Çalışma Bakanı Işıkhan’dan asgari ücret artışına ilişkin dikkat çekici mesajlar
TİSK tarafından düzenlenen Çalışma Hayatı İstişare Toplantısının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yıl başında uygulanacak asgari ücrete yönelik önemli mesajlar verdi.
Çalışma Hayatı İstişare toplantısının açılışında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücrete ilişkin önemli mesajlar verdi. Bakan Vedat Işıkhan’ın, asgari ücreti dar ve sabit gelirlileri enflasyona karşı koruma açısından bir araç olarak vurgulaması ve bunu görev olarak nitelemesi dikkati çekti.
Vedat Işıkhan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada iş dünyasından çağın gereği olan alanlarda yatırım yapmasını isterken, bu tür yatırımlara desteğe hazır olduklarını dile getirdi. Işıkhan, çalışma hayatında ve ekonomideki her konuda sosyal diyalog sözü vererek büyüme ve istihdamın bu yolla sağlanabileceğini savundu.
Bakan Işıkhan, konuşmasında enflasyonun olumsuz etkilerine de işaret ederek bu çerçevede asgari ücrete ve dar gelirlerin refah seviyesinin korunmasına dikkat çekti. Son dönemde atılan adımlarla enflasyondaki yükselişin geçici olduğunun artık her geçen gün daha iyi görüldüğünü kaydeden Bakan Işıkhan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı OVP’nin ise ekonomimizin yol haritasını net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti.
Ekonomide birinci önceliğin tüm vatandaşların refahını mümkün olan en üst seviyeye çıkarmak oduğunun altını çizen Bakan Işıkhan, bu bağlamda enflasyonun getirmiş olduğu yükü azaltmanın ortak görevleri olduğunu, dolayısıyla yıl sonunda asgari ücrette bu yükü hafiflemek adına önemli bir gündemleri bulunduğunu sözlerine ekledi.
GELİR VERGİSİNDE AYARLAMA TALEBİ
TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol da toplantıda yaptığı konuşmada; asgari ücreti zamanından önce gündeme getirmeyi istemediklerini vurguladı. Henüz asgari ücreti konuşmanın zamanı olmadığını kaydeden Akkol, asgari ürcetin son 10 yılda yüzde bin 271 oranında arttığını, şu anda gelir vergisi dilimlerinde çalışmaya ihtiyaç olduğunu ifade etti.
Akkol, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı ilgilendiren konuda ayarlama yapılmaya ihtiyaç olduğunu belirterek, “Maliye’nin hassasiyetini anlamakla birlikte, çalışanların büyük bölümü bizim hesabımıza göre 6 aydan sonra yüzde 27 vergi dilimine girdiği için ücrette, he de asgari ücrette artışları tam yansımıyor. Bu da ücret taleplerinin daha yüksek olmasına yol açıyor” diye konuştu.
Metal işkolunda başlayan grup toplu sözleşmesinde işçi sendikasının ilk ücret talebini de eleştiren TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, işçi sendikasının teklifinin realistik olmadığını ileri sürdü. Akkol, metal işkolunda ücrette yüzde 140, sosyal haklarda yüzde 400 artışlık taleplerle karşı karşıya olduklarını savundu.