26 / 11 / 2024

Çamlıca Camii'nin hafriyat çalışmaları yüzde 97, 55 tamamlandı!

Çamlıca Camii'nin hafriyat çalışmaları yüzde 97, 55 tamamlandı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda çalışmaları devam eden Çamlıca Camiinde özel beton ve demir kullanılıyor. C50 durabet betonu ve B500C demiri ile Çamlıca Camii yıllara meydan okuyacak.




Çamlıca Camiinin hafriyat çalışmaları yüzde 97,55 oranında tamamlandı.  


Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük camii olan Çamlıca Camii inşaatı 4 blokta devam ediyor.  


Türkiye’nin ve İstanbul’un yeni kültür mirası olacak Çamlıca Caminden 772 Bin 600 m³ hafriyat çıkarıldı, bunun 682 Bin m³’ü saha dışına, 90 Bin 600 m³ ü saha içine taşındı. 


Hafriyat çalışmalarının % 97,55’İ tamamlandı.


29 Bin 295 m²’lik temel oturum alanı bulunan Çamlıca Camii A,B,C ve D olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor.


4 Ana bloktan biri olan A blok 9 Bin 245 m²’lik alandan oluşuyor. A blok da minare temelleri kazısı, izolasyon, kaba yapı işleri hafriyat işleri, temel grobeton işleri devam etmektedir.


8 Bin 40 m² alana sahip B blok da caminin avlusu yer alıyor.  Avlu revaklar ve atölyelerin döşeme ve kolonların kaba yapım işleri devam etmekte olup, B blok toprak perdesi su izolasyonu ve toprak perdesi koruma duvarı işleri devam etmektedir.


5.874 m²’lik C Blokta kaba yapı imalatları tamamlandı. Perde izolasyon koruma duvarı ve geri dolgu işleri ise devam ediyor.


6.136 m²’lik D blokta ise külliyenin kütüphane, sanat galerisi ve Türk İslam Eserleri Müzesi bulunmaktadır.  D blokta temel imalatı bitmiş olup, katlara ait kaba yapı işleri devam etmektedir.


Çamlıca Camiinde özel beton ve demir kullanılıyor. C50 durabet betonu ve B500C demiri ile Çamlıca Camii yıllara meydan okuyacak.


Türkiye’nin ve İstanbul’un yeni kültür mirası olacak Çamlıca Camii inşaatında kullanılacak ana imalat malzemeleri uzun yıllar yıpranmayacak kalitede olacak.


Çamlıca camiinde özel beton kullanılıyor. C50 durabet beton olarak adlandırılan betonun aynı zamanda Mimar Sinan Cami ve asrın projesi olan  Marmaray  projesinde kullanıldığı,  İzmit Körfez Geçişi projesinde de şu anda kullanıldığı öğrenildi.


C50 durabet betonunun kullanılmasındaki sebep ise betonun çevresel etkilere karşı maksimum performansa sahip olması. Ayrıca kullanılan bu beton çatlak riski düşük, geçirimsiz, ısı gelişimi kontrolü sağlanmış özel katkı maddeleri ile güçlendirilmiş kendinden yerleşebilen bir yapıya sahip.


C50 betonun basınç dayanımının 28 gün boyunca yapılan testler sonucunda ortalama 55N/mm² çıktığı saptandı.


-Çamlıca Camiinde özel demir kullanılıyor.


Çamlıca camiinde ayrıca özel bir demir kullanıldığı öğrenildi. B500C olarak adlandırılan demir şu anda yaygın olarak kullanılan demirler arasındaki dayanımı en yüksek demir olarak biliniyor.


Betonun denetimi şantiye sahasında kurulan santralde yapılıyor ve rapor ediliyor.


Kaba yapı malzemeleri olan beton ve demirden bağımsız bir firma tarafından numuneler alınarak malzeme testleri gerçekleştiriliyor



Geri Dön