Çamlıca Camisi bir günlüğüne açılıyor!
Külünk, projeye başladıklarında 1 Temmuz 2016 Kadir Gecesi vatandaşları camiye ibadet etmeye davet ettiklerini hatırlatarak, "Bu sözü yerine getirmek için şadırvan avlumuzu namaz kılacak şekilde organize ediyoruz." dedi.
Temeli 6 Ağustos 2013'te atılan ve kaba inşaatının tamamlanmasına sayılı günler kalan Çamlıca Camisi, ilk cemaatiyle avlusunda Kadir Gecesi buluşacak.
İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 30 ay önce resmi temel atma merasimiyle inşaat çalışmalarına başladıklarını, bu kapsamda yaklaşık bir milyon metreküpe yakın toprağı taşıdıklarını anlattı. Yaklaşık 125 bin metrekarelik kapalı alana sahip külliyenin şu anda ana kubbesindeki son betonlarının atıldığını belirten Külünk, kısa bir süre sonra ana kubbeye bayrağı dikeceklerini ve böylece Çamlıca Camisi'nin kaba inşaatının tamamlanacağını söyledi.
Çamlıca Camisi inşaatında 500 kişinin çalıştığını, ayrıca 500 kişinin de İstanbul dışındaki atölyelerde kapı, pencere gibi değişik ahşap imalatları yaptığını aktaran Külünk, farklı atölyelerde mermer ve taşların işlendiğini, yapılan ürünler hazır oldukça yerlerine monte edildiğini ifade etti.
Şadırvan avlunun taş kaplamasının bittiğini, revaklı kubbelerin içinde süsleme çalışmalarına başlandığını, taç kapıların mermerlerinin montajının devam ettiğini belirten Külünk, cami gövdesinin dış yüzeylerinde taş kaplamaların sürdüğünü kaydetti.
Caminin içine, ana kubbenin inşaatı için yaklaşık 350 bin metreküplük iş iskelesi kurduklarını anlatan Külünk, çalışanların iki asansörle bu iskelenin en üstüne kadar çıkabildiğini söyledi.
Külünk, caminin 6 minaresinin 4'ünün 107.1 metre, diğer ikisinin 90 metre yüksekliğinde olduğunu ve minarelerin 5'inin tamamlandığını, son olarak 6'ncı minarenin külahının yerleştirileceğini belirtti.
- 220 metrelik Fetih Suresi
Ergin Külünk, caminin yazılarını hazırlarken rastgele bir çalışma yapmadıklarını anlatarak, caminin içindeki detaylarla ilgili şu bilgileri verdi:
"Hattat Hasan Çelebi'nin liderliğindeki ekip, Mahmut Sami Hoca'nın danışmanlığında bir konsept belirledi, ardından yazılar için bir proje hazırladık. Ustalarımız, bu projeye uygun olarak ayetleri değerlendirmeye aldı. Ama dikkat ettiğimiz en büyük özellik, asla ceza ayeti koymadık, hep sevindirici ve müjdeleyici ayetleri değerlendirmeye gayret ettik. Çok bildik ayetleri yanında, cami yazıları anlamında daha az bilinir yazılar da yer alacak caminin içinde. Ana kubbemizde Allah isminin yanında 15 Esmaül Hüsna var. Bunu yaparken Haşr Suresi'nin son iki ayetinden hareket ederek onu yazdık. Camimizin ana kubbesini taşıyan ana kemerlerin altında Fetih Suresi'nin tamamı yer alacak ve bu yazının boyu 220 metre olacak. Camimizin kıble cephesindeki pencerelerin üzerinde de dualar olacak. Kadınlar bölümünde ise halının renginden, duvardaki boyaya ve hat yazılarına kadar kadar tamamen hanımlara yönelik çalışma yaptık."
- Kadir Gecesi bir günlüğüne ibadete açılacak
Külünk, projeye başladıklarında 1 Temmuz 2016 Kadir Gecesi vatandaşları camiye ibadet etmeye davet ettiklerini hatırlatarak, "Bu sözü yerine getirmek için şadırvan avlumuzu namaz kılacak şekilde organize ediyoruz. Çamlıca Camisi'nde, Kadir Gecesi ibadet edeceğiz. Vatandaşlar ilk önce Üsküdar Belediyesinin sokak iftarında orucunu açacak, ardından Kadir Gecesi'ni ihya edeceğiz. Enderun teravih ekibi, ilahiler, kasideler ve dualar okuyacak. Kadir Gecesi için yaklaşık 10 bin kişilik hazırlık yapıyoruz." diye konuştu.
