirten Yargıtay kararında şunları söyledi:

“Davacı hafta tatili ücreti talebinde bulunmuş, İş Mahkemesi tarafından davacının hafta tatili alacağına hak kazandığı ancak çalışma saatlerini kendisinin belirlediği ve yüksek ücretle çalıştığı gerekçesiyle talebinin reddine karar verilmiştir. Hafta tatili ücreti, 4857 sayılı Kanun’un 46 ncı maddesinde, ‘Bu Kanun çerçevesine giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63’üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları şartı ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir’ şeklinde düzenlenmiştir.

Hafta tatili dinlenme hakkına ilişkin olup işçinin ücretinin yüksek olması veya çalışma saatlerini kendisinin belirlemesi bu hakkın kullanımına engel teşkil etmez. Hafta tatilinde çalışan işçiye hafta tatili ücreti ödenmelidir.

İlk derece mahkemesince hatalı hukuki değerlendirme yapılarak yazılı gerekçe ile hafta tatili alacağı talebinin reddine karar verilmesi ve Bölge Adliye Mahkemesi’nce davacının bu yöndeki istinaf başvurusuna değer verilmemesi bozma sebebidir”