27 / 04 / 2024

Cam tuğlalar ile inşaatta yeni bir dönem başlıyor!

Cam tuğlalar ile inşaatta yeni bir dönem başlıyor!

İsviçre'de yaşayan bilim insanları inşaat alanında çok fazla ses getirecek yeni bir ürünle piyasaya çıktılar. Devrim niteliğinde bir malzeme olan cam tuğlalar üretilmeye başlandı. Peki cam tuğlalar nerede ve nasıl üretiliyor?



İsviçre'de bilim insanlarından oluşan bir ekip, inşaat alanında devrim yaratabilecek yeni bir yapı malzemesi geliştirdiğini açıkladı. Empa (İsviçre Federal Bilim ve Teknoloji Laboratuvarı) ve Slovak Teknoloji Üniversitesi’nden malzeme bilimcileri, yalıtım yetenekleriyle dikkat çeken bir malzeme olan cam tuğla geliştirdiğini duyurdu.

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE TASARRUF SAĞLANACAK

shiftdelete.net'te yer alan habere göre; Cam tuğla, silika aerojel granülleri kullanılarak oluşturulmuş, yarı saydam ve termal yalıtım özelliklere sahip olan bir yapı malzemesinden meydana geliyor. Bu özellikleri sayesinde, inşaatlarda aydınlatma ve ısıtma maliyetlerini azaltmak mümkün olacağı kaydedildi. 

Aerojel cam tuğla, görsel konforu artırmanın yanı sıra güneş ışığını artırarak ve yapay ışık kullanımını azaltarak ısıtma maliyetlerinden tasarruf edilmesine de yardımcı olacak. Empa araştırmacısı Jannis Wernery ve ekibi, yeni malzemenin inşaat sektöründe çeşitli uygulamalara olanak sağlayacağını iletiyor.

Bu cam tuğlalar özellikle ofisler, kütüphaneler ve müzeler gibi yüksek gün ışığı penetrasyonu gerektiren mekanlar için ideal olan bu inşaat malzeme, aynı zamanda parlama koruması ve mahremiyet sağlama özelliklerine de sahip. Aerojel, hafifliği ve yalıtım özellikleriyle bilinen bir malzeme ve uzay teknolojisi de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda da kullanılabiliyor.

Cam tuğlalar ile inşaatta yeni bir dönem başlıyor!

KULLANIM ALANLARI GİDEREK ARTACAK 

Yapılan araştırmalrada, bu malzemenin doğrudan inşaat yapımında kullanılmasıyla ilgili umutlarının yüksek olduğunu belirtiyorlar. Bu gelişme, inşaat sektöründe çevre dostu ve enerji verimli malzemelerin kullanımının artması yönünde önemli bir adım olarak değerlendirilebilir.

İlerleyen dönemlerde, cam tuğla ve benzeri inovatif malzemelerin daha geniş çapta kullanılmasıyla, yapı sektöründe sürdürülebilirlik ve verimlilik açısından önemli iyileştirmeler sağlanabilir. Bu tür yenilikler, hem çevresel hem de ekonomik açıdan olumlu etkiler sağlayarak inşaat endüstrisindeki standartları dönüştürebilir.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi kasım ayında yüzde 8,4 oranında yükseldi!

Peş peşe yaşanan depremler kentsel dönüşümün hayati önemini gözler önüne serdi!

İnşaat malzemesi sanayi 2023 yılını artışla kapattı!

İnşaat demir fiyatlarına indirim geldi! 1 ton demir ne kadar oldu? 2024 inşaat demir fiyatları...


Geri Dön