Çamlıca Camisi'nin de içinde bulunduğu 400 dönümlük alanda İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile farklı kurumların özel çalışmalar yaptığını anlatan Külünk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çamlıca Tepesi'nin 24 saat yaşanır hale gelmesi için yeni tesisler yapılacak. Altunizade, Çamlıca Tepesi, Ferah Mahallesi metro çalışması başlayacak. Şu anda devam etmekte olan Bulgurlu, Kirazlıtepe, Küplüce'ye giden karayolu tünelinde açık yol çalışması devam etmekte. Biz de bu çalışmalar içinde devam eden bir projeyiz. Kendi takvimimize uyarak, önümüzdeki sene içinde camimizi büyük ihtimalle bitirmiş olacağız ama resmi açılış anlamında bakarsak iki sene gibi bir süre içinde diğer projelerin de eş zamanlı tamamlanmasıyla Çamlıca Tepesi, vatandaşların hizmetine sunulacak. Ulaşım hatlarının devreye girmesiyle vatandaşların Çamlıca Tepesi'ne gelişleri kolaylaşacak. Küçük Çamlıca Tepesi'ne yapılan büyük verici bittikten sonra, buradaki tüm vericiler kaldırılacak. Elektromanyetik kirlilik ortadan kalkınca Küçük Çamlıca Tepesi'ne olan rağbet çok fazla artacak ve 24 saat yaşayan bir mekan haline gelecek."
AA
Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
2013’te temeli atılan Çamlıca Camii’nin 72 metrelik dev kubbesi bitti. 1 Temmuz’da açılması planlanan caminin avlusunda Kadir Gecesi teravih kılınacak. Resmi açılış daha sonra yapılacak...
Yapımına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde başlanan ve yapımı hızla devam eden Çamlıca Camii’nin kaba inşaatında sona gelindi. İstanbul Cami ve Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, “Camiyi söz verdiğimiz tarihte hizmete açamayacağız. Ama Kadir Gecesi’nde camii avlusunda teravih namazı kılacağız” dedi.
Kubbeyle kaba inşaat bitti
Kaba inşaatı yaklaşık 125 bin metrekarelik alanda süren inşaatın en önemli kısmı olan caminin kapalı bölümünün üzerini kapatacak dev kubbenin yapımında sona gelindi. 72 metre yüksekliği ve 34 metrelik çapı olan dev kubbenin tamamlanmasıyla kaba inşaatının bittiğini belirten Ergin Külünk, camiinin şantiyesinde yaklaşık 500 kişinin çalıştığını, camiyi süsleyecek hat yazıları, mermer işçilikleri ve süslemeler için 10 ayrı atölyede de 500 kişinin çalışmalarına devam ettiğini söyledi.
İlk teravih namazı kılınacak
Bu yıl 1 Temmuz Kadir Gecesi’nde hizmete açılması planlanan ve 50 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği caminin inşaatının yetişmemesinden dolayı resmi açılışının yapılmayacağını söyleyen Külünk, “Projenin ilk revizyonu yapıldığında 1 Temmuz Kadir Gecesi’ni açılış tarihi olarak belirlemiştik. Bizim dışımızda gelişen çevre şartları ve benzeri durumlardan ötürü istediğimiz tarihe hizmete açamayacağız. Fakat sözümüzü yerine getirmek için ilk teravih namazını avluda kıldıracağız” dedi.
Türkiye’nin en büyük camisi
İnşaatı bittiğinde Türkiye’nin en büyük cami kompleksi olacak olan camide aynı zamanda 11 bin metrekare büyüklüğünde Türk İslam eserlerinin yer alacağı bir müze ile 1000 kişilik konferans salonu 3 bin metrekarelik kütüphane, 3 bin 500 metrekarelik sanat galerisi ve 3 bin 500 araçlık kapalı otopark yer alacak.
100 bin kişi barınabilecek
Külünk, caminin en önemli özelliğinden birinin depreme dayanıklılığı olduğunu belirtti. Külün, depreme dayanıklılığıyla her türlü önlemi aldıklarını söyledi, “İstanbul için düşünülen bir depremin üstünde bir rakam alınarak projemizi gerçekleştirdik. Allah göstermesin ama bir deprem tehlikesi durumunda camii 100 bin kişiyi barındırabilecek” dedi.
Vatan
Haber Sabah Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;
Temeli 2013’te atılan ve tamamlanmasına sayılı günler kalan Çamlıca Camii, ilk cemaatiyle Kadir Gecesi’nde bulaşacak. Avludaki kılınacak Enderun usulü teravih namazı içinse 10 bin kişilik hazırlık yapılıyor.
İnşaatı devam eden Üsküdar'daki Çamlıca Camisi, Kadir Gecesi münasebetiyle avlusunda yapılacak etkinlikte ilk kez cemaatle buluşacak. Bu özel gecede vatandaşlar, Üsküdar Belediyesi'nin sokak iftarında orucunu açtıktan sonra caminin avlusunda enderun usulü teravih namazı kılacak.
İstanbul Cami ve Eğitim Kültür Hizmetleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk şu açıklamayı yaptı:
24 SAAT YAŞAYACAK
"Şadırvan avlumuzda yaklaşık 10 bin kişilik hazırlık yapıyoruz. Küçük Çamlıca Tepesi'ne yapılan büyük verici bittikten sonra, buradaki tüm vericiler kaldırılacak. Elektromanyetik kirlilik ortadan kalkınca, Küçük Çamlıca Tepesi'ne olan rağbet artacak ve 24 saat yaşayacak."
Sabah