Genel

Çamlıca Camii'nin minareleri hızla yükseliyor!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerisiyle hareke geçilen ve temeli Çevre ve Şehircilik Eski Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Üsküdar Belediyesi Eski Başkanı Mustafa Kara tarafından atılan Çamlıca Camii'nin minareleri yükselmeye başladı.


İstanbul'da yapımına 11 ay önce başlanan 37 bin 500 kişi kapasiteli Çamlıca Camii'nin inşaatı hızla sürüyor. 268 rakımlı Çamlıca Tepesi'nde yapılmakta olan camiinin 2016 yılının Kadir Gecesi'nde ibadete açılması bekleniyor. 


Alt katlarda bulunan otopark, sanat galerisi, konferans salonu, kütüphane gibi bölümlerin yer alacağı kısımların kaba inşaatlarının tamamlanmakta olduğu, minarelerin yükselmeye başladığı görüldü.


Caminin temeli 6 Ağustos 2013'de dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara tarafından atılmıştı. Bayraktar, caminin Selçuklu-Osmanlı mimari çizgisinde, İstanbul’un sembollerinden birisi olacağını belirterek, fikir projesinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu söylemişti.


İstanbul Cami ve Eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin web sitesinde yer alan göre, Çamlıca Tepesi’ne modern ve görkemli bir yapı olarak inşa edilen cami 57 bin 500 m²’lik arsa üzerine yapılıyor. Cami olarak yaklaşık 15 bin m2’ lik bir alanı kaplıyor. Aynı anda 37 bin 500 kişinin ibadet etme imkanına sahip olabileceği bir yapıda dış avlu ve sundurma kısımları, gerekli durumlarda cemaat kapasitesine eklenerek elli bin ve daha fazla sayıda insanımızın ibadet edebilmesine imkan sağlayacak.


Eserde bulunan altı minarenin dört tanesinin yüksekliği 107,10 m; diğer iki minare ise avlu kısmında ve 90 metre yüksekliğinde. Caminin ana kubbesi yerden 70.70 m yüksekte ve 34.00 m çapında. Caminin çevresinde 24. bin m² içerisinde yürüyüş yolları, oturma grupları, çocuk oyun parkları, süs havuzları vs’den oluşan peyzaj alanı planlandı. Gelen misafirlerin araç park ihtiyacını karşılaması için de yapının içerisinde dört katlı yaklaşık 3 bin 500 araç kapasiteli otopark yapılıyor.


Cami içinde kadınların da rahat ibadet edebilmeleri için özel bir bölüm bulunuyor. Engelli vatandaşlar da aynı titizlikte düşünüldü. Gelen turistlerin ise rehber eşliğinde yapıyı tanımaları sağlanacak. Cami kompleksinde atölyeler, kütüphane, galeri, konferans salonu, Türk İslam Eserleri Müzesi de bulunacak.


Hürriyet